„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2021

Documente Putnene

Descărcînd de pe Biblioteca digitală a Bucureștilui cărți în variantă on line am descoperit existența a două volume ale lucrării Documente Putnene. Primul volum se intitulează Vrancea. Odobești-Cîmpuri, și e marcat de precizarea, Publicate cu un studiu introductiv despre Vrancea, iar al doilea, Vrancea. Irești-Cîmpuri, publicate cu un studiu introductiv despre Proprietatea colectivă vrînceană.

Continuați lectura >

Tudor Arghezi: „Visul Maicii Domnului Politic“, Bilete de papagal, 2 iunie 1928 (fragment)

„După principiile optimiste adoptate de guvern şi de Ministerul de Finanţe, cetăţeanul sănătos la minte şi cu dragoste faţă de Partidul Liberal este normal ca în fiecare zi să fie cuprins de irezistibilul entuziasm al calului de călărie, să purceadă în trap, să necheze, să salte cu inima răsunătoare, într-o necontenită horă voioasă, laolaltă cu muştele şi ţînţarii, care s-au dovedit a fi, în toate împrejurările, în înţelesul politic şi moral al conducătorilor aleşi de Dumnezeu.

Continuați lectura >

Cum m-au călcat în picioare nişte thailandeze

În maldărul de pliante de la hotelul Amari, unul dintre cele mai luxoase din Bangkok, descopăr broşura cu titlul „Relaxare cu un masaj”. Oricît de novice ai fi într-ale planetei, e imposibil să nu ştii de celebrul masaj thailandez. Fie că ţi-au spus cei ajunşi din întîmplare prin această parte a lumii, fie că ai văzut, pe şest, cu storurile trase, „Emmanuelle 2“. Aşadar, orice bărbat de pe Pămîntul ce se învîrte fără rost în jurul Soarelui, numai și numai pentru a-i face pe plac lui Copernic, tresare ambiguu descoperind expresia Masaj thailandez.

Continuați lectura >

Cînd Idealul pentru care te-ai sacrificat devine o Prostie, dacă nu chiar o Crimă

Erich Von Manstein, a cărui carte, Victorii pierdute, se îmbogățește de la o zi la alta cu însemnările mele pe post it-uri (n-o să mă apuc de ea pînă nu dau gata eseul despre Paulus), mă convinge de adevărata cauză a dezastrului care a fost Stalingradul pentru nemți. Paulus a refuzat de două ori predarea la începutul lui ianuarie 1943, deși îi era limpede că acceptarea propunerii ar fi micșorat suferințele celor din Pungă. Pungă a primit denumirea teritoriul pe care se aflau încercuiți, după Operațiunea sovietică Uranus...

Continuați lectura >

19 ianuarie 1990, ziarul „Observator” – debutul meu ca Istoric al clipei

Teatrul pe baricade a apărut la începutul lui ianuarie 1990. După tipărirea revistei am intrat în ceea ce se cheamă stand by. Despre e se petrecea cu mine atunci, am mărturisit în interviul Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan: „Pe la începutul lui ianuarie 1990, a venit o ziaristă din redacţie la mine şi mi-a spus că ministrul Andrei Pleşu a cerut să fie schimbaţi redactorii-şefi – greşeala mare a ideii revoluţionare. Şi la noi trebuia să punem pe un cetăţean, Dumitru Solomon.

Continuați lectura >