„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2022

Stelian Popescu, „A doua dezrobire”, Universul, 16 august 1936

Au trecut de atunci douăzeci de ani. Unde sîntem ce sîntem și cum sîntem azi, mare popor român sub conducerea micilor români din pepiniera politică a vremurilor prezente? Mă îngrozesc la gîndul tragicului bilanț pe care trebuie să-l rezum în rîndurile ce urmează. Țara întreagă dezbinată în multiple partide și grupări politice, ce se dușmănesc cu gîndul de distrugere, dar nu pentru deosebiri profund de doctrine și de principii...

Continuați lectura >

Pe tocul ferestrei o mîță își face unghiile

Un dulău alb, pe bot cu o pată neagră, a scos capul prin gaura din gardul de fier și latră cît poate de tare. Din cînd în cînd se oprește. Ca să mîrîie fioros. De pe trotuarul celălalt o rupe la fugă de-a latul străzii, printr-un loc evident nemarcat, un tînăr într-o cămașă cu mîneci scurte, pricopsit, spre amărăciunea lui, cu un început de chelie. Dulăul se potolește într-un scheunat fericit. Alergătorul e stăpînul cîinelui și lucrează ca paznic al Institutului al cărui gard de fier se ridică opac pe Marele Bulevard.

Continuați lectura >

Şi, totuşi, Malta e o ţară!

În toate marile oraşe ale lumii, inclusiv în Bucureşti, turiştilor li se pune la dispoziţie, contracost, un mijloc de transport zis şi Sightseeing. Broşura publicitară îţi explică, alături de schiţa traseului străbătut de autobuz, că pe parcursul unei zile poţi coborî în orice staţie de pe parcurs şi, după ce ţi-ai făcut treburile, cu acelaşi bilet, urci din nou în autobuz. Pe străzile oraşului Sliema, satelit imobiliar modern al străvechiului oraş La Valleta, am văzut, deseori, în hotarele popasului meu, un autobuz pe care scria Sightseeing Malta.

Continuați lectura >

Dependent de cărți ca de droguri

Iubitorul de cărţi nu diferă prea mult de dependentul de droguri. În cazul ultimului, dealerul ştie că intră în sevraj fără doza obişnuită şi, prin urmare, se înfăţişează la uşă cu oferta. Dependentul de cărţi e victima sigură a anticarilor ambulanţi. Într-una din zilele trecute mai demult, s-a înfăţişat la BAR un tip scund, prevăzut cu o sacoşă din cele puse la dispoziţie prin Supermarketuri, înainte de a ajunge cu căruciorul, împins ca un vagonet de un stahanovist, în dreptul casieriţei.

Continuați lectura >

Iniţiativa sesiunii extraordinare

Editorial publicat în Evenimentul zilei, nr. 464, anul III, marți, 4 ianuarie 1994, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu”. La cererea a 118 parlamentari din opoziţie, Camera Deputaţilor s-a reunit ieri în sesiune extraordinară pentru a dezbate proiectul de lege privind abilitarea guvernului de a emite ordonanţe, precum şi alte documente care n-au intrat pînă acum pe ordinea de zi a reuniunilor din Dealul Mitropoliei. Dintre toate mişcările din ultimul timp ale opoziţiei, aceasta mi se pare una din cele mai deştepte.

Continuați lectura >