„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 4 / Numărul 14 / Săptămâna 15 - 21 aprilie 2024

Comentariile mele de altădată...

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 212, anul II, sîmbătă, 6 martie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Așa cum, de altfel, am anunţat în ediţia de prînz a ziarului nostru, în cadrul unei reuniuni ținute joi noaptea, la Sala Dacia din Bucureşti, Opoziția a decis să iniţieze o moţiune de cenzură la adresa guvernului Văcăroiu. Constituția ne explică amănunțit ce înseamnă asta. Dat fiind că nu toți cititorii noştri şi-au făcut din Constituție un obiect de studiu zilnic, se cuvine a stărui asupra moţiunii de cenzură și, mai ales, asupra implicațiilor practice ale acesteia.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

După cum era de așteptat, hotărîrea de a adăuga eseurilor deja publicate prin reviste alte două, unul despre Psihoza teroristă, altul despre chipul teroristului în presa năpîrlită, m-a aruncat în nenorocirea căreia i-aș spune N-o să mai termin niciodată această carte. Cu acribia-mi blestemată, m-am apucat să citesc și să recitesc tot ce am așezat pe rafturile de cărți despre Evenimentele din decembrie. Numai că fiecare carte parcursă, chiar și doar pentru a verifica un citat sau o sursă, a stîrnit noi și noi gînduri, noi și noi preocupări.

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

În America, Bătăliei cu caloriile i s-a consacrat o întreagă industrie de aparate. Aparate de măsurare a greutății, a caloriilor consumate, a kilometrilor străbătuți la jogging, a pașilor făcuți la mersul pe jos. Aparate de gimnastică la domiciliu, la serviciu, în săli special amenajate. Casete video cu gimnastică aerobică. Tratate.voluminoase despre cum să slăbești. Excelează în domeniul aparatelor compania The Sharper Image specializată, aș putea spune, în trăsnăi.

Continuați lectura >
Proza

În iarba bătrînă a ogrăzii, crescută scurt, dar viguros, viţelul, cîinele şi pisoiul se bucură de o libertate neaşteptată. Cîinelui i s-a dat drumul în cinstea copiilor veniţi de la Bucureşti. Stă de regulă atît de strîns lipit de cuşcă, încît ai impresia că se va spînzura la un moment dat. Slobozit, nu mai ştie cum să-şi exprime slugărnicia faţă de eliberatori. E ca un poet famelic mituit de un bogătaş. Se dă cu burta-n sus indecent, schelălăie leşinător, o rupe la fugă pe neaşteptate şi aleargă încolo şi-ncoace, fără un itinerariu precis...

Continuați lectura >
Povestiri din Vintileasa

20 mai 1990, ziua votului liber şi independent, se nimeri, din nenorocire pentru Sile Cârstocea exact în ziua cînd îl înmormînta pe Moşu Vasile. Moşu murise la 95 de ani. Spre uşurarea celor din casă, deoarece ai lui Cârstocea începură să fie priviţi cu ură. Rînd pe rînd, se petreceau din lumea asta oameni tineri şi mai puţin tineri: De 30, de 40, de 50 de ani, dar şi de 18. Cum fusese cazul Lenuţei Boboc, din Vintileasa Deal, care murise într-un chip ce zguduise satul.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Mănăstirea Putna
Jurnal de călătorii

O trecere prin portul grecesc Salonic

PlayPlay