„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Un Napoleon al omletei

Ajaccio îl are pe Napoleon. Nazaretul îl are pe Iisus, iar Petersburgul, pe Petru Cel Mare. Strandford upon Avon îl are pe Shakespeare, iar Atena, pe Pericle.
Celebra insulă Mont Saint-Michel o are pe La Mère Poulard, inventatoarea omletei cu același nume.

Fiecare dintre celebrităţile al căror nume e legat de un loc a făcut ceva glorios și pentru locul respectiv.
Napoleon s-a jucat de-a Împăratul la Ajaccio, cînd abia dacă ştia să se şteargă la nas. La Ierusalim, Iisus Christos s-a lăsat crucificat. Shakespeare s-a însurat la Strandford upon Avon, iar Petru cel Mare a ridicat, pe malurile Nevei, un Oraș, Sankt Petersburg.

Pe Mont Saint-Michel, La Mère Poulard n-a făcut-o pe Împăratul. N-a tras cu arbaleta, nici măcar cu tunul, și n-a ridicat nici măcar o magazie pentru lemne, d-apoi ditamai orașul. La Mère Poulard a gătit!

Nu există ghid, pliant sau broşură despre Mont Saint-Michel, faimos loc al istoriei mondiale și, evident, al turismului, la fel de mondial, care să nu vorbească de La Mère Poulard, pe numele ei de buletin Annette Poulard.

Marile personalităţi au dat omenirii capodopere.
Tolstoi a creat Război şi pace, Leonardo da Vinci, Gioconda. Watt a creat motorul cu aburi, iar Bethoveen, Simfonia a IX-a.
La Mère Poulard a creat și ea. Nu un tablou, nu o simfonie, nu un motor. A creat Omleta La Mère Poulard.

O creaţie la fel de importantă pentru omenire în marşul ei de neoprit către colonizarea planetei Marte şi descoperirea genei Nemuririi ca şi Piramidele lui Keops sau avionul Concorde.

Cel puţin aşa se străduiește să ne convingă cartea La Mère Poulard, publicată în 1931 sub semnătura lui Emile Couillard, preot la Mont Saint-Michel, reeditată în 1997 la editura La Découvrance, cu o prefaţă de Eric Vannier, primarul Mont Saint-Michel.

Cartea se găseşte în toate prăvăliile cu suveniruri de pe Mont Saint-Michel şi e cumpărată de turişti cu frenezia cu care sunt cumpărate farfurii avînd pe fundul lor legendara abaţie, bricege pe care scrie Mont Saint-Michel, solniţe în formă de catedrală şi tricouri cu Arhanghelul Mihail.

Brav membru al comunităţii de idioţi care e grupul turistic picat într-un un loc celebru, n-aveam cum să n-o cumpăr şi eu.

Şi dacă tot am cumpărat-o – mi-am zis –, apoi, hai s-o citesc!

Şi am citit-o cu creionul în mînă, făcînd însemnări pe margine, luîndu-mi notițe.

Ce mai încolo și-ncoace!

Mai ceva decît Vieţi paralele de Plutarh.

La fel de importantă ca și Jeanne D`Arc

Textul iscălit de primar n-are îndoieli în ce priveşte statura de granit a personalităţii celei care a inventat omleta La Mère Poulard:

„La Mère Poulard: o femeie celebră şi captivantă într-un loc celebru şi captivant.
Savor-faire-ul ei, talentul şi gentileţea sa naturală au făcut-o renumită în Franţa şi în lumea întreagă”.

Ce Jeanne D’Arc?! Ce Cleopatra? Ce Elisabeta I?
Vine rîndul biografului Emile Couillard să-și justifice opţiunea pentru transformarea lui Annette Poulard într-o eroină de carte:

„Jurnalele au semnalat moartea lui Madame Poulard cu o ardoare şi un ansamblu care atestă, de la o primă ochire, renumele universal al celebrei hoteliere.

