„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2023

Un vagon-platformă, cu o nuntă în plină desfășurare

Ghiță Corcovean a cumpărat de la București o chitară bas care merge prin conectare la priza de curent electric din dormitor. Dar, așa cum avea să scrie el în reclamația trimisă Fabricii din Reghin, fără să fie lovită, fără să sufere vreun alt șoc fizic, chitara s-a crăpat singură. De cîntat se putea cînta cu ea, numai că acum, crăpată, chitara suna cu cîteva note mai sus. Totul iese pițigăiat.

Continuați lectura >

Motanii diferă prin felul în care țin coada

E zece noaptea. O tăcere deplină s-a instalat peste Găgești-Deal unde vin din cînd în cînd pentru a-mi încărca bateriile. Nu mai e mult și dinspre Măgură vor venii, stins ca și cum și-ar da ultima suflare, sunetele de clopot de la Schitul din Valea Seacă. Dacă ridic privirea văd departe în vîrful Măgurii luminița de veghe a observatorului.E zece noaptea. Ora cînd Nas-Rupt cum îi spun eu motanului din vecini, plin de scaieți și purici, gata de bătaie în orice clipă, își face apariția în ogradă.

Continuați lectura >

Cum se cunosc străinii între ei

Într-un eventual catalog internaţional, Hanurile pentru tineret ocupă un loc intermediar între dormitul în stradă şi şederea la un hotel. Saltul calitativ de la dormitul în stradă la Hanul pentru tineret îl dă acoperişul. Iată de ce Hanul pentru tineret e preferat de tinerii călători întotdeauna ca o a doua etapă din şirul nopţilor petrecute la Paris. În prima, dormi în stradă şi te îmbolnăveşti. În a doua, dacă între timp n-a dat peste tine un camion de mare tonaj, îţi iei catrafusele şi te muţi la Han, pentru că numai de acolo poţi suna să te ia Salvarea.

Continuați lectura >

Mai tare decît Cărticica roşie a lui Mao

Revoluţia culturală a avut drept instrument de lucru Cărticica lui Mao. O culegere de citate din Marele Timonier menită – se spunea – să îndrume pe chinezul revoluţionar, dar şi pe chinezul simplu în viaţa şi activitatea de fiecare zi. Cărticica are o precursoare în istoria României. Nu e o cărticică pur şi simplu, ci ditamai cărţoiul: Lozinci Regale, culegere de 300 de pagini de citate din Carol al II-lea, apărută în 1940.Chiar de pe copertă, care conţine toate ingredientele volumelor omagiale (portretul lui Carol al II-lea în ipostaza de Mare Străjer, litere desenate artistic, stema regală), aflăm că vorbele au fost culese de prof. Dan Smântănescu.

Continuați lectura >

Confuzia generală

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 157, anul I, marți, 29 decembrie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Primesc zilnic zeci de scrisori. Mai toate sînt jeluiri. Corupția, haosul, fărădelegea, scumpirea vieții cotidiene au creat în rîndurile populației o izbitoare exasperare. Omul simplu merge să se plîngă peste tot. Pe la președinție, pe la guvern, pe la justiție. Pe unde îl taie capul că va da de atotputernicii de la centru în stare să-i facă dreptate împotriva atotputernicilor de la periferie. Peste tot i se închide uşa în nas. Uneori, uşa nici nu i se deschide. Şi atunci se adresează presei. Singura dispusă să-l asculte.

Continuați lectura >