„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2021

Jonathan Swift, „Călătoria în Lilliput”, din „Călătoriile lui Gulliver”

Într‑o dimineaţă, cam la vreo două săptămâni după ce‑mi redobândisem libertatea, Reldresal, primul secretar pentru afa­ceri private (aşa‑l numeau ei), veni la mine, însoţit numai de un servitor. El porunci vizitiului să aştepte la o oarecare de­părtare şi mă rugă să‑i acord o audienţă de o oră, lucru la care am consimţit bucuros, atât din pricina rangului său şi a meritelor sale personale, cât şi a nenumăratelor servicii pe care mi le făcuse în legătură cu intervenţiile mele la curte.

Continuați lectura >

Fericirea de a avea gripa aviară

De vreo săptămînă, televiziunile de ştiri toacă de dimineaţa pînă seara senzaţionalul eveniment al sezonului: Gripa aviară. O găină suspectă de a avea gripă aviară s-a ivit în Firtăuţii din Deal, din Oltenia. Comandouri ale tuturor televiziunilor, inclusiv ale celor de teleshoping, s-au deplasat de urgenţă în satul cu pricina, pentru a înfăţişa naţiunii, în transmisie directă, găina asupra căreia se abătuse nenorocirea. Grămădiţi în faţa aparatelor, telespectatorii din întreaga ţară, unii aflaţi la serviciu, alţii, la domiciliu sau prin berării, au putut vedea o găină căreia i s-a pus pe loc un diagnostic fără posibilitatea de contrazicere: Ca o curcă beată.

Continuați lectura >

Un obiectiv turistic mondial de prim rang: Chioşcul de îngheţată Gelato Cesare din Reggio Calabria (Italia)!

TripAdvisor e un site mondial de călătorii, cu 350 de milioane de unici lunar, operând în 47 de ţări. Farmecul site-ului îl dau opiniile călătorilor despre locurile vizitate. Cînd merg peste hotare, mă grăbesc să parcurg opiniile de pe TripAdvisor despre locurile la care am ajuns sau voi ajunge. O fac nu doar pentru că observaţiile celor dinaintea mea sînt de o valoare practică deosebită, aparținând de regulă unor turiști care n-au bani de taxi, dar şi pentru că părerile de pe TripAdvisor reunesc într-o manieră caragialeană unică tembelismul sincer cu fudulia de autor.

Continuați lectura >

Lumea Politică seamănă uimitor în planul ticăloșiilor cu Lumea Serviciilor Secrete

1) Am ajuns cu serialul 24 la jumătatea sezonului trei. Atent îndeosebi la vicleniile scenariștilor, observ cu invidie talentul de a întreține suspansul. Dacă eu, spectator al unui serial demult încheiat, știut pe de rost aproape, pierd ore întregi pentru a afla, la finele unui episod, ce s-a întîmplat, prin accesarea episodului următor, ce să spun de telespectatorul care a urmărit 24 în direct? Fiecare episod se încheie cu o lovitură de teatru, una dintre cele mai frecventate fiind ținerea pistolului la tîmpla cuiva...

Continuați lectura >

Cecilia Caragea, Dialog cu Ion Cristoiu, editura Dacia, 2001 (partea a IX-a)

Înţeleg că eraţi chemat să participaţi la vizionările pieselor de teatru şi filmelor, pentru că aveau nevoie de dumneavoastră, ca de un om capabil să facă anumite conexiuni să salveze ceea ce se putea salva dintr-o piesă de teatru sau un film. De-a lungul timpului, v-aţi schimbat... Vă reamintesc că, în perioada în care eraţi asistent universitar, refuzaţi să daţi citate din Ceauşescu. Eu l-am avut ca idol pe Camil Petrescu, dar, după o anumită vîrstă, nu l-am mai suportat. Cînd eram tînăr, radicalismul personajelor sale mă fascina.

Continuați lectura >