În America, Bătăliei cu caloriile i s-a consacrat o întreagă industrie de aparate. Aparate de măsurare a greutății, a caloriilor consumate, a kilometrilor străbătuți la jogging, a pașilor făcuți la mersul pe jos. Aparate de gimnastică la domiciliu, la serviciu, în săli special amenajate. Casete video cu gimnastică aerobică. Tratate.voluminoase despre cum să slăbești.
Excelează în domeniul aparatelor compania The Sharper Image specializată, aș putea spune, în trăsnăi. În magazinele sale poți întîlni, de exemplu, un aparat care măsoară pașii făcuți în timpul mersului sau al jogging-ului, caloriile consumate și pulsul. El poate fi programat să sune cînd ai terminat o distanță pe care ți-ai propus-o. Pentru cei obsedați de a ști caloriile conținute de mîncarea din fața sa, aceeași companie a născocit un minicomputer care-ți spune caloriile a 2.000 de alimente, ba chiar și ale unor mîncăruri întîlnite, obișnuit, în unele restaurante, în McDonald, de exemplu. Cu ajutorul minicomputerului poți afla cît pui în plus dacă mănînci un hamburger sau un sandwich. O altă companie, Bally’s Holiday SPA, a creat și raspîndit în toată America lanțul de săli de aparate de întreținut silueta.
Grație unor amici din Los Angeles, am fost și eu la una dintre săli seară de seară cît timp am stat în California, pentru a face exercițiile de rigoare. Desfășurarea de aparatură este impresionantă. O clădire cuprinde de regulă : o parcare, o sală cu aparate electronice, o sală cu aparate clasice, o piscină, un bazin de masaj, o saună, dușuri, vestiare. Piscina, de exemplu, este împărțită în compartimente după posibilitățile fiecăruia de a înota; mai încet sau mai repede. Fascinante rămîn aparatele electronice specializate în dezvoltarea fiecărui grup de mușchi sau în întărirea inimii. Fiecare aparat este dotat cu un minicomputer. Grație acestuia îți poți stabili, în cadrul exercițiilor, timpul, dificultatea programului pe care vrei sa-l urmezi. Din cînd în cînd computerul iți arată pulsul, caloriile consumate, timpul care ți-a mai rămas și-ți atrage atenția că ai rămas în urmă. Mi-a plăcut, cel mai mult, un aparat care imita vîslitul. Pe ecranul din față ai o barcă în stare să-ți arate felul în care vîslești. Tot pe acest ecran fi se spune cîți metri ai făcut, cît timp mai ai și mai ales dacă ești în întîrziere față de programul stabilit. Fiecare aparat te felicită la sfîrșit.
Diversitatea aparatelor electronice este uimitoare. Am văzut nu mai puțin de 100 de tipuri de astfel de aparate. Pentru mușchii picioarelor, ai gîtului, ai brațelor. Unic rǎmîne însă spectacolul americanilor trudind la astfel de aparate. Pot lucra în același timp peste 500 de persoane. Toată lumea stă cu căștile la urechi sau citește ziarul sau se uită la televizoarele uriașe instalate pe aparatul din față. În tot acest timp, se înțelege, toată lumea dă din mîini și din picioare. Ca și în cazul jogging-ului, fiecare se rupe pentru un sfert de ceas de restul lumii. Se intră pe bază de abonament anual : 260 de dolari. Ai dreptul să aduci cu tine în fiecare seară nu mai mult de trei oaspeți.
Toate bune și frumoase, numai că la parter se află bufetul cu toate tentațiile mîncărurilor americane, și, nu de puține ori, ce ai pierdut din greutate chinuindu-te cu aparatele pui repede la loc abătîndu-te pe la bufet.
Producătorii americani s-au gîndit la toate, inclusiv la nevoia de a împăca pornirea americană spre a mînca pe rupte, cu spaima, tot americană, de a nu te îngrășa. Astfel s-a născut aici o realitate pe care nu am întîlnit-o în Europa: Salatele.
Alături de mîncărurile tradiționale, înspăimîntător de bogate în calorii, americanii au inventat mîncărurile din legume. La fel de bune la gust, la fel de ispititoare ca si mîncărurile din carne. Lor le sînt dedicate restaurante, autoserviri, bufete. La cantina Departamentului de Stat, unde am luat masa, e o întreagă linie numai cu mîncăruri din legume. S-au ivit astfel, și s-au răspîndit într-o proporție de masă, Salad Barurile, unde se pot mînca numai preparate din legume. Aici, dar și în localurile normale, în dreptul fiecărui fel de mîncare sînt trecute fie caloriile conținute, fie precizarea: cu calorii puține. Pentru ca americanii să-și satisfacă nevoia de a mînca fără a risca de a deveni obezi s-au inventat mîncărurile și băuturile dietetice. Cu același gust ca și omoloagele lor obișnuite. Pepsi fără calorii, pizza fără calorii, ciorbă fără calorii. Poți bea o cisternă de Pepsi și mînca un vagon de biscuiți fără a pune pe tine un gram.
Și cu toate acestea americanii sînt grași.
Au cîștigat bătălia din Golf. Au pierdut-o însă pe cea cu caloriile.