Fiecare a venit cu amintirile sale. Citind aceste notiţe, s-ar spune că toţi publiciştii au mîncat Omleta La Mère Poulard pe Mont Saint-Michel”.

Ca toţi biografii, autorul nu poate fi suspectat de umor; nici măcar de umor involuntar.
Luîndu-l în serios, am putea depista o formă aparte a ceea ce se numeşte influenţa creației literar-artistice. Unii sunt influenţaţi de ochii adînci ai iubitei. Alţii, de splendidul apus al soarelui. Proletcultismul susținea că țăranii sînt influențați să se înscrie în GAC de vizionarea piesei Ziua cea Mare,semnată de Maria Banuș și jucată pe toate scenele căminelor culturale.Cei care au scris despre Madam Poulard au fost influenţaţi decisiv de halirea unei omlete.

Toţi cercetătorii unei vieţi celebre pornesc în întreprinderea lor de la premisa că predecesorii au fost nişte amatori în materie de rigoare ştiinţifică.

Emile Couillard nu face excepţie. Despre cele scrise pînă la el despre inventatoarea omletei de pe Mont Saint-Michel, el ține să remarce:

„Alături de lucruri exacte şi corecte, cîte erori şi platitudini!
La Mère Poulard merita mai mult.
Asta am gîndit noi”.

Multă lume s-a întrebat de ce numărul cărţilor dedicate vieţii lui Napoleon sporeşte de la un an la altul.
Răspunsul e simplu.
Ca şi în cazul lui Madame Poulard, fiecare autor s-a apucat de o carte convins că toți ceilalți au scris despre subiect numai prostii.

La Mère Poulard” de E. Couillard se vrea astfel un studiu temeinic, serios şi riguros, care trebuie luat drept reper de toţi cei interesaţi de personalitatea celei care a născocit Omleta La Mère Poulard.

Și totuși, Istoria Franței putea fi văduvită de omleta La Mère Poulard

Numărîndu-ne, după călătoria la Mont Saint-Michel, printre cei interesaţi de viața și activitatea celebrei hoteliere, vom lua drept reper, în efortul de a reda personalitatea lui Madam Poulard, cartea apărută în 1931.

Potrivit biografului, cea care va intra în istoria Franţei – şi a lumii, desigur – sub numele de La Mère Poulard a ajuns pe Mont Saint- Michel ca menajeră a lui Edouard Corroyer, arhitectul şef al Monumentelor istorice din epoca lui Napoleon al III-lea.

Distinsului arhitect, Împăratul i-a încredinţat nobila sarcină de a restaura abaţia Mont Saint-Michel.
Se întîmpla asta în anul de graţie 1872.
La vremea respectivă, La Mère Poulard se numea Annette Boutiaut.
Se născuse la 15 aprilie 1851, la Nevers, într-o familie modestă.

Anette Boutiaut, o tînără de 21 de ani, ar fi rămas o anonimă, iar Istoria ar fi fost văduvită de o celebritate, dacă abaţia Mont Saint-Michel n-ar fi fost într-un hal fără de hal, după devastările din timpul Revoluţiei Franceze şi, mai ales, după ani întregi de funcţionare ca penitenciar.

În îndeplinirea sarcinii date de Împărat, arhitectul Edouard Corroyer a avut mult de lucru pe Mont Saint-Michel:
Studierea monumentului istoric, întocmirea planului de restaurare, dirijarea lucrărilor urgente.

Istoria cunoaşte multe schimbări de curs produse de un singur amănunt.
Dacă n-ar fi fost furtună, Marea Armada spaniolă ar fi putut ancora pe ţărmul Angliei şi, astfel, azi – cine ştie? – am fi avut o insulă catolică şi nu una anglicană.
Dacă n-ar fi fost o iarnă atît de grea, Napoleon ar fi cucerit Rusia şi, astfel, azi, – cine ştie?! – la Moscova s-ar fi vorbit franţuzeşte.

