„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2021

William Shakespeare, Fragment din „Hamlet”

(Intră Hamlet citind.) Regina: Ce trist se-apropie, citind, sărmanul. Polonius: Plecaţi! Vă rog din suflet, amândoi. Îi ies în cale. (Regele şi regina ies în grabă.)
O! Mă-ngăduiţi. Ce face Hamlet, bunul meu stăpân? Hamlet: Bine, mulţumesc lui Dumnezeu. Polonius: Mă cunoşti, alteţă? Hamlet: Nespus de bine: eşti un neguţător de peşte. Polonius: Nu sunt, alteţă. Hamlet: Atunci măcar de-ai fi la fel de cinstit. Polonius: Cinstit, alteţă! Hamlet: Da, domnule: să fii cinstit, în lumea asta aşa cum e ea, înseamnă să fii un om ales din zece mii.

Continuați lectura >

La Restaurant de lux

Jos, la parter, pe dreapta şi pe stînga, se desfășoară o galerie cu buticuri scumpe, intimidînd călătorul mai ceva decît nişte expoziţii de artă futuristă. Nu intră nimeni. Înăuntru, stinghere, în mijlocul lucrurilor de lux, vînzătoarele îşi fac unghiile. Deși n-au nevoie. poate fi de nici un ajutor. Habar n-are de o altă limbă decît cea vorbită la Fălticeni, de unde a ajuns la Bucureşti şi, chiar dacă ar şti, tot nu s-ar grăbi să-l îndrume. Totul în înfăţişarea distinsei te îndeamnă să nu cumperi nimic.

Continuați lectura >

Contribuţia nemţilor cotropitori la Triumful turistic al Marii Debarcări

ontrucţia Zidului îşi are temeiul în Directiva de Război nr. 40 a lui Hitler din 23 martie 1942. Puterea Zidului sporește însemnat după inspecţia lui Rommel. Printre altele, Zidul conţine Baterii de artilerie de coastă, staţii radar şi de ascultare. O baterie e alcătuită dintr-un buncăr prevăzut cu tun. umără şi buncăre individuale numite tobruk, nume dat de Rommel după asediul Tobrukului de către Aliaţi.

Continuați lectura >

Vremurile în care BOR a fost centrul Ortodoxiei

Lichidarea Bisericii Ortodoxe Ruse de regimul bolșevic făurește condițiile pentru ca Biserica noastră să-i locul celei de la Moscova în fruntea creștinismului ortodox. Nu se va întîmpla asta. Prilej pentru Nae Ionescu să evoce cu melancolie vremurile în care Biserica Ortodoxă Română a fost centrul Ortodoxiei: „Biserica noastră a cunoscut timpuri de mare strălucire. A fost doară o vreme în care centrul ortodoxiei era la noi. Sînt, e adevărat, de atunci, trei sute de ani.

Continuați lectura >

Cecilia Caragea, Dialog cu Ion Cristoiu, editura Dacia, 2001 (partea a VI-a)

Ţin minte că eram prin clasa a II-a sau a III-a şi nu ştiu ce mi-a venit de am desenat în joacă svastica pe un caiet. Atunci taică-meu m-a lovit şi mi-a spus să nu mai fac aşa ceva niciodată. Aşadar, m-a bătut şi el! O singură dată însă. Tatăl meu a fost mobilizat în 1938 şi nu s-a mai întors acasă decît în 1945, după terminarea războiului. A mers pînă la Don unde a fost rănit şi a rămas pentru toată viaţa cu o schijă între inimă şi plămîni.

Continuați lectura >