„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2021

Anton Pavlovici Cehov, „Triumful învingătorului. Povestea unui fost arhivar” din „Opere, volumul 1”, ESPLA- Cartea Rusă, 1954

care nu plutim în înălţimi side­rale, e un om mare, atotputernic şi de o adâncă înţe­lepciune. Carevasăzică, s-au dus la el toţi cei ce alcătuiau – ca să zic aşa – piedestalul lui. M-am dus şi eu cu tata. Blinelele erau ceva ce nu s-a pomenit, cum nici nu pot să vă exprim, domnul meu: crescute, afânate, ru­mene. Luai una, o înfulecai, după ce întingeai cu ea în untul topit, fierbinte, şi dracu’ ştie cum se făcea, dar următoarea îţi nimerea singură în gură.

Continuați lectura >

Firma Te măriți SRL

După desființarea Institutului de Grafică a Pămîntului, Lenuța Luncă se întoarse la Florești, de unde plecase cu ani în urmă, în căsuța de la margine, lăsată moștenire de maică-sa. Aici înființă firma Te măriți SRL. Potrivit textelor publicitare apărute în ziarele locale, dar și unui reportaj contracost dat de televiziunea locală intitulată Pe rîu în jos –, firma se adresa tinerelor care voiau să se mărite. Ea asigura, nu pe gratis, desigur, următoarele facilități: – Găsirea unui bărbat corespunzător dorințelor exprimate de pretendente într-un chestionar. Viitorul soț era verificat de o echipă de detectivi particulari dacă n-are cumva o legătură amoroasă...

Continuați lectura >

Exploatarea lui James Bond

Thailanda a fost binecuvîntată, printre altele, şi cu alegerea sa drept loc sau, mă rog, locaţie, pentru filmarea unor pelicule celebre. Spre deosebire de America, unde fiecare pietricică trimite la o superproducţie şi fiecare tufă, la un serial TV, difuzat, preţ de cîţiva ani, pînă cînd adolescenta din primul episod devine bunică, Thailanda se poate făli doar cu trei filme: „Podul peste rîul Kwai“, de Davin Lean, beneficiar al unei camionete de Oscaruri, „Vînătorul de cerbi“, cu înfricoşătoarele scene de ruletă rusească, dar, mai ales, cu Robert de Niro, şi „Omul cu pistolul de aur“, peliculă din celebra serie James Bond.

Continuați lectura >

Ce-a scris Geo Bogza? „Tăbăcării” sau „Tăbăcarii”?

Am ajuns cu stilizarea – ultima – la eseul Un precursor al CNN-ului: Geo Bogza. E dedicat măiestriei cu care marele reporter scoate dintr-un banal popas la o tăbăcărie din București senzaționalul unei relatări din burta unui vulcan apucat de pîntecăraia erupției. Despre senzaționalismul de tip CNN al lui Bogza am mai scris. Am publicat un eseu despre O sută șaptezeci și cinci de minute la Mizil, text greu de plasat între reportajul senzaționalist și parodia acestui reportaj.

Continuați lectura >

Cecilia Caragea, Dialog cu Ion Cristoiu, editura Dacia, 2001 (partea a II-a)

(O precizare care se impune. Acest interviu de o carte a apărut în 2001. Multe dintre situațiile descrise în carte ca prezente au dispărut de mult. Gîndurile asupra lor au rămas) 2. Cum se gîndește la țară: Învăţatul e o investiţie, dar cititul e ceva cu totul şi cu totul gratuit. De ce să citeşti? Ce iese din citit? Nimic! Cum aţi reuşit să vă smulgeţi din viaţa aceasta dură? Cum aţi reuşit să vă convingeţi mama să vă lase să citiţi, să mergeţi la şcoli înalte?

Continuați lectura >