„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Decembrie 1989: Presa străină proclamă existența unui Război civil în România

Dacă în România, prin presa năpîrlită se vorbește de teroriști, nu de puține ori cu nuanțele cerute de trecerea Securității în administrarea Armatei ( 24 decembrie 1989), ca de exemplu precizarea că luptă doar anumite unități, create special de Nicolae Ceaușescu, în exterior se impune imaginea unui război civil.

Deosebit de active înainte de 22 decembrie 1989, Radio Europa Liberă și Vocea Americii, posturi cu influență uriașă în România, sînt neglijate de către cercetătorii Evenimentelor petrecute după Căderea lui Ceaușescu. Și totuși cele două posturi au fost deosebit de harnice și în timpul Diversiunii cu teroriștii, contribuind masiv, în proporții atingîndu-le pe cele ale TVR și Radioului de stat, la întreținerea Pshihozei teroriste.

În 1998, a apărut la Editura Casa Radio un volum de o rară importanță pentru iscodirea Evenimentelor, mai puțin cunoscut decît Revoluția Română în direct, scoasă de TVR în 1990:

E un început în tot sfîrșitul…, Culegere selectivă din programele radiodifuzate în zilele de 17- 25 decembrie 1989.

 Alături de transcrierea emisiunilor de la Radio, printre care se numără și cele comune cu TVR, mai precis cele de la Televiziune transmise radiofonic, volumul publică transcrierea emisiunilor despre situația României de la Radio Europa Liberă, Radio Budapesta, Vocea Americii, Radio Deustche Welle, precum și depeșele trimise din România de Agenția TASS, France Press, Associated Press, United Press International.

 Volumul e un document deosebit și pentru studierea Pshihozei teroriste. El arată că, deși mai puțin menționat decît TVR, Radio România a fost mult mai isteric în abordarea fenomenului, mai ales prin alarmele naționale despre luarea cu asalt a clădirii. Mult mai important, se poate observa că Radio Europa Liberă, Radio Budapesta, Vocea Americii, Radio Deustche Welle au fost în prima linie ale Diversiunii cu Teroriștii.

 Nu de puține ori Radio Europa Liberă bate la scor TVR în materie de născociri despre teroriști. Pe 23 decembrie 1989, seara, într-o emisiune moderată de Neculai Constantin Munteanu, e transmis un mesaj primit de la de „doamna Manolache”, soţia şefului agenţiei comerciale române de la Berna:

„Dna Manolache: Vreau să transmiteți apelul acesta în țară pentru ca persoanele care cunosc despre așa-zisul tunel de care am fost informată că ar exista pe două nivele de la Casa Poporului pînă la aeroportul Otopeni și casa din Snagov… Faceți apel la populație, la cei care știu, că probabil bandiții și teroriștii acolo sunt ascunși. Sunt alături de voi și-mi pare rău că nu sînt acasă! Am terminat! Încercăm să ajutăm țara cu ce putem, aici, departe de cei dragi, tot neamul românesc”.

Teroriștii trag asupra Armatei din elicoptere

Depeșele agențiilor de presă străine, preluate de presa din Vest, sînt unanime în a proclama existența unui război civil în România.

Iată cîteva exemple:

Pe 23 decembrie la ora 11, 42, Associated Press transmite de la București imaginea unor lupte pe muche de cuțit:

 „Focuri continue de mitraliere și mortiere au fost auzite în București, unde punctul cel mai fierbinte pare să fie fostul Palat al lui Ceaușescu în care s-au baricadat trupele de elită ale Securității. Focuri au fost trase sporadic aproape întreaga noapte, punctul culminant fiind în orele dimineții. Mass-media est-europeană a raportat sute de morți în luptele din jurul capitalei care se adaugă miilor de uciși din săptămîna care a trecut de la începutul revoltei. Televiziunea Română, monitorizată de Belgrad, a arătat imagini haotice din interiorul clădirii Palatului aflate încă de vineri în mîinile forțelor anti-Ceaușescu. Încercînd să liniștească națiunea, conducătorii Armatei au transmis într-un mesaj difuzat în întreaga țară că forțele anti-Ceaușescu dețin controlul. Dar conform Radio București «lupte sîngeroase» continuă la Braşov, al doilea oraş ca mărime din România. Lupte grele s-au raportat de asemenea şi în Timişoara, unde se spune că unităţi aeropurtate ale fostului dictator au debarcat din elicoptere în jurul miezului nopţii şi se aşteaptă să penetreze apărarea armatei”.

