„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Tik-tok-uri pe sărite

– III –

Vinde Duhul Cel Rău

În iarmarocul de sîmbătă, un ins din munți, cu căciulă mioritică din filmele lui Sergiu Nicolaescu și dulamă de baci din cărțile poștale, vinde Duhul cel Rău în sticluțe de jumătate de litru. Fiecare cumpărător e avertizat, atît de înscrisul de pe recipient, cît și de indicațiile verbale primite în momentul contractului, că sticluța nu trebuie deschisă în spații publice. O Lege trecută prin Parlament cu unanimitate condamnă expres expunerea publicului larg la acțiunile dușmănoase ale Duhului cel rău.

*

Parteneriat

Penitenciarul de înaltă securitate, în parteneriat cu mînăstirea Lacrimile Fecioarei Maria, a lansat acţiunea O zi în sînul Domnului, de mare succes în rîndul deţinuţilor, dat fiind că Lacrimile Fecioarei Maria e o mînăstire de maici de curînd înfiinţată, astfel că locatarele sînt toate muieri tinere.

Puşcăriaşii sînt aduşi o zi pe lună să asculte slujba la bisericuţa din incinta mînăstirii. Şefa Departamentului Integrare de la penitenciar – în viaţa obişnuită o tînără care a absolvit facultatea de profil la Oxford – e cum nu se poate mai mulţumită de comportamentul deţinuţilor în timpul slujbei.
Ascultă slujba cu toţii într-o tăcere mormântală, rar întîlnită la enoriaşii aflaţi în libertate.

În realitate, cum avea să se descopere după ce biserica a rămas fără odăjdii şi cîteva măicuţe au fost ţinta unor tentative de viol, tăcerea puşcăriaşilor avea alte motive decît cele ţinînd de credinţă.
Unii încercau să-şi imagineze măicuţele care cîntau goale-puşcă şi făcînd cu ei amor pervers.
Alţii socoteau, în gînd, cum să dea lovitura, furînd una dintre icoanele îmbrăcate în argint.

*

Operația

Valentin Purcel umblă prin sat bandajat la cap.
Celor interesați de subiect le spune c-a fost operat la cap pentru a i se scoate de acolo o imagine care, revenind obsesiv, îi provoca insomnii și dureri ascuțite în tîmplă.
Imaginea venea din copilărie și înfățișa un moment în care îl împungea vaca, deși el se născuse și copilărise la oraș.

*

Imagine în Părculeţ

Aşezat pe postamentul de marmură, Poetul pare a se întreba ce dracu caută el acolo.

*

Pe şosea

Un anunţ trecut pe un panou înfipt în marginea Drumului European ţine să anunţe triumfător:
Am intrat în Uniunea Europeană!
Vom trăi mai bine!

Jumătate din panou a fost repartizată unui tip rotofei, cu priviri de ins abia sculat de la o masă îmbelşugată. Arată aşa deoarece el a intrat mult mai demult în Uniunea Europeană.
Cincizeci de metri mai încolo, se ridică restaurantul La Uniunea Europeană.

Pe un panou care prefaţează intrarea pe aleea care duce la restaurant, scrie cît se poate de limpede:
Aici sînteţi în UE
Poftiţi la o ciorbă de burtă.

*

Au furat podul

Podul de peste rîu, cîntărind două tone, a fost furat peste noapte, şi echipa de procurori de la Bucureşti a trebuit să treacă dincolo, în satul vecin, unde ancheta un caz de corupţie, cu barca cu care Stelu Pandele merge la furat struguri din viile de pe marginea rîului