„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 4 / Numărul 13 / Săptămâna 8 - 14 aprilie 2024

Comentariile mele de altădată...

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 211, anul II, vineri, 5 martie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Scandalul de ieri dimineaţă din parlament e deja ştiut. Graţie transmisiei în direct de către Televiziune, aleşii poporului au putut fi surprinşi într-o ţigănie de neuitat. De la tema propriu-zisă – să se supună sau să nu se supună votului Programul de guvernare – s-a ajuns rapid la aprecieri gen: ai fost comunist, ba tu ai fost comunist. E drept, astfel de etichetări mai trec acum drept înjurături. Nu e însă departe vremea cînd ele vor trece drept elogii. Negustoria din parlament a fost, ca de obicei, compromiţătoare pentru democrație.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Aprilie 2018. Criza din Siria m-a șocat prin iuțeala cu care s-a ajuns la o intervenție militară, fără a se mai proceda la tradiționala comedie a consultării democratice a Parlamentelor. Mi-am amintit imediat de credința istoricilor că Primul Război Mondial putea fi preîntîmpinat, dar că un mecanism fatal a dus la un Măcel pe care nimeni nu și-l dorea și la o Prăbușire a Vechii Ordini care a înghițit și pe cîțiva dintre declanșatorii Conflagrației: Țarul Nicolae al II-lea, Kaiserul Wilhelm.

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Proza

Pantelimon Găvan a fost cu calul la un medic veterinar din Floreşti. A avut multe bătăi de cap. La rînd, în faţa lui, era o femeie între două vîrste, cu un căţel isteric. Pînă a intra în cabinet, căţelul a lătrat tot timpul calul. Dacă la început, ceilalţi pacienţi – un pisoi cu o problemă la ochiul stîng, un dulău cu gîtul prins într-o pîlnie de ghips, ca să nu-şi smulgă bandajul, şi un ursuleţ cu blăniţa pîrlită – urmăriseră liniştiţi disputa, cînd calul începu să dea semne de nervozitate, pe toţi îi lovi agitația.

Continuați lectura >
Povestiri din Vintileasa

În 1985, Culai P. Cunea, profesor de Istorie în apropierea pensiei, hotărî să întocmească monografia comunei Vintileasa. Se apucă, deci, s-o scrie, răscolind prin arhivele primăriei, prin podul şcolii, ba chiar şi prin casele oamenilor, care se speriară rău, crezînd că a început o nouă colectivizare. Pe măsură ce lucra, tot mai multe goluri din istoria satului i se conturau fatal. Ca să le umple, începu să umble prin Vintileasa, întrebînd bătrînii, dar nici ei nu-şi aminteau prea mare lucru.

Continuați lectura >
Lumea văzută de un român rupt în fund

În America, Bătăliei cu caloriile i s-a consacrat o întreagă industrie de aparate. Aparate de măsurare a greutății, a caloriilor consumate, a kilometrilor străbătuți la jogging, a pașilor făcuți la mersul pe jos. Aparate de gimnastică la domiciliu, la serviciu, în săli special amenajate. Casete video cu gimnastică aerobică. Tratate.voluminoase despre cum să slăbești. Excelează în domeniul aparatelor compania The Sharper Image specializată, aș putea spune, în trăsnăi.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Enciclopedia. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 - 2020)
Jurnal de călătorii

Malta - insula căreia grecii i-au spus că e dulce ca mierea

PlayPlay