„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2022

Peştera Nerja sau cum se împleteşte groaznicul cu plăcutul

Peştera Nerja, de lîngă localitatea cu același nume de pe Costa del Sol, e trecută ca neapărat de văzut în toate pliantele, albumele şi ghidurile destinate Spaniei. Lumea e plină de peşteri. Nu cred să existe ţară lipsită de vreo cîteva grote, dat fiind că peste tot, cu mii sau cu milioane de ani în urmă, apa, mai rău ca un şoricel, a prins să roadă scoarţa pe dedesubt. Peştera de la Nerja nu e singură pe lume. Oricît de aprig ar trudi pliantele s-o prezinte drept deţinătoarea celei mai groase coloane din lume, formată din fuziunea unei stalactite cu o stalagmită.

Continuați lectura >

Nichita Stănescu, „A mea”, poezie din volumul „În dulcele stil clasic”

Singuratecă ea mă așteaptă să-i vin acasă, / În lipsa mea ea se gândește numai la mine, / ea cea mai draga și cea mai aleasa / dintre roabele sublime. / Ei i se face rău de singurătate / ea stă și spală tot timpul podeaua / până o face de paisprezece carate / și tocmai să calce pe dânsa licheaua. / Ea spală zidul casei cu mâna ei / și atârnă pe dânsul tablouri / ca să se bucure derbedeul, e-hei / căzut de la ușa-n ecouri. / Ea își așteaptă bărbatul bețiv / Ca să-i vina acasă / și degetele albe și le mișcă lasciv / pentru ceafa lui cea frumoasă.

Continuați lectura >

Breaking News – Tzontzy a fost castrat!

Îmi place Țonțoi, (așa-i zice soția lui Tzontzy), pentru că e un motan afurisit. Nu se lasă mîngîiat cînd vrei tu. Dacă îi ating coada se întoarce brusc spre mine. Întreaga înfățișare amestecă nedumerirea cu revolta. E asemenea unei femei căreia, în plină stradă, venind din urmă, i-ai ridica fusta pe la spate. Înainte de a-ți arde una cu poșeta, respectiva ține să se asigure că e adevărat ceea ce i s-a întîmplat. În ultima vreme, seara pe Țonțoi îl apucă turbarea. Nu și-o manifestă asupra mea. Dacă mă ridic din fotoliu, se oprește o clipă, ca și cum ar socoti fulgerător ceva, după care țîșnește sub fotoliu. Turbarea se îndreaptă asupra soției.

Continuați lectura >

Când Sistemul scoate limba la Drepturile omului

Pentru că mă durea capul groaznic (mai ceva decît Pilat din Maestrul și Margareta), duminică seara, scutit și de o prezență obositoare și inutilă la televiziune, am cedat nervos și m-am uitat la Podul spionilor, dat pe un canal de film. Spun, am cedat nervos, deoarece voiam să urmăresc filmul pe DVD, pe îndelete, pentru a-l compara cu cartea. Acum însă, din iluzia că, dîndu-l gata, voi putea lucra ceva la Istoria proletcultismului, îl văd pînă la capăt. Fără prima parte, pe care, deși o știu din volum, n-ar fi stricat s-o urmăresc, cîtă vreme vorbește despre prinderea lui Rudolf Abel, colonelul sovietic KGB.

Continuați lectura >

De ce are interes PD (FSN) să se înmormînteze ancheta privind corupţia?

Text publicat în Evenimentul zilei, nr. 286, anul II, joi, 3 iunie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu”. La interesanta emisiune Azilul de noapte, de la Uniplus, cînd am răspuns ascultătorilor în direct timp de 7 ore, de la 23,00 la 6,00 dimineaţa, o doamnă mi-a pus următoarea întrebare: ce interes are FSN-ul să înmormînteze ancheta privind dezvăluirile generalului Florică? N-am înţeles – i-am răspuns – e vorba de FSN sau de FDSN? De FSN a întărit dna ascultătoare. Reacţia mea era perfect explicabilă.

Continuați lectura >