Conflict cu Prefectura Tabloul instalației electrice a Prefecturii se află în casa lui Guriță Găvănescu (vecinul dinspre cimitir al instituției). Cînd se îmbată, locatarul trage heblul. Clădirea Autorității se scufundă în întuneric. Furios, prefectul iese la fereastră și-l înjură pe vecin de mamă. În ultimul timp, Guriță Găvănescu se face praf mult mai des și mult mai sistematic. A adus de la țară, unde are o livadă cu pruni, zece vedre de țuică, făcută ilegal, pe care și-a propus să le bea cît mai repede. Acum, clădirea Prefecturii se cufundă în întuneric seară de seară.
Tzontzy e crescut în casă la noi de cînd era pisoiaș. Motty a venit la noi de pe stradă. Acolo, în stradă, Motty a învățat că: 1) De cum vezi ceva de halit, te repezi să înfuleci. Nu se știe niciodată cît timp va rămîne ocazia. Poate veni un concurent. Sau Omul poate lua farfurioara. 2) Să atragi cît mai puțin atenția, stînd la locul tău. La fel se poartă și acum cînd e la noi. Tzontzy n-are un astfel de trecut, negru, cum i-ar spune proza proletcultistă. A crescut în casă, răsfățat, alintat. Motty știe cum sunt Stăpînii. Tzontzy, nu. E convins că el e Stăpînul Stăpînilor, cărora la zice în gînd Așa-zișii.
În noaptea de 31 decembrie 2002-1 ianuarie 2003, Olanda a cunoscut un moment istoric: Trecerea la euro. Astfel de momente nu prea se înghesuie în destinul Olandei din ultima vreme. Aici viaţa curge liniştită, atît de liniştită că pare a sta pe loc. Din multe puncte de vedere, viaţa olandezilor nu diferă de viaţa unui canal. Spre deosebire de rîu, canalul pare a sta pe loc. Din cînd în cînd însă pe suprafaţa liniştită o raţă îi dă alteia în cap cu ciocul. Pentru canal, ca şi pentru Olanda, e un eveniment. Un conflict sîngeros care zguduie opinia publică.
Din ziare. „Dar pentru întreaga omenire progresistă ziua de 5 mai mai are o semnificație: e o adevărată sărbătoare a Libertății presei. Căci ea este sărbătoarea unei prese libere nu numai grație unor prevederi constituționale teoretice, ci efectiv eliberată de sclavia față de interesele particulare ale oricăror grupuri de profitori, de paraziți sau de provocatori de războaie.” (Salut frățesc presei sovietice – presa cu adevărat liberă și democrată, Scînteia, 6 mai 1946)
Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 177, anul II, luni, 25 ianuarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ „Le Monde diplomatique“ din 13 ianuarie 1993 publică un amplu articol intitulat „Moldova sub ameninţarea străină“. După cum se poate lesne înţelege din titlu, articolul e consacrat actualei situaţii din Republica Moldova. Spre surprinderea noastră, a românilor, ameninţarea străină de care vorbeşte autoarea nu e numai ameninţarea rusă, ba chiar, aş putea spune, nu atît amenințarea rusă, cît cea românească.