„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2021

Mihail Sadoveanu, Fragment din romanul „Nopțile de Sânziene”, 1934

Prin întunericul opac, pădurarul îşi căută locul şi se aşeză în iarba moale, cu spatele răzimat într-un trunchiu răsturnat. Miroseau puternic în juru-i sânzienele înflorite. cerurile cu stele şi vânturile, — după care dintr’odată toate purced în scădere. Iarna începe a-şi pregăti harmasarii în grajdurile ei din miază-noapte. În acel ceas al cumpenei, Dumnezeu a orânduit pace între toate animalele, jigăniile şi paserile.

Continuați lectura >

Calculatorul ultraperformant

Şcoala elementară din Clipiceşti s-a pomenit peste noapte cu un computer ultraperformant, unic în ţară şi, deci, rîvnit de Centrul de fizică a Pămîntului de la Măgurele, de SRI şi chiar de Administraţia prezidenţială. Compania Sidelco din Suedia, una dintre cele mai cunoscute în lume în domeniul forării calotei polare, a trebuit să-şi înlocuiască în totalitate computerele vechi, cu altele noi, corespunzătoare progresului tehnico-ştiinţific. rarea noilor computere n-a constituit o problemă pentru companie. Cu un profit de 50%, compania îşi putea permite să cumpere şi o sondă spaţială, d-apoi nişte computere.

Continuați lectura >

Crocodilii care se autofinanţează

Din cîte se ştie, comunismul a investit în industria grea. Decenii de-a rîndul, în URSS şi în celelalte ţări frăţeşti, uzinele au scos pe porţile lor tractoare, camioane, locomotive. Ce-a păţit comunismul din cauza acestor investiţii prosteşti întreaga lume cunoaşte. Din cîte se ştie, comunismul a investit în industria grea. Decenii de-a rîndul, în URSS şi în celelalte ţări frăţeşti, uzinele au scos pe porţile lor tractoare, camioane, locomotive. Ce-a păţit comunismul din cauza acestor investiţii prosteşti întreaga lume cunoaşte. S-a prăbuşit! Produsele industriei grele zac acum, ca munţi de fier vechi, de-a lungul şi de-a latul răposatului imperiu.

Continuați lectura >

Cum ar fi avut loc în Cuba Lovitura de stat din România

Pe drumul în avion București-Iași și Iași-București, citesc cu creionul în mînă Raportul inspectorului general General Lyman Kirkpatrick „Inspector General's Survey of the Cuban Operation”, October 1961. Nu e prea dificil pentru mine. Față de Documentul lui Bissel, care se vrea o replică a CIA la actul de acuzare care e Raportul, textul lui Kirkpatrick e accesibil. Dincolo de radiografia eșecului care a fost Operațiunea Zapata, Raportul rămîne în posteritate și ca un document de excepție despre Operațiunile murdare ale CIA, despre amestecul american în toată lumea. Ce era Operațiunea Zapata?

Continuați lectura >

Cecilia Caragea, Dialog cu Ion Cristoiu, editura Dacia, 2001 (partea a V-a)

Mă enerva şi ideea de a mă duce la Iaşi, unde m-aş fi întîlnit cu foşti colegi de liceu. Mi-am zis că mai bine mă duc în celălalt capăt de ţară! Adică la Cluj. Deşi Bucureştiul era mult mai aproape... Profesorul meu de franceză din liceu făcuse Filosofia la Cluj, publicase nişte cărţi şi fusese asistentul lui Blaga. Din această cauză n-a mai putut să profeseze în domeniu şi aşa a ajuns să perdea franceza. Trecea drept un excentric. După cum v-am spus, eu m-am hotărît să nu mai dau la Litere, ci la Pedagogie, pentru că materiile de admitere erau cam aceleaşi.

Continuați lectura >