Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 250, anul II, joi, 22 aprilie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“
Mă număr printre puținii gazetari din România care au pledat şi continuă să pledeze pentru o Lege a presei. O reglementare juridică eficientă, care să nu sancționeze altceva decît publicarea unor știri false. Și cînd spun aceasta mă refer nu la știrile false născute dintr-o greşeală de documentare, dintr-o insuficentă verificare, ci la știrile false publicate cu bună știință. Altfel spus, la ştirile despre care autorii acestora şi mai-marii acestora, redactorii-şefi, știu că sînt false.
Un ziar care şi-a făcut un stindard din a tipări falsuri cu bună ştiinţă e Libertatea. N-are nici un rost să trec în revistă aici toate neadevărurile publicate de acest cotidian în cadrul unor campanii subtil dirijate de instituții specializate în dezinformarea şi manipularea opiniei publice. Un exemplu s-ar impune, totuși. Nu de mult, Libertatea a tipărit ştirea conform căreia dl Petre Roman e patronul Evenimentului zilei. Nu era vorba, în ştirea respectivă, de o metaforă. Altfel spus, nu se insinua că dl Petre Roman ar tutela politic acest ziar. Era vorba, pur şi simplu, de afirmația că liderul FSN ar fi unul dintre acționarii, dacă nu singurul acționar al Evenimentului zilei. O asemenea ştire e însă un fals. Și nu unul făcut dintr-o greşeală de documentare, ci unul comis cu bună ştiință. Situația ziarului Evenimentului zilei poate fi lesne verificată nu numai de către orice ziarist, dar şi de către orice simplu cetățean. E suficientă, pentru aceasta, o simplă deplasare la Oficiul Registrul Comerțului din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului Bucureşti. Aici se poate afla că Evenimentului zilei, alături de săptămînalele Expres şi Expres Magazin, e o publicație editată de Societatea Comercială Expres SRL şi că, potrivit înmatriculării cu nr. J 40/788/1991 din 28/02/1991, acționarii, adică patronii acestei societăţi comerciale, sînt: Mihai Cârciog (54 la sută părți sociale), Cornel Nistorescu (31 la sută), Ion Cristoiu (15 la sută). Aceştia sînt, aşadar, acționarii, adică patronii Evenimentului zilei. Unde e Petre Roman aici? Poate în fantezia celor de la Libertatea. Sau, mai precis, în voința lor de a publica un fals cu bună ştiintă.
La ora apariției acestei minciuni n-am replicat. În definitiv,
mi-am spus, falsul făcut de Libertatea îşi are şi el o motivație psihologică. Pe de o parte, în bănuiala ridicolă că noi am hotărît să scoatem o ediție de prînz a Evenimentului zilei nu pentru a răspunde nevoii de informație a cititorului, ci pentru a înlătură de pe piată un alt ziar de prînz, Libertatea. Pe de altă parte, în ura mai-marilor ziarului faţă de Petre Roman care, pe vremea cînd era prim-ministru, a favorizat privatizarea ilegală a ziarului Libertatea. E drept, pe vremea aceea ziarul nu contenea a-i ridică osanale dlui prim-ministru Petre Roman şi a defăima opoziţia. Acum, prim-ministru e Nicolae Văcăroiu, iar Petre Roman e în opoziție. Libertatea îl proslăveşte pe Nicolae Văcăroiu şi îl defăimează pe Petre Roman. Scribi care îşi potrivesc conştiinţa după succesiunea prim-miniştrilor!
Am simțit nevoia să intervin şi să restabilese adevărul asupra patronilor Evenimentului zilei deoarece am văzut că minciuna Libertății, necontrazisă de nimeni, a făcut pui. Plecînd de la ea, fotbalistul Cornel Dinu, care a lăsat mingea în favoarea condeiului, brodează, tot în Libertatea, un articol pe tema relaţiei dintre Petre Roman şi conţinutul ziarului nostru. Fostul jucător cu balonul rotund afirmă nici mai mult, nici mai puțin că Evenimentului zilei «batjocoreşte poporul român» şi că acest lucru îşi are explicația în faptul că Petre Roman ar fi patronul ziarului.
N-aş fi răspuns nici acestei aberații a lui Cornel Dinu. E ridicol să polemizezi pe teme de presă cu selecționerul echipei naţionale de fotbal. Eu nu mă pricep la fotbal. Domnia-sa nu se pricepe la presă. Am făcut-o însă pentru că mi-am amintit un lucru. Pe vremea guvernării Roman, Cornel Dinu era omul de casă al fostului prim-ministru. Pe vremea aceea, în calitate de şef al Departamentului Sport din Ministerul Tineretului şi Sportului, domnia-sa a deturnat o uriaşă sumă în dolari pentru achiziționarea unei tipografii necesare ziarului Azi, oficiosul partidului condus de dl Petre Roman. Dl prim-ministru Nicolae Văcăroiu vorbeşte de o campanie împotriva corupției. Ce-ar fi dacă ar începe-o prin a cerceta felul în care au fost folosite de către Cornel Dinu fondurile în valută ale Departamentului Sport? Deşi, dacă mă gîndesc la faptul că, la ora actuală, Cornel Dinu e unul dintre fervenții sprijinitori ai guvernului Văcăroiu şi ai dlui Ion Iliescu, tare mă tem că dl prim-ministru n-ar avea nici un chef s-o facă.