La fel s-a întîmplat şi cu Madame Poulard.
Dacă abaţia Mont Saint-Michel n-ar fi fost atît de distrusă, arhitectul şef ar fi stat puţin pe insulă.

Consecinţa acestui mic amănunt?!
Istoria n-ar fi beneficiat de Omleta La Mère Poulard.

Volumul uriaş de lucru l-a obligat pe arhitectul Majestăţii Sale, să facă popasuri lungi pe insula Mont Saint-Michel.
De fiecare dată, şi-a adus cu el nevasta, fiica şi menajera.
Menajera nu era alta decît Annette Boutiaut.

Graţie acestor popasuri, menajera l-a putut cunoaşte suficient de bine pe Victor Poulard, băiatul cel mare al brutarului de pe insulă, pentru a se mărita cu el.
Cei doi se căsătoresc la Paris, la 14 ianuarie 1873, avîndu-l ca martor chiar pe Edouard Corroyer.

Cum a dat Istoria o mînă de ajutor unei hoteliere

Şi astfel anul de graţie 1873 înregistrează un moment crucial în istoria Franţei.
În timp ce abaţia Mont Saint-Michel e pe cale să devină celebrul obiectiv istoric de azi, Annette Boutiaut devine celebra Madam Poulard.

Cei doi închiriază hanul Saint-Michel Cap de Aur de la intrarea în Grand Rue, un soi de Bulevard de mărimea unei străduţe al insulei Mont Saint-Michel.
Deşi biograful nu ne-o spune, în menajul Poulard, doamna e cocoşul, iar domnul, găina.

La vremea respectivă, pe insulă mai erau încă două hanuri. Închiderea penitenciarului a dat o lovitură mortală micii aşezări de la baza Muntelui. Dispar, o dată cu prizonierii, membrii garnizoanei şi familiile venite în vizită la deţinuţi.

Amatorii de artă nu se înghesuie să bată drumul pînă la Mont Saint-Michel cîtă vreme abaţia e un adevărat haos.
Pelerinii s-au dezobişnuit să vină aici după cei 50 de ani în care mănăstirea a fost închisă.

Istoria a intervenit prompt pentru a da o mînă de ajutor celor care vor deveni mai tîrziu personalităţile sale de excepţie.
Dacă, de exemplu, perşii n-ar fi fost învinşi la Salamina, Pericle n-ar fi putut forma Liga cetăţilor greceşti, cu banii căreia a ridicat, printr-o subtilă deturnare de fonduri, Acropole.

Generoasă, Istoria a ajutat-o şi pe modesta, anonima Annette Poulard să devină o celebritate:
A pus la cale dezastrul francez de la Sedan!

Ca urmare a înfrîngerii umilitoare suferite de mîndra lor ţară, mii de pelerini o pornesc spre sanctuarele Franţei.

Mont Saint-Michel e unul dintre acestea.
O dată cu pelerinii, atraşi de personalitatea arhitectului-şef, se grăbesc să poposească pe Mont Saint-Michel şi artiştii.

Condamnate la faliment, hanurile de pe Munte, inclusiv cel al cuplului Poulard, se pomenesc cu pleaşca unui dever strașnic.

La vremea respectivă, Mont Saint-Michel era o insulă.
Graţie unei limbi de ciment, azi e o peninsulă.

Dacă azi miile de vizitatori pot ajunge la celebrul monument cu autocarul, cu automobilul sau pe jos, pe vremea cînd Annette Boutiaut era deja Annette Poulard, pelerinii răzbeau doar cu barca.

La început erau puţini.
Cele trei hanuri de pe insulă şi-i dispută în chip sălbatic.
Mai mult decît întreprinzătoare, Madame Poulard trimite pe ziduri băieţaşi cu binocluri pentru a dibui bărcile în drum spre insulă şi a face o scurtă evaluare a numărului celor care i-ar putea fi clienţi.

Cînd barca acostează, angajaţii lui Madame Poulard îi înhaţă pe pelerini, disputîndu-i cu angajaţii celorlalte două hanuri, pentru a-i duce la hanul Saint-Michel Cap de Aur.

