„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Se anunţă o bătălie pe viaţă şi pe moarte!

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 191, anul II, miercuri, 10 februarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“

Dl deputat Octavian But, din partea PAC, a adresat Guvernului o interpelare privind iniţierea de urgență a Proiectului de lege a impozitelor şi taxelor locale. În răspunsul dat de dl Octavian Cozmâncă, secretar de stat la Departamentul Administrației Locale, se arată că nu e nevoie de o asemenea lege. Chestiunea impozitelor şi taxelor locale e reglementată deja prin Legea finanţelor publice. Acest schimb de amabilități ascunde unul dintre momentele acute ale unei bătălii duse la ora actuală între Opoziţie şi Putere: bătălia pentru Legea impozitelor şi taxelor locale.

Alegerile din februarie 1992 au marcat victoria Opoziţiei în marile oraşe ale ţării. Pe seama acestei izbînzi s-au înflăcărat rapid multe voci şi multe condeie. Succesului i s-au găsit imediat explicații de tot felul. Una dintre acestea – cea mai îmbătătoare – încerca să ne convingă că victoria Opoziției în alegerile locale exprimă o tendinţă fundamentală a societății româneşti. În virtutea acestei tendințe, Opoziția urma să cîştige zdrobitor alegerile parlamentare şi prezidențiale. Rezultatele scrutinului din septembrie 1992 au spulberat necruţător această iluzie. N-a fost întîia oară cînd s-a întîmplat aşa ceva. Cu mult mai înainte, la nici doar cîteva săptămîni de la alegerile locale, Opoziţia şi-a dat seama că victoria sa era o splendidă formă fără fond. În campania electorală, candidaţii Opoziţiei promiseseră multe lucruri. După scrutin, cînd a venit vremea să se îndeplinească aceste promisiuni, noii primari şi-au dat seama că n-aveau cu ce. Aveau de toate. Mari idealuri. Bune intenţii. Programe puse la punct. N-aveau însă un lucru fundamental. Unul fără de care toate intenţiile şi toate idealurile rămîneau simple exerciţii de stil. N-aveau bani! Pentru aceasta era nevoie de Legea impozitelor şi taxelor locale. Legea ar fi trebuit adoptată (potrivit unei alte legi, cea a administraţiei locale, votată prin noiembrie 1991) într-un timp scurt de la trecerea prin Parlament a legii pe baza căreia s-au desfăşurat alegerile din februarie 1992. De la adoptarea Legii administraţiei locale a trecut peste un an. Legea impozitelor şi taxelor locale nu există. Ea n-a fost nici măcar iniţiată de Guvern. În absența acestei legi, primarii opoziţiei n-au putut face nimic. Situația marilor localităţi s-a înrăutăţit treptat. Odată cu aceasta a crescut dezamăgirea populaţiei față de primarii Opoziției. A crescut, în acelaşi timp, şi dezamăgirea faţă de Opoziție în general. Promisiunile din perioada campaniei pentru alegerile generale au fost rapid comparate cu cele din perioada campaniei pentru alegerile locale. S-a presupus de îndată că ele vor avea aceeaşi soartă ca şi promisiunile anterioare lui februarie 1992. Zadarnic au încercat candidații Opoziţiei să explice neputinţa primarilor de a întreprinde ceva prin faptul că n-au bani. Graţie unei abile propagande prin presă şi prin televiziune, cauza dificultăților cotidiene din marile oraşe a fost eludată. Totul a fost pus pe seama incompetenţei noilor primari. Şi, prin extensie, pe seama Opoziţiei. Înfrîngerea din septembrie 1992 îşi are aici una din cauze.

Amînarea Legii privind impozitele şi taxele locale n-a fost astfel deloc întîmplătoare. Ea a făcut parte dintr-o tactică vicleană de compromitere a Opoziţiei. Din nefericire, aceasta nu şi-a dat seama de stratagemă. N-a conştientizat importanţa pe care o are adoptarea Legii privind impozitele şi taxele locale. În consecinţă, Opoziția n-a întreprins nimic major pentru a constrînge guvernul Stolojan să inițieze Proiectul de lege. Ea n-a întreprins nimic major, după alegerile din septembrie, nici pentru a obliga guvernul Văcăroiu să trimită Parlamentului Legea impozitelor şi taxelor locale. Evenimentele din ultimul timp au trezit însă Opoziția din această ciudată amorţire. Prin numeroase măsuri din această perioadă, FDSN şi-a consolidat puterea în toate structurile administraţiei de stat. A rămas Opoziţiei doar puterea reprezentată de primării. O putere firavă, cîtă vreme primăriile nu beneficiază de Legea impozitelor şi taxelor locale. Conştientă de pericol, Opoziţia a trecut la contraatac. Interpelarea dlui deputat Octavian But face parte din acesta. I s-a adăugat, ieri, o Moțiune semnată de 60 de senatori, în care se cere adoptarea în procedură de urgenţă a Legii impozitelor şi taxelor locale. Din motive lesne de înțeles, Guvernul şi majoritatea parlamentară nu dau semne că s-ar grăbi să inițieze şi să voteze legea. Se anunţă, aşadar, o bătălie pe viaţă şi pe moarte.