În aceeași zi, 23 decembrie 1989, la ora 14, 49, TASS transmite:

„În București situația este critică. Puternice lupte de stradă, între unitățile armatei ce au trecut de partea protestatorilor și trupele de Securitate loiale lui Ceaușescu, au continuat toată noaptea. Trupele de Securitate, care încearcă cu orice preț să captureze zonele vitale din București, au forțat înaintarea către Televiziune. Emisia, cu apeluri către locuitorii bucureșteni să iasă în stradă și să ajute armata, a fost întreruptă de cîteva ori. (…) Piața este încercuită cu tancuri și care blindate care trag asupra palatului. Teroriștii – așa cum sunt numite aici forțele de Securitate loiale lui Ceaușescu – răspund, trăgînd la rîndul lor din interiorul clădirii. Străzile adiacente pieței, ca și piațeta din fața clădirii Comitetului Central unde ambulanțele vin și pleacă, sunt supuse focului. ”

Situația în care se afla armata în acele momente este relatată de depeșa Reuter trimisă de la Istanbul pe 23 decembrie 1989, ora 15:17:

«Armata română, care sprijină revolta națională, se îndreaptă rapid către o situație fără ieșire în lupta sa cu forțele pro-Ceaușiste. Și nu va mai fi în stare să reziste mult» – a declarat sîmbătă ambasadorul Turciei la București. «Armata este într-o situație disperată. Ea a cerut ajutorul forțelor aeriene și al trupelor blindate» – a declarat el agenției Reuter, fiind contactat din Istanbul. Ambasadorul Ulucevik a declarat că ofițerii armatei au apelat la ofițerii și inginerii români să-i ajute să găsească tunelurile subterane din jurul palatului dictatorului Nicolae Ceaușescu. «Armata este fără putere împotriva trupelor lui Ceaușescu, deoarece personalul armatei era folosit la munca cîmpului și în fabrici.» – a mai declarat ambasadorul turc. Forțele loiale lui Ceaușescu sunt însă perfect antrenate pentru luptă și cunosc toate tunelurile subterane”.

Associated Press difuzează din Belgrad pe 23 decembrie 1989, ora 18,05:

„Focuri de la gura țevilor pot fi văzute la un elicopter de tip «Puma», care pare a fi pilotat de forțele loiale fostului conducător, trăgînd în soldații și civilii ascunși în spatele tancurilor T 55. Un vehicul blindat trage salve de artilerie ușoară în sediul Securității iar cîțiva soldați se alătură cu arme de tip AK 475. O coloană de tancuri a fost văzută înconjurînd palatul lui Ceaușescu și trăgînd cu mitraliere grele în clădire. Tiruri nesfîrșite de gloanțe trasoare au fost trase direct în ferestrele palatului. În aglomeratul studio de Televizune, la un moment dat, au fost aduși ofițeri de armată și miliție care trecuseră de partea revoluției, pentru a citi apeluri care cereau poporului să rămînă calm și să nu execute agenții de Securitate capturați. Cîțiva agenți de Securitate mai rezistă încă răsturnării guvenrului și ucid civilii fără discriminare”.

De cele mai multe ori agențiile de presă străine nu transmit din România, ci din alte țări. Asemenea lui Caracudi din Cișmigiu, ele preiau fără o minimă verificare critică, la fel ca în timpul Marii Manipulări dintre 16- 22 decembrie 1989, fake newsuri promovate de presa din țara din care transmit. În continuarea incredibilei falsificări a realității de la Timișoara, presa de la Belgrad născocește tot felul de grozăvii, preluate apoi de agențiile din Vest.

Reuter din 24 decembrie 1989, ora 21,08, transmite despre situația din Timișoara de după Căderea lui Ceaușescu:

„Securitatea a folosit arme automate și tancuri atacînd mulțimea, ucigînd mii în cîteva zile – prima folosire a armatei în zdrobirea demonstranților în Europa de Est în acest an. Lupta pentru controlul țării s-a mutat în capitală, dar luptele continuă la Timișoara unde o luptă intensă a izbucnit vineri. Unitățile de securitate loiale lui Ceaușescu au lansat un atac sub protecţia întunericului care a dus la o luptă pe toată durata nopţii cu unităţile revoluţionare formate din armată şi civili. Mai tîrziu Radio Belgrad a raportat că 200 de loiali lui Ceauşescu controlează centrul oraşului şi luptele au continuat şi duminică dimineaţa. Un martor ocular cehoslovac a declarat că a văzut securişti care trăgeau din Operă şi că au intrat într-o clinică ucigînd un doctor”.