Ajunşi la han, călătorii sunt întîmpinaţi de Annette Poulard cu un surîs văzut de biograf într-o competiţie acerbă cu surîsul Giocondei:

„Ah! surîsul lui Madam Poulard! Cîtă deosebire de surîsul comercial!
El dădea străinilor impresia clară că au trecut pragul casei lor”.

Concurentă la proba surîs cu surata sa, Gioconda, La Mère Poulard a rămas însă în istorie prin altceva, mult mai important poate.
Prin Omleta La Mère Poulard!
Această omletă face şi azi obiectul unui veritabil cult turistic. Nu există ghid, broşură, pliant care să nu înscrie printre atracţiile insulei Mont Saint-Michel, alături de abaţie, de ziduri, de poveştile cu fluxul care poate ucide, dat fiind că apa vine cu viteza unui cal în galop, şansa, unică într-o viaţă de om, de a mînca o porţie de Omletă La Mère Poulard.

La cîţiva metri după ce ai apucat-o pe aşa-zisa Stradă Mare, întrebîndu-te dacă vei scăpa cu viaţă din cumplita înghesuială de turişti hăbăuci, pe stînga dai cu privirile de hanul La Mère Poulard, ridicat pe locul faimosului Cap de Aur.

Un tablou înfăţişînd o doamnă făcînd focul, precum și cîteva înscrisuri, ţin să te informeze că aici se poate mînca faimoasa Omletă.
Deşi, între noi fie vorba, Omleta La Mère Poulard se găseşte şi la alte localuri de pe insulă.

Cum s-a ivit pe lume legendara omletă

Mai toate născocirile cruciale din destinul omenirii sînt rodul unei nevoi presante de a găsi o soluţie la o problemă acută ridicată de viaţă. Telefonul s-a ivit din nevoia oamenilor de a vorbi unul cu celălalt la distanţă, iar puşca, din nevoia oamenilor de a se omorî reciproc fără prea mare efort.

Omleta La Mère Poulard s-a ivit din nevoia pelerinilor de a hali ceva repede şi bun.
Pelerinii aduşi de băieţaşii rufoşi şi gălăgioşi la han erau rupţi de foame, după atîta drum, dar mai ales, după peripeţiile mersului cu barca.

În mod firesc, de cum intrau, se apucau să zbiere după ceva de mîncare.
Atît ora sosirii, cît şi numărul înfometaţilor şedeau sub semnul incertitudinii cîtă vreme la Mont Saint-Michel se ajungea după cum dădea Dumnezeu.

Era practic imposibil să-i întîmpini cu mîncare deja pregătită.
Inteligenţa lui Annette Poulard, ca orice inteligenţă scăpărătoare confruntată cu o problemă, a găsit soluţia:
Omleta La Mère Poulard.

Dacă ar fi să credem biografului, Madam Poulard pregătea pelerinilor omleta cu măreţia cu care Botticelli pictase portretul Tinerei femei:

„Într-un tur de mînă de o supremă eleganţă, Madame Poulard făcea o omletă roză, lichidă, savuroasă, pe care o oferea ea însăşi oaspeţilor”.

Omleta rămîne, totuşi, omletă.
Nu e cazul Omletei care poartă numele La Mère Poulard.
Proza turistică invocă o reţetă secretă.

Chestiunea nu poate fi ocolită de biograful E. Couillard. Ca orice autor de astfel de cărți, el intră în polemică viguroasă cu alţii:

„În jurul omletei Mère Poulard s-a creat un ciclu de legende. Toţi maeştrii bucătari din lume au emis pretenţia de a-i fi descoperit secretul. O anume carte de bucate ne spune, de exemplu, că Madame Poulard îndepărta o parte din albuşurile ouălelor, într-o proporţie de unu la trei, şi turna în tigaie, pe parcursul operaţiilor, un pahar de cremă de lapte proaspătă”.

