„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

De ce are interes PD (FSN) să se înmormînteze ancheta privind corupţia?

Text publicat în Evenimentul zilei, nr. 286, anul II, joi, 3 iunie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu”.

La interesanta emisiune Azilul de noapte, de la Uniplus, cînd am răspuns ascultătorilor în direct timp de 7 ore, de la 23,00 la 6,00 dimineaţa, o doamnă mi-a pus următoarea întrebare: ce interes are FSN-ul să înmormînteze ancheta privind dezvăluirile generalului Florică? N-am înţeles – i-am răspuns – e vorba de FSN sau de FDSN? De FSN a întărit dna ascultătoare. Reacţia mea era perfect explicabilă. Ca toată lumea, de altfel, aveam convingerea că FDSN-ul şi nu FSN-ul e interesat ca ancheta să nu aibă loc. În definitiv, mulți dintre cei de pe lista generalului Florică sunt demnitari ai guvernului Văcăroiu. Mi se părea normal ca FDSN, partid de guvernămînt, să fie interesat în înmormintarea anchetei, în timp ce FSN, duşman de moarte al acestei formaţiuni politice, să se bată pentru ca ancheta să meargă pînă în pînzele albe. De aceea am şi avut impresia că n-am înţeles prea bine la ce partid se referea distinsa ascultătoare.

Cele întîmplate ieri în parlament m-au convins încă o dată că intuiţia simplului cetăţean poate nimeri mult mai bine decît raţionamentele noastre, ale jurnaliştilor. Aceasta deoarece întîmplările de ieri ne arată că dna ascultătoare avea dreptate: FSN are interesul ca afacerea să fie înmormîntată. Cînd s-a pus problema ce să ancheteze comisia parlamentară constituită plecînd de la scandatul corupţiei, reprezentanţii FSN s-au opus din răsputeri ca ea să vizeze în primul rînd lucrurile dezvăluite de generalul Florică. Un domn reprezentant al partidului cu jumătate de nume în paranteză a zis chiar că nu se poate pune preţ pe nişte dezvăluiri apărute într-un ziar de scandal. E lesne de ghicit că ziarul de scandal era Evenimentul Zilei. Parlamentarii PD (FSN) au motivat intervenţia lor printr-o teză mult îndrăgită de dl Petre Roman. Şi anume că în această chestiune ar trebui lăsată să se pronunţe procuratura. Procuratura care – susține liderul PD (FSN) – are capacitatea de a se manifesta de una singură, fără a mai fi nevoie de implicarea unei comisii parlamentare. După opinia mea, parlamentarii PD (FSN) şi dl Petre Roman n-au dreptate. A lăsa ancheta privind dezvăluirile generalului Florică pe seama procuraturii înseamnă a o condamna din start la o înmormîntare cu alai. În ciuda încrederii nemărginite pe care dl Petre Roman o are în procuratură, nu cred că această instituţie are la ora actuală forţa de a ancheta pe cei evidențiați de dezvăluirile generalului Florică. Şi nu atît pentru că respectivii sînt demnitari, puternici ai zilei, aşadar, cît mai ales pentru că ei sînt oameni politici. Oricît de tare s-ar strădui dl Ion Iliescu să ne convingă că scandalul corupției trebuie să fie lipsit de orice conotaţie politică, practic e imposibil ca el să nu poată fi folosit în bătălia politică din România de azi. Procuratura ştie acest lucru. Cum a ştiut, de asemenea, că şi scandalul privind coruptia din timpul guvernării Roman nu poate să nu aibă conotaţie politică. Orice rezultat ar da ancheta procuraturii el va fi imediat etichetat din punct de vedere politic. Însăşi anchetarea unor nume sonore ale puterii actuale are aspect politic într-o ţară în care simpla chemare la procuratură e considerată ca o recunoaştere deja a vinovăţiei. Paralizată de semnificaţia politică a anchetei, procuratura va căuta să o scalde. Cea mai bună soluție pentru ea va fi, neîndoielnic, lăsarea anchetei în coadă de peşte. Un rezultat concret, precis, ar nemulţumi imediat pe una din cele două tabere în luptă. Evitarea unei concluzii e o posibilitate de a mulţumi pe toată lumea.

Altfel stau lucrurile cu o comisie parlamentară. Chiar alcătuită numai din deputaţii senatori FDSN, o comisie parlamentară va fi destul de zeloasă în activitatea ei fie şi pentru că va intra în funcțiune orgoliul de membru al legislativuli, orgoliul de instituție pe care parlamentarii o consideră superioară executivului. Parlamentarii PD (FSN) sînt prea deştepti ca să nu ştie acest lucru. Ei au pledat însă pentru ca întreaga afacere să rămînă exclusiv în mîinile procuraturii sperînd că întreagă afacere se va încheia în coadă de peşte. O situaţie care nu putea decît să convină PD (FSN). Un rezultat concret în ancheta privind dezvăluirile generalului Florică ar fi adus cu sine impulsul hotărîtor pentru o anchetare pînă la capăt a guvernării Roman.