Pe şoseaua naţională Bucureşti-Bacău – Fortăreaţa e anunţată de o coroană uriaşă, scrisă cu becuri viu colorate pe un panou de cîţiva metri pătraţi. Dacă dai curs săgeţii indicatoare, luînd-o la stînga, nu înainte de a încălca grav regulile de circulaţie, prin tăierea bruscă a liniei continue, ajungi pe o stradă recent asfaltată, netedă ca oglinda. La capătul ei străluceşte reşedinţa lui Toader Cloanţătă, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară. Cu îndemînarea dobîndită în pelerinajul extern, Toader Cloanţătă închegă rapid o nouă afacere:
Campanie. Pe parcursul a patru numere, publicația săptămînală Cele patru piciorușe de lîngă noi a tipărit ample dezbateri cu specialiștii și cititorii. La finele campaniei, numărul dedicat special concluziilor, prevăzut și cu un bonus pentru cei care au cumpărat toate numerele din luna respectivă – un iepuraș din ciocolată dietetică – reproduce cu litere apăsat următoarele sfaturi: Dacă lași iepurele acasă: 1. Trebuie găsit un prieten de nădejde, iubitor de animal.
„Piaţa permanentă de flori dă culoare şi parfum unei zone altfel dominate de clădiri din administraţie... În fiecare duminică, piaţa se umple de zarva păsărelelor din colovii”. Citatul de mai sus a fost recoltat de subsemnatul din Biblia românilor care pleacă la Paris cu gîndul să vadă şi nu să fure: Paris. Ghid Turistic, un ghid din colecția Doorling Kindersley Book, în traducere românească. Îi spun Biblie, deoarece e singurul îndrumar al vieţii şi activităţii unui român în Oraşul Luminilor. E cum nu se poate de explicit și, mai ales, e ieftin. Alt ghid nu-şi îngăduie să cumpere. La Paris, ca în întreg Occidentul, nu se dă pe gratis nici măcar surîsul.
Printre atîtea descrieri dramatice, impuse de Căderea Constantinopolului, găsesc în Edward Gibbon, Istoria declinului și prăbușirii Imperiului roman, volumul șase, acest pasaj despre cum a plecat Giorgios Sphrantes (Pharantzes, după unii autori), un fel de șef al consilierilor din Administrația Împăratului bizantin Constantin Paleologul, în căutare unei soții pentru Împărat, de situație civilă văduv: „Următoarea preocupare a împăratului a fost alegerea unei soţii.
Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 200, anul II, sâmbătă, 20 februarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Arătam în numărul anterior că votul de marți seara din Camera Deputaților a evidențiat despărțirea FDSN în două grupări adverse. Nu e singura semnificație majoră a votului de marți seara. Acest vot a conturat, printre altele, și o nouă împărțire a eşichierului politic. De-o parte, Convenția, FSN şi gruparea moderaților din FDSN. De alta, PSM, PRM, PUNR şi gruparea durilor din FDSN. Această divizare exprimă nu numai poziţia față de investitorii străini.