„Eroare!” – strigă autorul.
Şi pentru a fi mai convingător, el convoacă drept argument însăşi reacţia polemică a inventatoarei cînd a aflat de această reţetă care i se atribuia:

„Puteți crede că mi-aș fi putut permite să pierd toate acele albușuri?
Nu.
Luam ouăle şi le băteam așa cum erau.
Cît despre cremă, e o pură invenție.”

Modestă, ca toate geniile, de altfel, eroina respinge teza unui secret al rețetei sale:

„Procedam ca toată lumea. În rest, se putea vedea; noi nu ne ascundeam. Am avut deseori – oh! în toate zilele de vară – douăzeci, treizeci de curioşi în jurul meu. Şi, credeţi-mă, nu era totdeauna comod. Dar pentru că asta îi amuza!…”

Apărută în 1931, biografia lui Madame Poulard surprinde un ritual obligatoriu pentru orice călător ajuns pe Mont Saint-Michel:

„Şi tradiţia s-a stabilit. Azi, nici un vizitator- doar dacă nu e tentat de snobism – n-ar îndrăzni să se sustragă ritualului. Căci există un ritual – care-l obliga să mănînce, pe Mont Saint-Michel, omleta La Mère Poulard. S-ar considera dezonorat dacă n-ar face asta. De altfel, omleta figurează invariabil în invariabilul meniu al tuturor restaurantelor de pe Munte.

Şi iată cum numele Mont Saint-Michel e strîns legat de cel al prestigioasei omlete a lui Madame Poulard”.

O omletă la nivel planetar

Pentru a ne convinge de renumele mondial al omletei La Mère Poulard, autorul relatează cele auzite de un misionar francez într-un compartiment de tren din Japonia.

Un american şi un japonez discutau despre voiajele lor prin lume.
Americanul îl întreabă pe japonez dacă a fost în Europa.
Japonezul îi răspunde că da:

– Aţi fost în Franţa?

– Am început cu ea.

– Aţi văzut Parisul?

– Evident.

– Şi ce încă?

– Oh! Castelele de pe Loire, Bretania.

– Aţi văzut Mont Saint-Michel?

– Ce minunăţie!

– Aţi mîncat omleta La Mère Poulard ?

– Ce deliciu!”

Dacă aş fi şi eu întrebat, asemenea japonezului de pe vremuri, aş răspunde că am fost în Franţa, am fost în Bretania, am fost la Mont Saint-Michel şi am mîncat omleta La Mère Poulard. Nu însă la restaurantul cu acelaşi nume, ci alături. La restaurantul La Mère Poulard, înfăţişînd-o pe Madame Poulard în faţa focului, după un tablou de Henry Bacon (1880), era o coadă sinistră.

Nu mi s-a părut ieșită din comun.
În afara faptului că e scumpă și că e mai mult aer decît ouă!

Biografia nu se opreşte însă aici.
Autorul descrie relaţia lui Madam Poulard cu artiştii şi arheologii. Cum artiştii şedeau prost cu banii, Madame Poulard primea drept plată pentru omletă şi şedere la han o acuarelă, un tablou, un crochiu.

În 1906, Societatea Hotelieră a Centrelor de turism cu automobilul a reunit cele două hanuri concurente, demolînd vechiul Saint-Michel Cap de Aur, pe cale de a se ruina.

În partea de sus a satului, Societatea le-a ridicat lui Victor şi lui Annette Poulard o vilă drăguţă, botezată L’Hermitage.
Aici cuplul şi-a petrecut ultimele zile.

Victor Poulard a murit la 10 octombrie 1924, la vîrsta de 76 de ani.
La 7 mai 1931, a murit şi Annette Poulard. Avea 80 de ani.

În cimitirul Mont Saint-Michel, pe piatra de granit a celor doi stă scris:

„Aici odihnesc

Victor şi Annette Poulard

buni soţi – buni hotelieri.

Dumnezeu să-i primească aşa cum şi-au primit ei oaspeţii!”