„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Afacerea cu copiatul

Nelu Carabanea nu şi-ar fi revenit, poate, niciodată din lovitura primită prin legea care obliga firmele de profeţii să aibă un procent de 50% îndepliniri, dacă, la un moment dat, Bacalaureatul nu s-ar fi transformat într-un veritabil măcel naţional. Tot mai multe odrasle de proaspăt îmbogăţiţi ţineau morţiş să obţină diploma. Babacii le-ar fi dat bani de Mercedes sau de sejururi în Caraibe fără a avea Bacalaureatul. Le-ar fi dat şi dacă ar fi fost analfabeţi. Nu de alta, dar nici babacii nu şedeau prea bine cu şcoala, astfel că le-ar fi fost greu să-şi dea seama că odraslele abia dacă o rupeau cu tabla înmulţirii.

Se abătuse însă peste lumea înaltă moda de a avea Bacalaureatul. Era trendy, cum ziceau băieţii raşi în cap, lăsîndu-şi doar o creastă ca de coco – şi aia albastră sau violetă – să fi trecut examenul.

Astfel că, pentru a pune mîna pe diplomă, odraslele nu se uitau la bani. Bani nu pentru meditator, ci pentru instrumente de copiat. Acestea, la rîndul lor, se modernizaseră la cele mai înalte standarde, asimilîndu-şi ultimele cuceriri în materie de tehnologie. Apuseseră de mult vremurile fiţuicilor ascunse prin buzunare, prin sutiene sau prin chiloţi. Devenise preistoric scrisul în palmă sau pe banca în care chiteai că te vei aşeza.

Venise vremea wirelessului şi a handsfreeului.
Sesizînd oportunitatea, Nelu Carabancea îşi înscrise rapid la Registrul Comerţului o firmă cu profil ambiguu, angajă cîţiva profesori pensionari, a căror experienţă în materie de prins elevi copiind impresiona şi, pe baza celor proiectate de aceştia, puse la lucru specialişti high-tech.

În scurt timp reuşi să producă instrumentele de copiat ultramoderne într-o cantitate suficientă.
După care trecu la o campania publicitară agresivă pe Internet şi în presa audio-vizuală.
De asemenea, pe panourile companiilor de publicitate outdoor apăru următorul afiş:

Ai examene???
Nici o problemă.
Te vom ajută să le treci fără pic de efort.

Oferim doritorilor:
* Pixuri cu cerneală invizibilă la apropierea supraveghetorului
* Printare invizibilă
* Microcăşti handfree cu liţă
* Microcăşti wirelless cu dimensiuni microscopice pentru examene scrise şi orale
* Ochelari de vedere handfree cu microvibraţii auzi în ochelari) pentru examene orale
* Reportofane sub formă de cercei.

Ar fi dat lovitura cea mare, îmbogăţindu-se, dacă, între timp, pe piaţă nu s-ar fi ivit un concurent periculos.
O firmă care avusese inspiraţia de a reveni la instrumentele tradiţionale de copiat.

Ca urmare a Ordinului venit de la Ministerul Învăţămîntului, supraveghetorii îşi concentraseră atenţia asupra mijloacelor de ultimă oră. În plus, multe licee de prestigiu apelară de urgenţă la mijloace de bruiere a instrumentelor de copiat. Mijloace infailibile în contracararea comunicaţiilor ilegale, dat fiind că erau folosite cu succes de serviciile de contraspionaj occidentale.

Copiatul din palmă, fiţuica, şoptitul din spate se puteau desfăşura acum în voie.
Succesul mijloacelor tradiţionale aduse firmei profituri însemnate, diminuindu-le drastic pe cele ale firmei lui Nelu Carabancea.

Și astfel Nelu Carabancea dădu faliment.
După care intră într-o afacere ce se anunța deja ca fiind fără moarte:
Fabricarea de teze de doctorat plagiate care nu puteau fi descoperite nici de softurile cele mai tari din lume.