Cardiff, Țara Galilor. Mergînd pe High Street, spre Cardiff Castle, pe dreapta îmi atrage atenția o arcadă sub care scrie în engleză și în welsh:
Cardiff 1891
Cardiff Market
Marchnad Market Caerdydd.
Ca de obicei dau fuga la Marele Învățător al Popoarelor de turiști care sunt ghidurile, toate variantele lor: tipărite și online. Car cu mine, în tașcă, o baniță de ghiduri, pliante. Lor li se adaugă ghidurile de pe Kindle.
Ghidurile despre Cardiff, ba chiar și cele despre Țara Galilor, se întrec în cîntări înălțate Pieței. Cînd termini de citit unul, freamăți ca un cal înainte de a porni în cursă. Ai nevoie de o încordare uriașă pentru a te stăpîni să nu dai buzna pe ușa Pieței cînd ai terminat de citit rîndurile despre Cardiff Market.
Cardiff Travel Guide (Quick Trips Series): Sights, Culture, Food Shopping & Fun, 2016), trece Cardiff Market la capitolul Shopping. Shoppingul e un capitol substanțial în orice ghid tipărit sau online. N-am prea întîlnit capitolul în cazul ghizilor. Pentru că aceștia n-au cum fi sponsorizați de magazine, restaurante, buticuri, cum se întîmplă cu ghidurile pe hîrtie.
Textul despre Piață incită prin făgăduielile adresate turistului, ca să-l facă să intre:
„Această impresionantă structură victoriană, cu un acoperiș din sticlă masivă, găzduiește Piața Cardiff.”
Rîndurile de început sună, așadar, a Balzac. Balzacul e în cazul de față Cynthia Atkins, a cărei iscălitură se găsește pe coperta ghidului.
„Piața e în funcțiune din 1700 și, deși fermierii nu-și mai leagă afară oile, vacile și caprele, anumite caracteristici ale trecutului mai există încă.”
Despre ce caracteristici e vorba, producția nu ne spune. Și e de la sine înțeles de ce n-o face. Autoarea știe că, într-o Piață, chiar și călătorul cel mai titrat intră ca să cumpere ceva și nu ca să se uite la exponate. Prin urmare, textul sare direct la Shopping:
„Piața vinde orice, de la nuci la șuruburi pînă la gemuri și bijuterii, fructe și legume, carne proaspătă și haine. Există tarabe de Mercerie unde pot fi cumpărate panglici, butoane și arcuri de orice formă, tarabe cu bastoane și discuri vechi și noi.”
Trezit brusc la realism, ghidul simte nevoia unei precizări:
„Piața e zgomotoasă, plină de culoare și de viață, dar e pînă la urmă o piață”.
Asta ca nu cumva să credem că e o Catedrală!
Piața se bucură și de publicitatea făcută de ghidul Pay de Galles, 2017, colecția Petite Futé:
„Ambianță colocvială în această frumoasă hală victoriană construită în 1891 pe două etaje. Magazine de suvenire, numeroase tarabe de fructe și legume, dintre care unele ținute de aceleași familii, de generații, brînză galeză, torte.
La etaj, o cafenea servește breakfast la prețuri imbatabile”.
The Rough Guide to Walles scrie despre Piață următoarele:
„În afara High Street de rangul 2 pe lista edificiilor victoriene, Cardiff Market a fost un accesoriu al acestui site pentru mai mult decît un secol.
În timp ce șeptelul nu mai este o caracteristică a locului, această piață închisă e încăpătoare pentru orice fel de alimente proaspete, tarabe cu brie – brac și muzică”.
Răspunzînd nevoii de mură-n gură turiștilor, Cardiff are parte și de ghiduri dedicate celor care stau doar cîteva zile în Capitala Țării Galilor.
Two-Day Self Guided Walks – Cardiff trece pentru Ziua întîia (obiectiv important!) acțiunea Walk to Old Victorian Cardiff Market la punctul 19, urmată de acțiunea vizitarea Old Victorian Cardiff Market, la punctul următor, 20. Cum mă dau în vînt după mură-n gură ghidistic, m-am grăbit să-i citesc îndrumările.