Securiștii luptă împotriva noului Guvern Revoluționar în întreaga țară

Pe 24 decembrie 1989, ora 18,20 Reuter transmite de la Viena o relatare despre cum acționează teroriștii:

„Ascunși pe acoperișurile clădirilor înalte, pîndind din canalele Bucureștiului sau ieșind din rețeaua de tunele subterane în cimitire și cripte, forțele lui Ceaușescu trag în oricine se mișcă sau lansează atacuri rapide, după care se retrag. Focul a cuprins centrul capitalei după o noapte de lupte intense între soldați și un număr necunoscut de securiști ascunși în apartamentele blocurilor și hotelurilor. Dar Radio București a transmis că unitățile armatei care au trimis tancuri și mitraliere au blocat pe securiști în apartamentele blocurilor și controlează fiecare punct strategic din țară. Surse ale armatei române au declarat că probabil nu sunt decît aproximativ 3000 de securiști, din care mai mult de jumătate sînt în capitală. Ei luptă împotriva noului guvern revoluționar în întreaga țară. Locotenent-colonelul George Ionescu a declarat agenției Reuter că luptătorii securiști opun rezistență mai mare decît s-a așteptat. «Securitatea are un avantaj asupra armatei pentru că ea a fost antrenată în special pentru lupta de gherilă urbană» – a declarat un atașat militar occidental”.

Depeșa Associated Press transmisă de la Viena pe 25 decembrie 1989, ora 21, 02, reunește intoxicările practicate de două agenții din Est – MTI și Taniug – pentru a confecționa o fantasmagorie de care presa română n-ar fi fost în stare. E mai mult decît semnificativ că pentru a conferi autoritate profesională născocirilor agențiile din Est invocă declarații ale unor oficiali români:

 „Agenția de presă maghiară MTI a anunțat că armata română a capturat «mai mulți teroriști libieni care sprijineau trupele de securitate cu arme foarte moderne» în luptele din Arad. Agenția de presă iugoslavă Tanjug a citat un oficial român – Valeriu M. Popa – care declară că Ceaușescu avea tabere speciale pentru antrenarea teroriștilor și luptătorilor «în dispersarea demonstranților». El a adăugat că taberele erau în Sibiu, în sudul Transilvaniei, unde fiul său Nicu era secretar de partid, și în Brașov, la 180 km nord de București. România lui Ceaușescu a reprezentat mulți ani principalul teren de antrenament pentru comandourile arabe și africane, în lupta de gherilă, în timp ce fostul dictator întreținea relații cordiale cu liderul Yasser Arafat și conducătorul libian Moammer Kadhafi. Țara a fost un adevărat cămin pentru cei 10.000 studenți arabi care studiau petrochimia, medicina și ingineria. Unii dintre ei, după orele propriu-zise, urmau cursuri speciale de terorism – a adăugat sursa română. Ei au descris două centre teroriste – cel de la Brănești, la est de București, pentru studenții arabi și altul dintr-o pădure din apropierea capitalei pentru ofițerii superiori arabi. Acum cîțiva ani, obsedat de prorpia sa protecție, Ceaușescu a «împrumutat» 50 de oameni din garda de corp a lui Arafat a declarat săptămîna trecută agenției Associated Press, Mircea Stoica, un fost profesor de drept de la Universitatea București.”

Ca și în cazul locotenent-colonelului George Ionescu se pune întrebarea Au existat acești oficiali? Și dacă da, de unde Dumnezeu au scos asemenea bazaconii?

Presa maghiară – în prima linie a dezinformării

Radio Budapesta întrece însă în materie de invenții halucinante presa sîrbă. Se pare că presa maghiară ia locul, potrivit unui dispozitiv pus la punct înaintea Evenimentelor, presei de la Belgrad în materie de manipulare despre situația din România.

Ca și presa de la noi, Radio Budapesta își face un scop al vieții din denunțarea cruzimii de nedescris a teroriștilor- securiști. Potrivit știrii citite de András Ulbrich pe 23 decembrie 1989, după ora 13.00, în hotarele emisiunii Cronica de prînz, teroriștii fac măcel în spitale:

„Conform anunțului radioului de la București, la Brașov a început măcelul! Oamenii Securității au ocupat spitalul orășenesc, unde în saloane se fac execuții metodice. Unitățile forțelor de Securitate au pătruns și în locuințe civile și au împușcat fără discernămînt pe toți”.

