Bulevardul de mari magazine din Berlin, Kurfürstendamm, în față la Karstadt.
Un bărbat cerșește cîntînd la armonică.
Nu, nu e un român, și prin urmare, nu cîntă Valurile Dunării.
E un rus.
Și cîntă Katiușa!
La 14 iulie 1941, în Războiul cu nemții, rămas în memoria rușilor drept Marele Război de Apărare a Patriei, a debutat una dintre armele care stîrnea panică în răndurile inamicului și prin înspăimîntătorul spectacol de sunet de sunet și lumini: Lansatorul de rachete Katiușa, poreclit și Orga lui Stalin.
La vremea respectivă circula pe front cîntecul Katiușa, compus în 1938, despre dragostea dintre o fată și un soldat aflat pe front. Soldatul îi scrie fetei și-i păstrează scrisorile cu sfințenie. După debutul lansatorului de rachete Katiușa, cîntecul a fost modificat, astfel încît să cuprindă și referirile la spaima produsă în rîndul nemților de Orga lui Stalin.
Acum, iată, în Berlinul cucerit de Armata Roșie în 1945, un rus cerșește cîntînd la armonică faimosul Katiușa.
Nu prea departe de acolo, pe Strasse des 17 Juni se ridică Sowjetische Ehrenmal, Monumentul Soldaților Sovietici, dezvelit la 7 noiembrie 1945 cu prilejul aniversării Revoluției din octombrie 1917. Marmura Columnei în vîrful căreia triumfă Soldatul sovietic, cel care i-a îngenuncheat pe nemți, provine din Cartierul General al lui Hitler. De o parte și de alta a Columnei stau primele două tancuri rusești care au intrat în Berlin.
Oare rusul de pe Kurfürstendamm știe de existența acestui Monument? L-a văzut vreodată? S-a simțit mîndru cînd l-a văzut, după care s-a întors la cerșit pe Bulevardul de lux al Berlinului?
Și încă o întrebare:
Credeți că un neamț ar putea cerși în Piața Roșie din Moscova cîntînd la armonică Lili Marleen?