„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2023

Haideți fraților cu noi / La cîrciuma lui Broscoi!

La Magazinul sătesc din Lunca Dealului, lîna se vinde numai în seturi de fulare. Dacă vrei să-ți faci un pulover, cumperi cinci fulare și un dicționar Turc-Român, căruia îi lipsesc, din tipografie, literele G și R. Afacerea ciocîrliilor Culai Păvălucă din Cocîrlații de Mijloc a fost prins încercînd să treacă peste graniță, în portbagajul mașinii sale, 100 de ciocîrlii. Scoaterea ciocîrliilor din țară e strict interzisă în urma unei Ordonanțe de Urgență care a declarat cîntecul lor bun național.

Continuați lectura >

Nemaivăzuta Istorie a Pisoiului salvat de mine

Soneria, sub formă de clișeu de bing-bang, umple casa. Au venit cei de la UPC, trimiși pentru a-mi schimba cablul coaxial (reproduc și eu, ca rața, zisele lor telefonice) cu fibră optică. Pisoiul stă pe scaunul din jurul mesei din hol în poziția tipică de Privit la mine ca și cum ar fi curios. Pînă nu demult l-am văzut lungit pe masă, în poziția: Ăsta e locul meu, și fac cu el ce vreau (ca să iasă rima ar fi trebuit să scriu Locul Meau. Brusc, face un salt și se vîră sub dulapul cu cărți din hol într-o disperare de a se ascunde care mă uluiește.

Continuați lectura >

Să te ferească Dumnezeu de bucuria Poporului dezlănţuit!

Să te ferească Dumnezeu de furia Poporului dezlănţuit! – spunea Conu Leonida al lui Caragiale. Să te ferească Dumnezeu de bucuria poporului dezlănţuit! – spun eu. Grăbindu-mă să adaug: Pentru că bucuria poporului dezlănţuit e infinit mai periculoasă decît furia. Furia poporului dezlănţuit ameninţă anumite persoane: Cele antipatizate de Popor. Bucuria poporului dezlănţuit ameninţă tot ce întîlneşte în cale: Persoane necunoscute, persoane simpatizate sau chiar persoane iubite.

Continuați lectura >

Nae Ionescu: Presa noastră creează emoții și nu raționamente

Slăbiciuni. Nae Ionescu despre slăbiciunea de fond a presei noastre: Creează emoții și nu raționamente: „Punctul de vedere al d-lui Iorga nu este aşa de nedrept, cum s-ar părea la prima impresie. Este adevărat că acţiunea presei asupra opiniei publice poate fi enormă. Mai ales la noi, unde gazetele nu furnizează argumente, ci creează atitudini afective. Vă închipuiţi ce poate realiza afirmaţia, repetată în fiecare zi...

Continuați lectura >

Prietenii sîrbi s-au supărat pe noi

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 140, anul I, joi, 3 decembrie 1992, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Mă număr printre jurnaliștii care au răspuns de fiecare dată cînd dl Ion Iliescu a convocat presa la Cotroceni. Nu pentru că aș fi un admirator al domniei-sale și – în consecință – m-aș da de ceasul morții să nu scap cumva prilejul de a-i sorbi cuvintele, ci pentru că mă obligă la asta statutul de jurnalist. Că vrem sau nu, dl Ion Iliescu e șeful statului.

Continuați lectura >