Calistrat Teleașcă, din Crăciuneștii Mari, se laudă la beție (dar numai și numai la beție) că la Armată își făcea bocancii cu o pisică pripășită prin cazarmă. La barul Arizona, unde-și duce veacul Calistrat, sînt numai bărbați. Din cînd în cînd intră și o femeie, Maricica Geantă, din marginea satului, care comandă totdeauna același lucru: un țoi de țuică. După cum bea și, mai ales, după cum arată, amintește de un sergent-major supraponderal. Cu greu i-am putea zice femeie. Ăsta e norocul lui Calistrat Teleașcă. Dacă ar intra femei-femei, știute ca simțitoare cînd vine vorba de animale, ar putea avea probleme.
Grație geamului lăsat deschis dinadins de soție, balconul a devenit un azil de noapte. Cele două mîțe – Tituț (pisica) și Totolici (motanul sau mai bine zis, motănelul, pentru că n-are nici un an măcar), vin și pleacă după cum le taie capul. Tituț e cea căreia îi pot ghici un program de viață și luptă. Toată ziua umblă brambura pe afară, uneori, la întoarcerea de la prînz dau de ea pe trotuarul din fața blocului. E deseori împreună cu o altă mîță, asemănătoare, astfel că le confund de fiecare dată.
E 11 noaptea. Întors acasă sleit după un talk-show inutil, nu mai am chef de nimic din ce-ar avea cît de cît legătură cu sforţarea creatoare. De ceva timp, pentru cristoiublog.ro, scot de pe cele 150 de casete video cu filme făcute de mine în călătoriile peste hotare fotografii interesante. Operaţiunea e mai mult mecanică decît creatoare. Mă gîndesc să dau gata măcar o casetă. Casetele sînt rînduite pe masa din sufragerie, una lîngă alta, cu numele ţării pe cotor, într-o alcătuire amintind un sfert de cerc. Pentru că scosesem poze după caseta cu Amsterdam 1, socotisem c-ar veni la rînd Amsterdam 2. Fiind întuneric, lehămesit să mai aprind lumina, iau prima casetă.
Întors de la Sinaia, profit de reluarea exercițiului de stepper pentru a vedea alte două noi episoade din The Last Kindom, serialul englezesc lansat în 2015, inspirat din Istoria Angliei. Serialul respectă adevărul istoric doar cît e nevoie să nu i se reproșeze că falsifică trecutul. Cu toate acestea, așa cum s-a întîmplat și în cazul altor producții, Game of Thrones, de exemplu, încerc să descopăr în el și lecții de Istorie. Din episodul aventurii lui Uhtred la britanici, rețin contrastul dintre vorba Rege și realitatea acoperită în Anglia din vremea vikingilor. Regele Peredus din Cornwall nu trece dincolo de hotarele unui țăran mijlociu din vremea colectivizării.
Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 169, anul II, joi, 15 ianuarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Azi se deschide la Braşov, la Clubul Tractorul – nume amintind de frumoasele vremuri de la Bumbeşti-Livezeni –, Congresul UDMR. În editorialul de marți scriam că reuniunea de la Braşov se anunță extrem de importantă pentru Opoziție, pentru forţele democratice, pentru stabilitatea politică a României. Avertizam acolo că o eventuală victorie a poziţiei radicalilor în ce priveşte drepturile minorității maghiare ar fi extrem de riscantă pentru relaţiile interetnice din România, pentru democrația noastră.