Potrivit zvonurilor care circulă prin județ, se caută culegători de ciuperci, pentru Spania, cu o îndemînare ieșită din comun. Sînt preferați cei ale căror profesii reclamă o uimitoare dexteritate a degetelor, rezultat al unui exercițiu îndelungat și stăruitor: pianiștii, calculatoriștii, dactilografele, hoții de buzunare și agenții de circulație din marile intersecții. Au șanse sigure de a le fi admis dosarul mai ales pianiștii. Dat fiind nivelul lor cultural, devin mai greu infractori!
Elisabeta Lăduncă, o băbuţă cuvioasă, văzîndu-şi de-ale ei în Vintileasa Deal, nu-şi mai găseşte locul. Cei doi copii – Lenuţa şi Vasilică – amîndoi rostuiţi pe la casele lor, ea la Braşov şi el, la Bucureşti, aflînd de asta au crezut mai întîi c-a lovit-o iar prevestirea morţii. Din cînd în cînd pe Elisabeta Lăduncă o apucă îngrijorarea că, uite, vine moartea şi ea n-a pregătit nimic pentru asta. Se grăbeşte atunci să meargă la Cimitir, să vadă dacă locul de mormînt cu crucea avînd pe ea scrisă deja numele Elisabeta Lăduncă, n. 13 martie 1930 – m. ....
În toate supermarketurile, la Departamentul Literă tipărită, vei întîlni în chip fatal cărţi care te învaţă cum să trăieşti. Fie şi numai după titluri îţi dai seama că luînd cutare carte şi plătind la casă preţul, chiar şi fără s-o citeşti, vei deveni miliardar fără să faci nimic sau Shakespeare, fără să ştii să te iscăleşti măcar. În orice librărie din lume, inclusiv în România, vei da şi peste cărţi care te învaţă ce să vezi şi cum să vezi cînd pleci în străinătate: broşurile editate în scopuri turistice. În cazul legendarei Pieţe San Marco din Veneţia, broşurile te avertizează ca nu cumva să nu vizitezi Basilica şi Palatul Dogilor, să nu te urci în Campanilla, să nu vezi porumbeii şi să nu bei o cafea la Florian.
Octombrie 1998. Helmuth Kohl a pierdut alegerile. În 1995, a apărut la Paris, sub titlul „Requiem pour la RDA” (Recviem pentru RDG”), un amplu dialog cu Lothar de Maizière, premierul Germaniei de Est înainte de unificarea din 1990. Dacă ar fi citit această carte, Helmut Kohl, el însuşi autor al unui volum de memorii, semnificativ intitulat „Am vrut unitatea Germaniei”, apărut în variantă franceză în 1997 (Jʼai voulu lʼunité de LʼAllemagne”) n-ar fi pierdut, poate, alegerile. Vorbind în numele milioanelor de nemți din fosta RDG, Lothar de Maizière avertiza asupra uriașei greşeli comise de cancelarul Kohl.
Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 148, anul I, luni, 14 decembrie 1992, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Sînt de acord cu dl preşedinte că imaginea României în lume nu corespunde întru totul realității. Avem, e drept, multe, foarte multe lucruri de făcut pînă vom atinge dacă nu idealul de democrație, atunci măcar normalul de democrație. A susține însă că din decembrie 1989 pînă acum nu s-a făcut nimic, ba mai mult, că e mai rău decît pe vremea lui Ceauşescu, e o prostie. O prostie sub faldurile căreia se întîlnesc, în chip paradoxal, adversarii din interior ai democrației – naţionalist-comuniştii, şi amicii din exterior ai democraţiei – unii jurnalişti şi oameni politici străini.