„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Cum se cîştigă din hachiţele vremii

Toate ghidurile ţin morţiş să te avertizeze că-n Scoţia vremea e impredictibilă. Pentru ghidurile despre lumea occidentală, ţara noastră nu există. Altfel, ele ar adăuga imediat:
Asemenea politicii din România postdecembristă.

Adevărul cu impredictibilitatea e confirmat de viaţă din plin la Edinburgh, Capitala Scoției. La 1,30, e soare. Lumea se năpusteşte prin parcuri. Peluzele gem de inşi lungiţi pe jos, dormitînd ca pisicile.

La 1,35 începe să plouă.
Unii îşi desfac umbrele, pe care nu-mi dau seama unde le-au ţinut. Alţii îşi pun nişte impermeabile galbene, ca de drumari. Cei mai mulţi însă rămîn aşa. În maiouri şi cu capul descoperit. Prilej pentru mine să mă uimesc încă o dată. Cu o seară înainte ieşisem în oraş. Bătea un vînt tăios şi rece, de noiembrie pe meleagurile noastre. Mă înfofolisem mai ceva ca la Polul Nord. Flanel, hanorac. Pe lîngă mine treceau fetişcane în bluziţe subţiri, cu buricul gol, cu braţele goale, în şlapi. Nici una nu tremura de frig.

La 1,40, răsare soarele.
După care începe iar să plouă.

Cine cîştigă din imprevizibilitatea vremii? Dat fiind că Edinburg e un oraş eminamente turistic, proprietarii de pub-uri, prăvăliile care vînd umbrelele şi impermeabile.

Nimic deosebit pînă aici faţă de alte capitale ale lumii. Peste tot se vînd umbrele şi impermeabile. Ba chiar şi cizme de cauciuc. La Edinburgh însă cîştigă fabulos din impredictibilitatea vremii şi festivalul Military Tattoo. E vorba de o paradă a formaţiilor militare din Scoţia şi din lume care se desfăşoară pe esplanada faimosului Castel. Punctul culminant al spectacolului de o oră şi jumătate, începînd cu ora 21, îl constituie, desigur, trecerea în revistă a formaţiilor scoţiene de cimpoaie. Festivalul are loc anul acesta între 5 şi 27 august. Mi-a fost imposibil să găsesc bilet. Au fost vîndute pînă în 27 august cu mult înainte de începerea Festivalului. Pentru a-mi mai îndulci amărăciunea, cei de la The Tattoo Ticket Sales Office mi-au dat un pliant. Preţurile sunt de la 10 lire pînă la 30 locul după poziţia în tribunele special amenajate. Capacitatea tribunelor: 8000 de locuri. La un calcul aproximativ, un loc face în medie 20 de lire. Pe un spectacol se obţin 160000 de lire.

Pare normal.
Numai că broşura precizează:

În caz de anulare a spectacolului, inclusiv din cauza vremii, tichetele nu sînt valabile pentru un alt spectacol şi nici banii nu sînt daţi înapoi.

Aşadar, în caz de ploaie, organizatorii se pricopsesc cu nu mai puţin de 160000 de lire fără să fi mişcat un deget. Şi cum în Scoţia vremea e impredictibilă se înţelege nu numai că un cumpărător de bilet joacă la ruleta rusească, dar şi că festivalul n-a fost pus întîmplător la Edinburgh.