„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 4 / Numărul 20 / Săptămâna 3 - 9 iunie 2024

Comentariile mele de altădată...

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 218, anul II, sâmbătă, 13 martie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Din Piatra Neamt, un domn care nu-şi dă numele, îmi scrie, pretinde domnia-sa, „din partea a peste 1.000 de ce tățeni care gîndesc la fel“. Semnată „Cetățeni din Piatra Neamţ“, epistola îmi pune nu mai puţin de nouă întrebări scurte şi tăioase, amintind mult de întrebările acuzatoare şi demascatoare din şedintele de pe vremea lui Stalin. La capătul unor astfel de întrebări, puse nu pentru a le răspunde

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Pe numele său adevărat Skriabin, Viaceslav Molotov își face loc în cercul strîmt al conducerii URSS în 1921, cînd e ales secretar al Comitetului Central. Moartea lui Stalin îl găsește tot șef: prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, ceea ce însemna, practic, adjunctul dictatorului. Din 1921 și pînă la moartea sa, în 1952, „genialul învățător al popoarelor” face prăpăd printre vechii bolșevici. Troțki, Buharin, Kamenev, Zinoviev sînt executați. Alții, numeroși, sînt trimiși în Siberia sau debarcați din funcții.

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

2. Cînd industria turistică pîngărește lumea din noi O călătorie în străinătate e, în fond, o confruntare între realitatea de la faţa locului şi imaginea noastră despre ea. Oriunde ai merge pe planetă, te aştepţi să dai peste ceva ştiut dinainte. Din lecturile anterioare despre locul respectiv. Din literatura ţării cu pricina. Din ce ţi s-a spus de către alţi călători sau de către cei care n-au fost niciodată pe acolo. De cele mai multe ori, rezultatul acestui nemilos examen e dezamăgirea.

Continuați lectura >
Proza

- VII -

Centrul de tradiții locale Din șoseaua județeană, circulată de mașini vâjiinde într-o parte și-n alta, se desprinde un drum asfaltat, mărginit de plopi înalți și zvelți, înșirați ca niște locotenenți din Garda Infrastructurii rutiere. Un panou din capul drumului se întrece pe el însuși în profeții despre minunățiile ce te așteaptă dacă te angajezi per perdes sau în automobil pe această arteră de circulație: Tupilești.

Continuați lectura >
Povestiri din Vintileasa

Drumul comunal urca printre vii, ajungea în cîmpul de ţelină al lui Culai Purdel şi dispărea la un moment dat. Cîţiva cercetaşi din Anglia, veniţi în Vintileasa de peste Marea Mînecii pentru a studia la faţa locului ţara lui Dracula, au stat o zi şi o noapte nemişcaţi în faţa imensităţii verzi a cîmpului de ţelină. Ştiau din ţara lor că orice drum, inclusiv cel prin memorie, trebuie să ducă undeva. Drumul acesta dispărea însă pur şi simplu, fără nici un anunţ prealabil.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Martor la impunerea, evoluția și prăbușirea regimului socialist totalitar din România (1957-1989)
Jurnal de călătorii

Sète - locul de naștere al lui Paul Valéry

PlayPlay