„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Tik-tok-uri pe sărite

– II –

A pornit totul de la zebră

Pe Marele Bulevard zebra din dreptul Parcului a dat naștere, ca de obicei, unei cozi impresionante de mașini.
Ultimul care se angajează pe această veritabilă punte suspendată e un tînăr într-o scurtă de piele descojită de vreme, cu sîrmele telefonului mobil în urechi și un rucsăcel în spate, unul ca de copil ieșit în parc cu bunicul.

Între timp Stopul a zvîcnit pe roșu. O Dacie îl claxonează îndelung și agresiv. Tînărul ia asta drept o înjurătură de mamă.
Se oprește, face o mișcare bruscă și, năpustindu-se asupra mașinii, prinde s-o zgîlțîie furios.

De la volan coboară, calm, fără să mărturisească vreo trăire anume, un zdrahon în pantaloni de trening cu vipușcă. Din scurt, îi arde tînărului un zdravăn pumn în cap.
Tînărul o rupe la fugă și dispare în adîncurile Parcului, zbierînd cît îl ține gura ceva care nu se aude.

*

Imagine

În partea dinspre Bulevard a Pieței vînzătoarele de cărți, ruj de buze și chiloți stau pe scăunele joase și mănîncă pufuleți din pungi de unică folosință.

*

De Ziua mondială a spălatului pe picioare

Azi e Ziua mondială a spălatului pe picioare. Urmează Zilei mondiale a fenomenelor meteo extreme și precede Zilei mondiale a celor care s-au lăsat de fumat.
Pe Marele Bulevard, pe trotuarul dintre clădirea îmbrăcată în schele de vreo zece ani și scuarul pe ale cărui bănci dorm inși fără căpătîi, tinere zvelte, cu șepcuțe pline de stele albe, opresc trecătorii bărbați, întrebîndu-i dacă nu vor să se spele pe picioare. Celor care răspund, Da, li se oferă un lighean cu apă călduță, un prosop și o bucată de săpun, pentru a face operațiunea acolo, în public.

Cîțiva dintre cei care și-au scos pantofii și și-au suflat pantalonii se uită la junele mai mult decît amabile, așteptînd ca una dintre ele să fie pentru ei ca Magdalena pentru Iisus Christos.
Așteaptă însă zadarnic.

*

Pe șosea

Pe stîlpii de pe marginea drumului județean, la intrarea în sat, stîlpii de telegraf sînt înfășurați de un afiș publicitar cu următorul text:
Te privești zilnic în oglindă 30 de minute?
Mai stai un minut ca să-ți autoexaminezi sînii.
Autoexaminarea sînilor, primul pas spre a avea sîni frumoși și sănătoși.

Pe marginea drumului pășesc harnic, marcate de conștiința cumpărăturilor făcute, femei care nu lasă impresia că și-au autoexaminat sînii.

*

Ministerul se opune

O patrulă i-a surprins sîmbătă noaptea, cînd lumea se uita la telenovelele turcești, încercînd să fure elicea avionului de aluminiu închinat memoriei lui Aurel Vlaicu. Rezemaseră de schele o scară de zugrav şi, cu un ciocan şi un bomfaier, lucrau de zor la tăiatul elicei. Duşi la Poliţie, cei doi au motivat că nu ştiu carte. Dacă ar fi ştiut, nu s-ar fi atins de monument, deoarece ei respectă trecutul glorios de luptă şi jertfă al poporului român. Li s-a dat drumul, după ce li s-a promis o mamă de bătaie bună dacă mai fac aşa ceva.
Pentru că monumentul a mai fost atacat pînă acum de trei ori, autorităţile se gîndesc să detaşeze elicea şi s-o pună peste noapte sub cheie, urmînd să fie montată la loc dimineaţa.

Nu s-a trecut încă la fapte.
Ministerul Cultelor şi Culturii se opune, invocînd Legea de protejare a monumentelor.
O comisie de la Bucureşti e aşteptată să vină pentru a stabili dacă avionul fără elice nu afectează memoria lui Aurel Vlaicu.