„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 2 / Numărul 23 / Săptămâna 4 – 10 iulie 2022


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 310, anul II, joi, 1 iulie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“. Punînd capăt unei ambiguităţi care, de altfel, îl defineşte, preşedintele Ion Iliescu s-a delimitat categoric de Afacerea PETROMIN. Un comunicat trimis presei de purtătorul de cuvînt al preşedinţiei susţine că preşedintele ,,a cerut guvernului să investigheze condiţiile în care s-a încheiat contractul cu „FORUM MARITIME“. Înghesuit de această poziţie fără echivoc şi, mai mult ca sigur, şi de vreo urecheală prezidenţială, primul-ministru Nicolae Văcăroiu…

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Oricînd păstrîndu-și valoarea de carte de memorii, volumul Confesiuni pentru istorie, apărut la Proema în 2017, sub forma unui interviu de peste 800 de pagini luat fostului șef al Securității, Iulian Vlad, de fostul său secretar, generalul Aurel I. Rogojan, îmi oferă multe dezvăluiri nu doar importante pentru Istoria patriei, dar și semnificative pentru meditația asupra vieții. Iulian Vlad supraviețuiește Cutremurului național din 22 decembrie 1989.

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

Mai toate orașele mari ale lumii occidentale au un loc aparte, căutat de turiștii străini pentru a-și petrece nopțile. Pe străduțele de cele mai multe ori înguste întîlnești inși veseli, prea veseli dacă ne gîndim că și ei sînt muritori, iar din spatele ferestrelor răzbat clinchete de pahare și larmă de clienți beți. Și Damascul are un loc al său de petrecere dacă nu a nopților, atunci măcar a unor părți a acestora: Muntele Qassyoun. Nu, nu e un loc precum cele din marile orașe ale Occidentului. E un loc al priveliștii magistrale pe care o oferă străinului Damascul văzut de sus în toiul nopții.

Continuați lectura >
Proza

Întors de la BAR pentru pauza de prînz, socotesc c-ar trebui să-i dau drumul pisoiului de pe balcon. Cînd pleacă la servici, dimineața, înaintea mea, soția îl duce în balconul apartamentului, închis cu ferestre. Toată noaptea, pisoiul a alergat în voie prin casă. Cum eu mă culc tîrziu, după miezul nopții, cînd ies din birou pentru a căuta o carte în restul casei, mă trezesc că de lîngă picioarele mele țîșnește ceva asemănător unui șobolan (comparație defăimătoare) sau a unui iepure (comparație laudativă).

Continuați lectura >
Am citit pentru dumneavoastră

Poezia Înainte din Carte de cetire pentru clasa II-a primară urbană lucrată de G. Coșbuc, membru corespondent al Academiei Române, G. A. Dima, profesor Științe la liceul Sf. Sava, fost institutor și C.N. Costescu, directorul școalei no. 7 de băieți din București. Ediția a III-a, Retipărită fără niei o schimbare de text, București 1910. ”S-aude clopoțelul / Chemîndu-ne mereu ; / Copii, tot inainte, / Haideți cu Dumnezeu !

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
O privire spre Asia
Jurnal de călătorii

Vittoriale degli Italiani și casa poetului Gabriele d’Annunzio de la Gardone Riviera

PlayPlay