„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2021

Nae Ionescu, Prefață la volumul „Roza vînturilor. 1926-1933”, culegere îngrijită de Mircea Eliade, Editura Cultura Națională, 1937

Mircea Eliade, care a luat asupra lui grija editării acestui volum, îmi cere să scriu câteva rânduri de prefață. O fac cu atât mai bucuros, cu cât găsesc aci prilejul câtorva precizări pe cari le socotesc necesare. Adunarea între scoarțe de volum a unor articole de gazetă, scrise în timpuri și împrejurări foarte variate, este o operație cu totul ingrată.

Continuați lectura >

La Patronul Postului

Vasile Mardare, patronul postului TV Canalu Unu, vrea să mă vadă. Ne ştim destul de vag. Pe vremea cînd făceam gazetărie, m-a trimis directorul ziarului să-l dau în gît. Vasile Mardare refuza să mai plătească taxa de protecţie şi, cum zicea Bossul (aşa-i spun toţi directorului), trebuia să primească un semnal. Chestia cu semnalul nu era a lui. O folosea primul ministru şi noi, cei din redacţie, o preluasem, folosind-o în bătaie de joc. Cînd unul dintre noi punea ochii pe vreo piţipoancă, toţi ceilalţi îi ziceau să n-o mai aburească atîta, să-i zică de-a dreptul, hai să ţi-o trag!

Continuați lectura >

Beatrice Cenci – tînăra care şi-a ucis tatăl, pentru care a fost condamnată la moarte prin decapitare

Unul dintre ghidurile pe care le citesc noaptea, înaintea căderii în somn, pe parcursul popasului meu la Roma, îmi atrage atenţia că-n zona hotelului meu, Campo de' Fiore, se află Palazzo Cenci. Deapănă broșura:„Palatul a aparţinut familiei Beatricei Cenci, acuzată împreună cu fraţii şi mama sa vitregă de vrăjitorie şi uciderea tatălui tiranic. A fost condamnată la moarte şi decapitată la Ponte Sant Angelo în 1599“.

Continuați lectura >

„Încalte, artistele n-au decît trei rochii”

Terasele de pe Calea Victoriei sînt deschise. Parcă și aud patronul zicînd ospătarilor, Trebuie să ne scoatem pîrleala acum, cît mai sînt relaxări. Ospătarii au venit la serviciu și de Paște, nu de alta, dar e vorba și de jobul lor, amenințat de Criza economică postpandemică. Unii clienți beau cafele. Alții au luat-o pe bere. De cum se așeză la masă, perechile se despart urieșește: Fiecare cu displayul său, în care se prăbușește iremediabil, pentru a-și verifica e-mailurile și postările de pe Facebook.

Continuați lectura >

Cecilia Caragea, Dialog cu Ion Cristoiu, editura Dacia, 2001 (partea a VII-a)

Andrei Marga, colegul dumneavoastră de facultate, a făcut o frumoasă carieră universitară. N-aţi regretat niciodată alegerea făcută? Nu. Niciodată n-am regretat lucrurile pe care le-am făcut repede, instinctiv, şi care nu mi-au lăsat cale de întoarcere. De fiecare dată cînd am hotărît să fac ceva, am făcut. Cînd am simţit că trebuie să plec de la „Evenimentul zilei“, am plecat. Mi-e greu să spun de ce. Iau decizii iraţionale. Aşa a fost şi cînd am renunţat la cariera universitară.