„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Ce a pățit după ce și-a luat bonă la cîine

Între cei doi vecini – Vasile Pătrăulea şi Dinu Dinuţ – s-a ivit şi a înflorit pînă la proporţiile unui proces un conflict.
Totul a pornit de la obiceiul prostesc al calului lui Vasile Pătrăulea de a întinde gîtul peste gardul care desparte cele două proprietăţi.

Dinu Dinuţ trebăluia prin ogradă, cum face tot gospodarul de la ţară. Bătea un cui într-o scîndură a gardului de la drum, care sta să cadă. Îşi bombănea cîinele ,care îi dădea tîrcoale, dînd din coadă linguşitor, deşi n-avea nici un motiv s-o facă.

Aşa cum scria el în Plîngerea înaintată judecătoriei, în toiul trebii simţea că-l spionează cineva. Se întorcea şi dădea cu privirile de boala de cal, care întinsese gîtul peste gard. Îi pusese în vedere respectivului de mai multe ori, dar acesta nu lăsase impresia că ar fi băgat la cap. Continua să-l spioneze sau, dacă-şi retrăgea capul, o făcea sforăind, dovadă indiscutabilă de dispreţ.

Pînă la urmă, n-a avut încotro.
A luat o foarfecă şi i-a tăiat calului coama.

*

Miliardarul Grigore Cociubei, îmbogăţit dintr-o afacere cu cimitire private, şi-a luat bonă la cîine.
El nu se dă în vînt după potăi.
Băiat de la ţară, cînd vede un cîine, îşi stăpîneşte cu greu imboldul de a-i arde un picior în burtă.

Nevasta, fiica fostului şef al Sindicatelor din judeţ, crescută în acvariul nomeklaturii locale, găseşte că o doamnă care se respectă trebuie să-ţi arate iubirea faţă de animale.
În afară de şoareci (care o sperie) şi gîndaci (care o scîrbesc), moare să mîngîie – dacă se poate în public, desigur, un patruped, fie el şi el şi elefant, în care scop şi-a cumpărat deja, prin comandă de la Berlin o scară specială, pe care te poţi sui fără să ţi se vadă chiloţii.

Căţelul, luat de pe stradă (asta-i ultima modă la Bucureşti), are veşminte speciale, luate de la Gucci. Pe lăbuţa din stînga, faţă, sticleşte un inel cu diamant conceput exclusiv pentru potăi mici, deoarece dulăii refuză înverşunaţi asemenea accesorii muiereşti.

Bona plimba cîinele în blugi şi bascheţi.
După ce prietenele i-au zis că şi bona trebuie asortată la căţel, junei i s-a dat o fustiţă, o jacheţică şi pantofiori, diminutivele corespunzînd căţelului, care, totuşi, nu e cîine.

Asta i-a fost fatal nevestei.
Într-o zi, venind niţel aghezmuit, Grigore Cociobei s-a dat la bonă, care tocmai atunci se întorsese acasă cu căţelul.

După procedurile tipice unor astfel de împrejurări (vai, ce faceţi?! sînt fată serioasă, vai, dacă o să afle doamna!), juna s-a lăsat posedată pe fotoliul din birou (să nu pîngărească patul conjugal) sfîrşind prin a-i spune:
Vai ce bărbat eşti, iubitule!

Pentru c-a fost fără prezervativ juna a avut grijă să rămînă însărcinată.
După care a făcut în aşa fel încît în ziarul local monden Pentru dvs, doamnă! să apară din surse ştirea că are un copil cu miliardarul şi că nevasta sa e furioasă şi vrea să divorţeze.

Nevasta sa nu era furioasă şi cu atît mai puţin, nu voia să divorţeze cîtă vreme habar n-avea că bărbatul şi-a făcut amantă bona căţelului.
De altfel, nici n-ar fi avut de gînd să divorţeze dacă rapid scandalul n-ar fi escaladat.
Presa locală a tăbărît pe ea întrebînd-o cînd e prima şedinţă.
Şi pentru că în orăşel era ca şi divorţată, ea n-a avut încotro şi a depus cererea de divorţ.