„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

Cocoșul reclamat la Poliție

Culiță Culoaie din Vintileasa Deal l-a reclamat la Poliția din sat pe vecinul Pandele Pandelică, pentru că îl trezește din somn cocoșul acestuia, care cîntă fix la șase dimineața. Poliția din Vintileasa își are sediul undeva aproape de ieșirea din sat dinspre Florești. Ca să ajungă pînă aici din Vintileasa Deal Culiță Culoaie are nevoie de vreo oră de mers. Poliția din sat e deservită de doi inși. Unul e șeful Circăi, locotenentul Vasile Vasilescu, și altul adjunctul lui, și singurul colaborator, sergentul major Nelu Burducea. Locotenentul nu e din sat.

Continuați lectura >

Niște jalnici oportuniști!

Deşi s-a ivit soarele (hotărît, pare-se, să-și facă jobul), pojghiţa de gheaţă de pe aleea principală nu s-a topit. Zăpada de pe aleile secundare, neumblate, scîrţîie siberian sub paşi. Înaintînd prin zăpadă, dau fuga spre mine, de cum m-au văzut, cîinii care-şi duc viaţa în incinta Instituţiei. Judecînd după privirile lor vesele, dar mai ales după cozile ridicate, mă cred unul de-al lor. De cum au ajuns prind a mă împinge cu boturile, ridicînd spre mine privirile tipice cuiva care aşteaptă un cadou.

Continuați lectura >

Fără talpă la Consiliul Europei. Cum am fost nițel șefi de stat

Reuniunea are loc la Austria Center. La Austria Center se poate ajunge și cu metroul. Cel puțin așa susține o broșură pe care ne-au făcut-o cadou organizatorii joi seara, împreună cu harta Vienei (ciupită de la vreun hotel pe gratis), programul reuniunii și alte hîrtii, cumplit de neinteresante, cum sînt toate hîrtiile pe care ți le vîră pe gît reuniunile internaționale unde se pierde vremea. Noi însă luăm decizia istorică de a merge cu taxiul. Zis și făcut. La Viena, taxiurile sînt pretutindeni. Nu întîlnești însă, ca la noi, mașini de tot felul, de la fragilul Trabant pînă la mediocra Dacie.

Continuați lectura >

Bush îi cere lui Gorbaciov să-l potolească pe Castro

Cine a spus că Americanii văd globul altfel decît împărțit de ei cu o altă Putere? În Memoriile sale, apărute la Paris în 1997 sub titlul Mémoires, Mihail Gorbaciov dezvăluie presiunile făcute asupra sa de George H.W. Bush, președintele american, la Malta ca să-l potolească pe Castro. De parcă Fidel Castro ar fi fost pudelul Jupînului Gorbaciov: „Americanii supravegheau atent poziția noastră cu privire la America Centrală și George Bush a hotărît să-i consacre una dintre întîlnirile în tête-à-tête.

Continuați lectura >

Regele se desparte de Opoziţie

Începînd de ieri, Evenimentul zilei publică un lung interviu cu Regele Mihai. În practica noastră zilnică, au fost momente cînd titlul unui articol nu coincidea perfect cu materia căreia i se voia căciulă. În cazul interviului mai sus-amintit, titlul exprimă realitatea exact. Într-adevăr, aşa cum spune el, „după o lungă şi inexplicabilă tăcere, Regele Mihai vorbeşte“. După alegeri, prezenţa Regelui Mihai în presa română n-a mai avut intensitatea anterioară. Nici persoana şi nici personalitatea Regelui n-au mai fost subiectul unor controverse de talia celor desfăşurate înainte de scrutin.

Continuați lectura >