Către Piață eram sfătuit s-o pornesc la ora 4.50 p.m. după vizita de o oră la Millennium Stadium. La Millennium Stadium (Stadionul de Rugby), unul dintre monumentele impunătoare ale Țării Galilor, era prevăzută o vizită de o oră. Se dădea și prețul:
7,50 lire sterline pe adult.
Ajuns la Piață, după ce urmasem drumul indicat la punctul 19, aveam să stau aici 10 minute. Poate și pentru că, potrivit programului, Piața se închide la 17.30.
De ce trebuie neapărat să vizitez Piața?
„O interesantă piață tradițională închisă care a fost ridicată pe locul fostei închisori a Orașului, în 1890.
Această clădire de două etaje e plină de culoare locală și alimente cu bunuri potrivite.”
Lonely Planet Wales (Travel Guide) ne îndeamnă să cumpărăm de la Cardiff Market d-ale gurii pentru un picnic pe post de prînz în Bute Park and Arbaretum. E o recomandare făcută la capitolul Cardiff în două zile.
Îndemnul se regăsește în textul închinat Cardiff Market la capitolul Shopping. Citez după cum urmează:
„Pentru o experiență veche în materie de cumpărături îndreptați-vă spre această piață acoperită de tip victorian, care e ambalată cu tarabe vînzînd orice, de la pește proaspăt pînă la huse de telefoane mobile. Aprovizionați-vă de aici pentru un picnic în Bute Park cu bunătăți precum pîine proaspătă, brînză, mîncare caldă, pui la rotisor și chec Wels.
Fanii muzicii pot urca scările pentru a cumpăra înregistrări cu Kelly.”
Site-ul www.visitcardiff.com înalță Pieței o baladă atît de strașnică, atît de bogată că și la mii de kilometri de Cardiff aflîndu-te, îți vine s-o iei la fugă spre Țara Galilor și să nu te mai oprești pînă la intrarea în Piață:
„Cardiff Market e o impresionantă structură victoriană, care oferă o experiență unică de shopping în inima unui oraș modern, plin de viață.”
Nu văd de ce m-aș grăbi eu să încerc experiența unică a shoppingului la Cardiff Market pentru că e așezată în inima unui oraș plin de viață.
Cu atît mai puțin nu văd în ce-ar consta unicitatea experienței în materie de cumpărături.
Cumpărăturile sunt cumpărături!
Ce poate oferi chiar și o Piață găzduită de o structură impresionantă de tip victorian în materie de shopping?
Vînzătoarele fac striptease înainte de a-ți da restul?
„Sub un acoperiș de sticlă vei găsi o bogăție de produse de la oale și tigăi pînă la pîine și unt, de la piulițe și șuruburi la rock and roll.
Cardiff Market face negoț într-o formă sau alta din 1700.
Ea acoperă același sit de aproape o sută de ani și deși nu vei mai găsi șeptel legat în afara ușilor sale, unele dintre caracteristicile sale rămîn și-n prezent.
Vă rog, explorați website-ul nostru pentru un gust tentant al locului, dar amintiți-vă că nu există nimic asemănător cu rătăcirea printre tarabele Pieții și experimentarea directă a priveliștii și mirosurilor Pieței Cardiff.”
S-o recunoaștem:
Cine ar putea rezista la cîntecul acestor Sirene publicitare?
Mai ales cînd treci, ca mine, zilnic prin fața Pieței pe o parte și pe alta.
Cardiff Market e o piață ca toate piețele.
Ba chiar, față de alte piețe din lume, mai apropiată de bazar decît de Piață.
Cît despre experiența unora în materie de shopping, indiscutabil am trăit-o.
Aveam nevoie de un portofel pentru mărunțiș, ca să nu mai scot din buzunar peste tot portofelul cu acte.
Am ochit unul la o tarabă cu genți și portofele.
Să leșin cînd am auzit prețul:
20 de lire!
Pînă și vînzătoarea mi-a dat dreptate:
E cam scump! a recunoscut ea!