„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

Calculatorul ultraperformant

Şcoala elementară din Vintileasa Centru s-a pomenit peste noapte cu un computer ultraperformant, unic în ţară şi, deci, rîvnit de Centrul de fizică a Pămîntului de la Măgurele, de SRI şi chiar de Administraţia prezidenţială. Lucrurile s-au petrecut aşa. Compania Sidelco din Suedia, una dintre cele mai cunoscute în lume în domeniul forării calotei polare, a trebuit să-şi înlocuiască în totalitate computerele vechi, cu altele noi, corespunzătoare progresului tehnico-ştiinţific.

Continuați lectura >

S-a înființat prin lege profesia de avocat al animalelor

Prin Legea adoptată de Parlament în unanimitate, s-a înființat profesia de avocat al animalelor. Acesta poate reprezenta în instanță clienți precum oi, capre, vaci, curci, cai, care depun plîngeri împotriva stăpînilor pentru rele tratamente. Aceeași Lege prevede sancțiuni severe pentru infracțiunile comise de oameni față de animale, inclusiv față de cele sălbatice. Dacă-i spui unui cîine Marș de aici! și acesta depune plîngere penală împotriva ta, riști să te pricopsești cu o amendă contravențională strașnică. Animalul poate cere și despăgubiri morale.

Continuați lectura >

Fără talpă la Consiliul Europei. Prefață

Joi, 7 octombrie 1993. Mîine începe la Viena reuniunea șefilor de stat și de guvern din țările membre ale Consiliului Europei care va dura două zile: 8 și 9 octombrie 1993. Potrivit Agendei deja publicate, la reuniune România va semna documentele de aderare. Decizia a fost luată la ședința Comitetului de miniștri ai Consiliului Europei din 4 octombrie 1993. Prin raportare la Uniunea europeană, club select al puterilor occidentale, Consiliul Europei e un fel de restaurant din centru unde se țin nunțile protipendadei locale. Învingător în Războiul rece, Vestul a decis să vîre țările din Est mai întîi în Consiliul Europei ca să se despăducheze de comunism.

Continuați lectura >

O trăsătură caracteristică a maselor: credulitatea

Luni, 11 ianuarie 1993, în cadrul ciclului de emisiuni, Veniți cu noi pe programul doi, Mihai Tatulici și Marina Almășan au dezbătut sub titlul Umorul la români răspunsul la întrebarea De ce rîd românii. Am participat la emisiune alături de Mircea Dinescu, George Stanca, George Pruteanu, Ștefan Cazimir, Mihai Ispirescu, Mircea Sântimbreanu, Ion I. Brătianu, Liviu Mihaiu, Doru Bușcu și Mircea Toma. Printre altele s-au dezbătut și reportajele realizate pe stradă de Marina Almășan și Viorel Gaiță în care românii au fost puși în fața unor situații absurde.

Continuați lectura >

Puterea sloganurilor comuniste?

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 202, anul II, luni, 23 februarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Un tînăr domn din provincie, stăpînit de orgoliul contactului cu oamenii simpli, cei care dau majoritatea electoratului nostru românesc, îmi relatează, într-o epistolă de peste opt pagini, următoarea întîmplare. De curînd, la trei ani de la revoluție deci, un țăran în jurul vîrstei de 50 de ani i-a justificat astfel antipatia sa față de PNŢCD: „– Păi, domnu’ inginer, dvs. ştiți că țărăniştii au omorît unşpe mii de ţărani în 1907?“ Cititorul meu comentează astfel întîmplarea:

Continuați lectura >