„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2022

Fantoma de la TV

Fapt. Poliția a prins în flagrant delict o bandă de falsificatori de bilete de tren dus-întors. Reguli bisericești. Dat fiind că biserica strămoșească trebuie să se racordeze la normele europene, Patriarhia Română a elaborat un ghid de reguli de igienă pentru biserici, mînăstiri, schituri și pustnici pe cont propriu.Un capitol însemnat reglementează relația cu icoanele. Se recomandă să se mimeze sărutul chipului din icoane, cu excepția celui al lui Iisus și al mamei sale, Fecioara Maria. Autoritățile bisericești și mănăstirești sînt totuși obligate să trateze împotriva microbilor icoanele cu Mîntuitorul și Fecioara Maria, prin aplicarea unui dezinfectant pus în vînzare exclusiv în rețeaua de magazine a Patriarhiei.

Continuați lectura >

Despre cîini și mîțe. Lui Tzontzy i se fac formele de externare

– Trebuie să-l luăm pe Tzontzy! îmi spune soția, care între timp a vorbit la telefon cu fata de la Clinica Veterinară. E stresat rău, rău de tot. Nu mai mănîncă, s-a retras într-un colț al cuștii. – Dar Motilici? mă interesez eu, cum se simte Motilici? – Nici el nu mănîncă. Ușor de zis, Hai să-l luăm! E greu de făcut. Am ajuns între timp la Sinaia. Ca să-l luăm pe Tzontzy, trebuie să ne întoarcem la București, după care trebuie s-o luăm înapoi spre Sinaia. Decidem să procedăm în chip înțelept. Mergem joi după-amiază și revenim a doua zi, dimineața, cu Tzontzy, după ce i s-a făcut tratamentul.

Continuați lectura >

În căutarea fisurii nemţeşti

Sincer să fiu, corectitudinea nemţească mă scoate din sărite. Mai ales pentru că se invocă ori de cîte ori dai, în România, peste un nărav fanariot. Cei din jur, ba chiar şi vînzătorul care se scobeşte în ureche, cu deştu, ca şi cum ar vrea s-o sfredelească, exclamă în cor: — Ce să-i faci, noi nu sîntem nemţi! Drept pentru care, de-a lungul celor zece zile, cît am stat într-una din vizitele în Germania, m-am consacrat cu trup şi suflet unui ţel pe care-l bănuiam supraomenesc: Să găsesc o fisură în ordinea de tip nemţesc, un fir de nisip, acolo, în grozava maşinărie a corectitudinii exemplare. N-aş putea spune c-a fost uşor.

Continuați lectura >

Bătălia pentru plăcinte de la Televiziunea Română devenită Liberă

Cu ce se ocupă scriitorii români. Nicolae Ceaușescu a plecat cu elicopterul, sau ca să fim mai exacți, a fost evacuat din sediul CC. Toate agențiile de presă planetare transmit știrea incredibilă: Atotputernicul Nicolae Ceaușescu a căzut! La TVR, Mircea Dinescu și Ion Caramitru transmit Poporului prăbușirea Regimului. Cu se ocupă scriitorii români, suflet din sufletul neamului lor, cum spunea Poetul în chip oratoric? Scrie Teodor Brateș în primul volum al Trilogiei sale despre decembrie 1989...

Continuați lectura >

Puroiul din Partidul România Mare

Ziarele de ieri depun mărturie de izbucnirea unui nou scandal în mahalaua noastră politică. Partidul care-l scoate pe trotuar se numește Partidul România Mare. Doi corifei ai acestei formațiuni politice, dnii Radu Theodoru și Corneliu Vadim Tudor se iau de păr în cîteva sute de mii de exemplare. Primul – vicepreședinte al partidului, șeful Departamentului organizatoric, candidat la Primăria Capitalei – îl acuză pe Corneliu Vadim Tudor de paranoia în felul de a fi și de a conduce. Replicînd, cel de-al doilea...

Continuați lectura >