„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2024

Sloganul electoral Mărul lui Adam

A început campania electorală pentru alegerile locale. Calistrat Cociorbă, un fost fotbalist de categoria B, îmbogăţit dintr-o afacere cu mărţişoare deocheate, vîndute pe sub mînă la iarmaroace, tîrguri săptămînale şi serbări dedicate Eroilor Neamului, s-a decis să candideze ca independent la Primăria Florești. E sigur că va cîştiga. Programul său electoral prevede, printre altele, plantarea de pomi fructiferi în fiecare staţie de transport în comun. Sloganul de campanie a fost adaptat la această iniţiativă măreaţă, căreia el i-a dat numele: Mărul lui Adam

Continuați lectura >

Latră de dragul imaginii

Singurul cîine rămas din haita Instituţiei după raidul inopinat al hingherilor e un dulău negru, cu părul lucios, mai mult voinic decît gras. Cît e ziua de mare aleargă de colo pînă colo prin parcul Instituției fără un motiv anume, doar aşa, să nu spună trecătorii că e un pierde vară. Pe celălalt trotuar şi-a făcut apariţia un alt dulău. Tot negru, deşi, mai puţin vînjos şi mai puţin lucios. Umblă şi el cu botul pe asfalt, ca şi cum ar căuta ceva. Ceva ce tocmai a pierdut. Teritoriul peste care dulăul instituţiei e stăpîn se întinde doar pînă la gardul din zăbrele. Nu cuprinde trotuarul dinspre Instituţie şi, cu atît mai puţin, trotuarul de vizavi.

Continuați lectura >

Frankfurt – un oraș nemțesc fără nemți

Am ajuns la Frankfurt după o călătorie de vreo săptămînă și ceva în Finlanda. Și acum, după ce-am stat tot vreo săptămînă la Frankfurt, pot spune în deplină cunoștință de cauză: Abia după ce aterizezi la Frankfurt îți dai seama ce-ai pierdut plecînd din Finlanda. Îți vine în minte deodată, năvălind din întreaga ființă plină de amintiri, atmosfera de liniște, de împăcare, de comuniune cu Natura, cea din care am ieșit și în care ne întoarcem cu toții. Înțelegi imediat intuiția deșteaptă a filandezilor. Istoviți de marile aglomerații de beton, care emit o căldură puturoasă, de sub plapumă, de forfota bezmetică și huruiala continuă...

Continuați lectura >

Cum mi-am dat seama de cît de nemernică e apa

Lectura colecției din 1970 mă convinge că deși colaborator plătit al Vieții studențești, la Cluj n-am făcut muncă de fătucă. Altfel zis, n-am scris reportaje de doi bani din căminele studențești și nici n-am transmis știri concepute să exemplifice eroismul muncii studențești sub conducerea comuniștilor. Cel puțin din ceea ce am descoperit pînă acum în colecții, pe lîngă eseuri la Dialectica ideilor, am scris și publicat reportaje. Unul dintre ele mi-a sărit în ochi azi mie, Maestrului, care a descoperit și încurajat talentele. E vorba de reportajul A bătut ora maturității, datat, Dej, 17 mai 1970, și apărut în numărul din 27 mai 1970 al Vieții studențești.

Continuați lectura >

Consultările de la Cotroceni

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 201, anul II, luni, 22 februarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Preşedintele Ion Iliescu începe azi, la Cotroceni, seria consultărilor cu partidele politice. În cadrul acestor consultări contează întîlnirile dlui preşedinte cu partidele de opoziție. Consultarea cu partidele de opoziție nu e o noutate pentru perioada postelectorală. Cu cîteva luni în urmă, preşedintele s-a întîlnit cu FSN şi formațiunile din Convenţie pentru a discuta formula noului guvern. De la consultările din octombrie s-a aşteptat formarea unui guvern de coaliţie alcătuit din FDSN, Convenţie şi FSN.

Continuați lectura >