„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

Cei ce au văzut Constantinopolul

Străjuind Vintileasa, se înalţă la Apus Măgura, cel mai mare deal din ţară. Sus, pe creastă, se află Observatorul, o schelărie metalică de vreo sută de metri, din care se poate vedea departe, pînă la Siret, satele scăldate în pulberea albă a zilei. De aici, se spune, deşi nimeni n-a putut s-o dovedească, doi inşi din sat au văzut într-o zi Constantinopolul. Cei doi, Toader Maican şi Titi Cristea, erau la coasă, în Măgură, într-o zi de august a anului 195…. O zi de secetă cruntă, în care cerul, aprins, plutea peste pădurile joase, pînă la poale. După masa de prînz, se întinseră să se odihnească.

Continuați lectura >

„Săriți peste el, nu mușcă!”

Deşi nici o firmă nu-mi sare în ajutor, nimeresc pînă la urmă sediul televiziunii. Plouă cu găleata. Am lăsat maşina parcată lîngă trotuar, nu departe de poarta căzută într-o rînă, ca de gospodărie de ins ocupat cu băutura, şi, punîndu-mi pe cap dosarul cu documente pe post de umbrelă, am rupt-o la fugă pînă la prima treaptă a scării, apărată de ploi printr-o streaşină de plexiglas. E opt seara. Peste curte, peste clădire, peste copacii din Parcul lîngă care se află sediul televiziunii, stăruie tăcerea tipică ploilor cu găleata.

Continuați lectura >

Cum au pus rușii la cale Operațiunea Tezaurul României

Despre Tezaurul de la Moscova noi am avut pînă acum doar perspectiva dată de documentele din arhivele românești. Cartea lui Ilie Schipor DESTINUL TEZAURULUI ROMÂNIEI. – Argumente din arhivele ruse, editura Oscar Print, 2021 – surprinde prin perspectiva inedită, dată de exploatarea arhivelor rusești. Așa se explică absența din carte, atît din studiu, cît și din documente, a afacerii Tezaurului pînă la plecarea trenului spre Moscova, din noaptea de 15 decembrie 1916, ora 3,30. Ce reușește cartea lui Ilie Schipor? O spune autorul în Prefață:

Continuați lectura >

Debarcarea dlui Radu Câmpeanu

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 207, anul II, luni, 1 martie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Duminică, 28 februarie, rutina care a definit Conferinţa Națională Extraordinară a PNL de la Braşov s-a făcut pulbere. Jurnaliştii aflaţi la faţa locului s-au trezit brusc din picoteală. Cei rămaşi prin redacţii au dat buzna la caseta cu titluri senzaţionale. Pentru că duminică, 28 februarie, votul pentru preşedinţia partidului a adus cu sine o lovitură de teatru. Dl Radu Câmpeanu a fost debarcat! Rivalul său, dl Mircea Ionescu-Quintus, a cîştigat.

Continuați lectura >

Fără talpă la Consiliul Europei. De-a bușilea prin sală

La Schönbrunn, prințese ca gunoiul! – exclamă, la un moment dat, nemuritorul Švejk. Reuniunea Consiliului Europei s-a ținut nu departe de celebrul Palat imperial. Văzînd înghesuiala politică la nivel înalt din 8 și 9 octombrie 1993, n-am putut să nu exclam și eu, parafrazîndu-l pe eroul lui Hašek: la Viena, șefi de stat ca gunoiul! O personalitate e măreață cînd e singură. Cînd e cu mai multe, riscă să devină ridicolă. Asemănător unei dive goale. Cînd e singură, e Venus din Milo. Cînd e cu mai multe, e Joiana din cireadă.

Continuați lectura >