„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2022

Catârii la paradă

Cu tactu-i superior și cu autoritatea pe care o avea însuși asupra suveranilor, regele Carol trăsese câte foloase se puteau trage din alianța noastră cu Triplicea[1]. Grațierea multora dintre martirii din Ardeal se datorește prieteniei regelui de atunci cu Franz Joseph – și libertatea de acțiune în Bulgaria, la 1913, cu toate amenințările Austro-Ungariei, e de atribuit legăturilor personale pe care regele României le întreținea, deși reci, cu Wilhelm al Germaniei. Medalia însă, frumoasă pe față, își avea reversul: politicii de înfeudare la Tripla Alianță îi e de imputat...

Continuați lectura >

Despre cîini și mîțe. Pisica e ca femeia

La Găgești Deal ajuns, pentru a-mi face norma de lectură din Arghezi, mă așez pe un scaun pliant în fața chioșcului. Cățeaua vine și mă împunge cu botul. Face asta și cînd mă lungesc în hamacul instalat în spatele chioșcului, între doi pomi de lîngă gard. Mergînd în casă după cafea, las pe jos volumul de Publicistică al lui Arghezi. Cînd mă întorc, cartea nu mai e de găsit. O descopăr lîngă gardul grădinii, într-un roi de foi albe risipite pe iarbă. E opera cățelei. A înșfăcat cartea cu gura, a dus-o mai departe de locul inițial, ca pe un os după care s-a apucat s-o facă praf.

Continuați lectura >

Nevoia de a hali priveliști. Restaurantul rotitor de la New York

Apogeul halirii de privelişti la un loc cu halirea propriu-zisă, lăsată omului, prin stomac, de umnezeu, îl atinge restaurantul rotitor. Amplasat la unul din ultimele fragmente ale unui turn, localul se mişcă în jurul axei sale. O dată cu clientul, aşezat la masă. O dată cu friptura. O dată cu sticla de apă minerală. Dacă găseşte un răgaz, între două înghiţituri, clientul poate parcurge cu privirea întregul oraș învîrtindu-se la picioarele sale. Nu departe de Times Square, pe porţiunea din New York...

Continuați lectura >

O legendă tragică a CIA: William F. Buckley

14 martie 2014. Site-ul oficial al CIA, la rubrica News & Information, publică textul intitulat CIA Remembers Agency Hero William Buckley. Primele rînduri ne lămuresc despre ce-i vorba: „The Central Intelligence Agency (CIA) comemorează viaţa lui William F. Buckley, legendarul ofiţer al Agenţiei, care a murit îndurînd 14 luni în custodia teroriştilor. Ziua de duminică, 16 martie, marchează cea de-a 30 aniversare a răpirii lui Buckley la Beirut, care a declanşat una dintre perioadele cele mai grele din istoria CIA.

Continuați lectura >

O premieră postdecembristă: greva totală

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 348, anul II, sâmbătă, 14 august 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“. Ieri dimineaţă, la ora 10:15, Curtea Supremă de Justiţie a suspendat greva mecanicilor de locomotivă pentru o perioadă de 80 de zile. La 10 minute după aceea, Comitetul de grevă din Depoul Braşov a anuntat că sindicaliştii din depou, considerînd verdictul Curţii neîntemeiat, au decis ca greva generală să se  transforme în grevă totală, fapt ce implică sistarea oricărui fel de transport feroviar.

Continuați lectura >