„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Cînd invidia te zdruncină mintal

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 214, anul II, marți, 9 martie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“

Am mai scris în acest spaţiu – şi nu o dată – că interpelările din Senat şi Camera Deputaților nu sînt, în multe cazuri, la înălțimea de prestigiu şi autoritate ale uneia din principalele instituții democratice de la noi: parlamentul. O interpelare e, înainte de toate, un act de responsabilitate. Cel ce o face – deputat ori senator – trebuie să ţină cont de cîteva reguli elementare. Dintre acestea, la loc de frunte se situează regula, de altfel de la sine înţeleasă, ca interpelarea să se refere la o chestiune de interes major. Din nefericire, această regulă de bun-simt nu e respectată de mulți senatori şi deputaţi. Uitînd că au fost trimişi în parlament pentru a reprezenta interesele mari ale tării, aceştia fac din orice prostie, din orice le trece prin cap subiect de interpelare ţîfnoasă.

La acest capitol, locul de frunte e ocupat de faimoşii senatori Corneliu Vadim Tudor şi Adrian Păunescu. Aceştia au introdus în spaţiul interpelărilor domnia bunului plac. Orice trăsnaie, orice năzărire a celor trei corifei naţionalist-comunişti e adusă rapid şi trîmbiţată de la tribuna parlamentului. L-a nemulţumit pe Corneliu Vadim Tudor picoliţa de la restaurantul Select? Imediat ministrul comerțului e interpelat în chestiunea bunei deserviri în localurile publice ale ţării! Bieţii miniştri sar de la birouri şi dau fuga la parlament să le răspundă şi să se justifice. Nici ei, nici parlamentarii, nici Televiziunea, care reia la scară naţională năzăririle celor doi,
nu-şi dau seama că e vorba de o simplă şmecherie. Pe vremea lui Ceauşescu, acești doi cîntăreţi ai cuplului prezidenţial făceau să tremure miniştrii. Profitînd de creditul necondiţionat pe care li-l acorda Nicolae Ceauşescu, ei foloseau publicațiile la care lucrau pentru a şantaja pe toată lumea.

După revoluție, cei doi au încercat să repete figura. N-a mai ţinut. Nimeni n-a mai tremurat la denunţurile făcute de ei în publicațiile cărora le erau acum proprietari. Drept urmare, Adrian Păunescu şi Corneliu Vadim Tudor au schimbat tactica. Profitînd de faptul că Ion Iliescu i-a făcut parlamentari, ei au găsit de cuviinţă să-şi verse nemulțumirile personale în Senat. Tribuna Camerei superioare a parlamentului a devenit astfel un fel de gazetă proprie a lui Adrian Păunescu şi Corneliu Vadim Tudor. Pe lîngă lipsa de eficiență practică, schimbarea de tactică a celor doi îşi are cauza şi în conştiinta neîmplinirii pe tărîmul gazetăriei. După ce a falimentat Zig-Zagul, Adrian Păunescu şi-a întemeiat propriile publicații. N-a fost o gaură în cer. Fiecare dintre cele două n-a reuşit să sară peste 100.000 de exemplare. Situația lui Corneliu Vadim Tudor e şi mai dramatică. Tirajul României Mari coboară de la o săptămînă la alta. A ajuns deja – potrivit unei statistici publicate de Adevărul – la 146.000 de exemplare. Nu mai e de mult săptămînalul cu cel mai mare tiraj. I-a luat locul Expres Magazin. Potrivit aceleiaşi statistici, Expres Magazin ocupă locul doi, cu 175.000 de exemplare, în topul presei, după Evenimentul zilei. Năuciți, de invidie, cei doi au pornit împotriva Evenimentului zilei şi a Expres Magazinului o campanie sălbatică în propriile reviste. Acuzații aberante, calomnii, insulte pur şi simplu. Văzînd că zbaterea lor e zadarnică, Adrian Păunescu şi Corneliu Vadim Tudor au transportat tema în Parlamentul României. Ieri, în Senat, Corneliu Vadim Tudor a avut o aşa-zisă interpelare la adresa Evenimentului zilei. De fapt, un lung şir de insulte şi calomnii prin nimic diferite de cele semnate de el împotriva ziarului nostru în România Mare. Pe parcursul intervenţiei sale, liderul PRM a ajuns să-l apere de Evenimentul zilei pe duşmanul său de moarte: Petre Roman. Asta, în timp ce luni în şir Corneliu Vadim Tudor n-a pregetat să ne acuze că sîntem vînduți preşedintelui FSN.
Ca să vezi cît de tare îl poate zdruncina mintal invidia pe un om!