Pe 23 decembrie 1989, seara, Radio Budapesta descrie, în emisiunea Lumea știrilor, felul de a acționa al teroriștilor arabi. Sursa invocată e, culmea! BBC în limba română:

„Dacă tocmai vorbeam de Brașov, să ascultăm rezumatul colegului nostru Gyula Kesztely. El a ascultat un post de radio în limba română, unde s-a vorbit de modul cum a pătruns în cel mai mare oraș din Ardeal de un comando arab:

«Emisiunea română a BBC a anunțat în aceste minute, referindu-se la surse de încredere vest-germane, că ieri seară, au coborît din elicoptere la Brașov unități arabe, au intrat în oraș, au trecut prin strada Lungă, au spart case, au împușcat toți oamenii pe care i-au întîlnit în drum. Mai tîrziu blindatele au reușit, în cîteva ore să-i alunge din oraș»”.

Pe 24 decembrie 1989, la emisiunea Cronica de prînz, difuzată între 13,00 și 14,00, Radio Budapesta transmite de la București relatarea trimisului special Jozsef Orosz:

„Se poate auzi din ce în ce mai mult despre planul secret al Securității, care a fost elaborat încă în timpul regimului Ceaușescu ți care are în vedere situația în care Conducătorul ar cădea în captivitate. Acest plan ar avea ca scop intimidarea psihică a populație; a înfricoșării ei; se spune că Securitatea se pregătește să-și ia revanșa, undeva în munți, poate tocmai într-o tabără de comando palestiniană. De altfel, această tabără nu a fost depistată, la fel nici sistemul de cazemate și buncăre care se află la 9 etaje sub sediul partidului, precum și sub Palatul prezidențial. La televiziune s-a dat citire de mai multe ori unui apel către cei care au construit sau au făcut planurile acestora. Semnele indică faptul că aceștia, în momentul aprobării planurilor, au fost îndepărtați undeva.”

La aceeași emisiune, se publică un interviu realizat de colaboratul postului, György Stefán, cu abatele paroh Ferenc Mátos de la Oradea:

„Ferenc Mátos: Am auzit știri, că acești teroriști pun explozibil în biserici, care să explodeze la slujba de la miezul nopții, cînd bisericile sunt arhipline, și vor folosi și mitralierele.”

Campania dusă de Radio Budapesta despre Războiul civil din România capătă note de o rară gravitate prin invocarea sistematică a oficialităților maghiare. Nu știm ce susțin bulgarii, rușii, sîrbii la cele mai înalte nivele despre teroriști. Știm însă că ungurii se dovedesc deosebit de preocupați. Atît de preocupați încît am putea suspecta planul unei intervenții în România. Guvernul maghiar e cel care cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația din România. Prin ministrul Apărării, Guvernul maghiar lansează teza unui posibil atac al Securității îndreptat spre Ungaria.

Pe 23 decembrie 1989, la ora 13,00, în cadrul emisiunii Cronica de prînz, Radio Budapesta prezintă următoarele informații:

 „Dacă evenimentele din România iau întorsătura unui război civil, aceasta va avea efecte internaționale. Pentru a susține acest lucru v-aș comunica o știre pe care am primit-o în acest moment. Ferencz Kárpáthy, Ministrul Apărării, aflat în vizită la o unitate antiaeriană din preajma Budapestei, a afirmat: «Trebuie să avem în vedere și posibilitatea ca trupele teroriste ale Securității să încerce un atac împotriva Ungarie. Astă noapte, două vehicule blindate au pornit spre Ungaria, dar nu au atins granița maghiară. În schimb, 2 elicoptere au intrat deja în spațiul aerian al țării, în perimetrul Báttonya, dar s-au întors după un timp scurt. Armata maghiară și apărarea antiaeriană este pregătită să facă față unor asemenea incidente. În același timp, conducerea armatei maghiare este tot timpul în legătură cu conducătorii armatei române, și se informează reciproc» – a mai spus Ferencz Kárpáthy. În continuare ascultați-l pe Ottó Oltványi de la București:

«Se desfășoară lupte sîngeroase! Revoluționarii își păstrează deocamdată pozițiile lor, dar în cursul nopții trecute și astăzi armele nu au tăcut. În aceste lupte au fost angrenate și diverse grupări teroriste venite din străinătate, dirijate de Ceaușescu, ascuns într-un loc secret. Membrii comando-urilor sosite pe calea aerului luptă împreună cu unitățile loiale lui Ceaușescu. Formațiunile infiltrate pregătesc un atac concentrat asupra TVR-ului și Radio-ului. În aceste condiții bucureștenii vor petrece încă o noapte treji și înspăimîntați. Au fost chemați tinerii și muncitorii să reziste și noaptea pentru a apăra aceste două obiective importante. Au comunicat că trupele de Securitate loiale lui Ceaușescu recurg la diversiune. S-au infiltrat și în rîndul armatei și îndeamnă soldații să se retragă în cazărmi. Tot ei cer muncitorilor din fabrici să nu se ducă la muncă.”

