„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Tik-tok-uri pe sărite

Panou publicitar

Înaintea Curbei anunțate drept Periculoasă de panouri succesive, viu colorate, pe stînga apare un salon de machiaj.
Proprietarul a ținut să aibă înainte de toate un panou publicitar răsunător. Așezat pe întreg peretele de la drum, el înfățișează o tipă cu un păr situat între blondul lui Marilyn Monroe și cîmpeniul lui Lyz Taylor ajunsă la pensie. Zîmbetul tipei ne spune că tocmai a ieșit din mîinile coafezei pe care noi, trecători pe Șosea, n-o vedem, totuși.

Sub poza ca de buletin a fericitei se înșiruie ofertele salonului, care de care mai dulci:
Tuns (Scurt și Lung).
Coafat.
Șuvițe.
Manichiură.
Pedichiură.
Vopsit sprîncene.
Epilat lung.
Cosmetică pentru bărbați.

*

Secvență din Piață

Piaţa e în dimineaţa asta cea din totdeauna. Un maidanez fără păr trage în boschete leşul unei găini murdare. Celebrii Pierde vară stau pe bănci şi strigă lozinci antiguvernamentale cînd văd trecînd prin fața lor un tip bine îmbrăcat.

Pe dubiţa roşie, presărată cu flori albe, oprită neregulamentar în faţa buticului, scrie cu litere albastre:
Bazaconii.ro

Un tînăr tras la faţă descarcă din dubiţă baxuri cu apă minerală (plată).
Un tip cu căciulă cu clape rătăceşte prin imensul spaţiu de beton certîndu-se cu el însuşi.

*

Cadou

Aflată în vizită pe meleaguri bucovinene, ministreasa Turismului şi Sportului a primit cadou de la primarul unui sat o ulcică smălţuită, în care să pună laptele la prins. Primarul se îmbrăcase în acest scop în iţari şi bundiţă. Deşi în toiul verii, îşi îndesase pe cap o căciulă ţurcană. Pe piept îşi trăsese, după modelul benzilor de mitralieră, Tricolorul în varianta administraţiei locale.

Ministreasa e una dintre cele mai bogate femei din România. Apariţiile ei la tv sînt urmărite de milioane de femei, toate moarte de curiozitate. Cu ce rochie va veni? De unde o fi luat poşeta aia? Dar brăţara, brăţara cît o fi costat-o?

După ce-a mulţumit cît se poate mai meşteşugit (ceremonia se transmitea în direct), ministreasa a dat ulcica aghiotantului, care a făcut-o dispărută pînă la întoarcerea la Bucureşti. Aici i-a dat-o ministresei, care a luat-o şi a încredinţat-o apoi unui giuvaergiu ca să-i monteze pe toartă un şir de cristale Swarovski.

*

Fapt de pe vremuri

Frig de crapă pietrele. Busturile celor trei părinți ai marxism-leninismului, Marx, Engels, Lenin, sclipesc în soarele fără putere.
Nea Vasile, paznicul Muzeului în curtea căruia își duc veacul cei trei, le-a pus la fiecare cîte ceva pe umeri, ca să nu moară de frig. Lui Lenin, un laibăr, lui Engels, un paltonaș rupt la coate, și lui Marx, un cojoc din piele de oaie.

Dacă am fi pe vremea telefoanelor mobile, nea Sile i-ar fotografia și ar pune poza pe Facebook.
Cum nu sîntem însă, după ce face asta, dă fuga în ghereta lui, încălzită de lamele disperate ale unui reșou și-i arde o țuică, din sticla ținută într-unul din sertare.