„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2023

Era convins că-n vacile lui intrase Maica Domnului

Primarul din Dăbuleasa a pus taxă pe folosirea bicicletei după căderea serii. Cum mai toate bicicletele n-au far, în sat s-au înregistrat multe accidente. Primarul din Tirchilești ia bani pentru citirea avizierului. Cel din Dărîmații Noi a interzis mugetul vacilor care se întorc de la cireadă. Dacă vaca nu se conformează, proprietarul primește o amendă strașnică. — Trebuie să-și educe vaca în spirit civic! – se explică primarul.

Continuați lectura >

Despre cîini, mîțe și alte viețuitoare. Instinctul de proprietar al osului

La vreo doi metri de aleea proaspăt spălată cu furtunul, stă pe pajiștea Părculețului un dulău alb cu pete negre pe burtă și pe o jumătate de nas. Și-a pus botul pe labe pentru a corespunde pînă la cele mai mici amănunte imaginii publice a cîinilor din toate timpurile. Un ins în trecere pe-acolo și, neîndoielnic, fără căpătîi, pentru că la ora asta a zilei – 11 dimineața –, cînd tot omul își cîștigă existența cu sudoarea frunții, are timp să-l piardă, și-a pus în gînd să-l ademenească cu un os..

Continuați lectura >

Genova: Avantajele străzilor înguste

Deasupra străzii înguste, nu însă de îngustimea multora din Orașul vechi al Genovei, atît de înguste că, la o adică, doi amanți se pot săruta de la un bloc la altul, doar scoţînd capul pe fereastră, iar două vecine, la fel, se pot lua de păr, stau înşirate, pe două rînduri, umbreluțe albe, semnul că e vorba de o arteră comercială. Pe Via Roma, pe Via Cesarea, umbreluțele sînt roze. Nu dibui de ce aici, pe Luccoli, sînt albe. O fi vreo clasificare a străzilor comerciale clasificare după culoarea umbreluțelor.

Continuați lectura >

Un sindrom moldo-valah: Conjunctura internațională e de vină

Cercetătorii străini ai anilor interzişi reuşesc să depăşească un obstacol aproape insurmontabil pentru istoriografia naționalistă: mitizarea realităților. Considerînd Istoria ca pe o lecție – educativă, savanții noştri sînt înclinaţi a răzgîia întreg trecutul, evitînd să-l tragă de urechi cînd ar trebui. Nici internaționaliştii postdecembrişti nu s-au eliberat de complexul național. A fi independent de o prejudecată presupune o răceală a inteligenței iscoditoare. Contestatarii naționalismului şi-au făcut un obiectiv din demitizare.

Continuați lectura >

O zi fără presă, o zi de nemeritată odihnă pentru guvernanți

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 145, anul I, miercuri, 9 decembrie 1992, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Dat fiind că negocierile cu guvernul au eșuat, azi, tipografii din toată țara intră în grevă generală de avertisment de 24 de ore. Dacă demersurile eșuează, atunci, începînd cu 16 decembrie, ei vor declanșa o grevă generală pe timp nelimitat. Așadar, mîine va fi o zi fără presă. În paginile numărului de față, cîțiva confrați răspund solicitării noastre de a-și spune părerea despre greva tipografilor.

Continuați lectura >