Ciudata implicare a oficialilor maghiari

Dintre toate instituțiile de presă de peste hotare înscrise în Manipularea cu Teroriștii, cele de la Budapesta ating culmea insistenței pe desfășurarea unui război civil.

Postului Radio Budapesta i se alătură agenția de presă MTI. Pe 25 decembrie 1989, pentru a contrazice dezmințirile guvernul libian despre implicare mercenarilor libieni în România, Radio Europa Liberă citează agenția de stat maghiară:

„Un alt raport vine din partea agenției de știri maghiare, MTI, care afirmă că armata română din Arad a capturat un număr de teoriști libieni care au luptat alături de Securitate.”

 Ofensiva presei maghiare, nu lipsite de un interes dubios, (cel de a justifica intervenția în Ardeal? ) primește o notă aparte prin implicarea oficialilor de la Budapesta.

Aceeași emisiune din 23 decembrie 1989, relatează convorbirea avută de un redactor cuGyörgy Kéleti, purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării, despre puterea de foc a Securității:

„Securitatea dispune de o forță de aproximativ 70.000 de oameni. Dispun de armament excepțional, au pistoale mitralieră de calibru 7,62 mm, dispun de aruncătoare de mine, au elicoptere, voi adăuga imediat că nu dispun de tancuri, dar au vehicule blindate de transport, vehicule pe roți de cauciuc. Efectivele armatei, după colonelul György Kéleti, sunt de aproximativ 170.000, care cuprind toate trei genurile de arme, deci se poate aprecia că forțele terestre sunt compuse aproximativ din 100.000 de oameni. Acum, deci, se poate considera că Securitatea este în avantaj din punctul de vedere al faptului că cele 17 batalioane sunt dispersate în diverse zone ale țării aproape în toate orașele mari. După cum am auzit, 4 dintre ele sunt în București, 2 de exemplu, la Cluj. Instrucția, gradul lor de pregătire este mai bun decît al armatei. În schimb, armata este favorizată de faptul că are simpatia maselor care o sprijină fără echivoc.”

Sursa nu menționează de unde a luat oficialul maghiar datele despre Securitate. E limpede însă că prin această prezentare se urmărește a se crea imaginea unei veritabile Armate rămase loiale lui Nicolae Ceaușescu și prin asta crearea temerii că Revoluția va fi lichidată. Temere menită a pregăti terenul pentru o intervenție armată a Tratatului de la Varșovia. În timp de Moscova manifestă prudență în chestiunea intervenției, Budapesta se află în prima linie a campaniei de justificare a „ajutorului militar frățesc”. Putem presupune că e vorba de un rol încredințat Budapestei de Moscova în privința Războiului civil, după ce în timpul tulburărilor de la Timișoara, rolul diversionist i-a fost cedat Belgradului.

Instituțiile de presă din Vest folosesc pe scară largă declarațiile hazardate ale oficialilor maghiari. Radio Europa Liberă din 25 decembrie 1989, seara, citează pe ditamai ministrul Apărării al Ungariei pentru a difuza o născocire:

„Tocmai aflăm, Ministrul ungar al Apărării a făcut cunoscut că o parte a forțelor de Securitate din Brașov s-au retras din oraș refugiindu-se în munți! S-a precizat că trupele armatei urmăresc forțele teroriste. La Budapesta, șeful de presă al Ministrului Apărării, a informat că Divizia de comunicații a Armatei a localizat în România mai multe transmițătoare ale unităților de Securitate. Ele au fost obținute prin ascultarea semnalelor difuzate de aceste transmițătoare și au fost puse la dispoziția autorităților române”.

Culmea e că și așa zișii specialiști militari invocă tema întunericului. Printre posturile străine de radio în limba română Radio Budapesta se remarcă prin hărnicia cu care, la emisiunea Cronica de prînz, se ocupă de teroriștii din România. Pe 25 decembrie 1989, e convocat să-și dea cu părerea despre teroriști nimeni altul decît purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării Ungare György Kéleti. Luîndu-și în serios rolul de specialist militar în lupta cu teroriștii, oficialul maghiar atribuie teroriștilor tactica de a lupta cu precădere noaptea:

 „Da, în ultimele zile, a devenit foarte clar că Securitatea, în genul șobolanilor – spun șobolani pentru că se comportă ca șobolanii încolțiți – se luptă pentru viețile lor. Acest mod de luptă, de a se adăposti în timpul zilei și de a ieși noaptea pentru a comite acțiuni teroriste oribile, este cel mai convenabil pentru ei acum”.