„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 3 / Numărul 28 / Săptămâna 31 iulie – 6 august 2023


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 173, anul II, miercuri, 20 ianuarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Recenta Plenară a Comitetului Național al Partidului Socialist al Muncii a fost prost primită de presă. Unele publicaţii au trecut-o sub tăcere. Altele au preferat o privire batjocoritoare. Titlurile au făcut apropieri ironice între plenara PSM şi reuniunile la vîrf ale PCR. Această primire din partea presei mi se pare nedreaptă. Partidul Socialist al Muncii nu e singura formaţiune politică al cărei program aminteşte de cel al PCR fără Ceauşescu.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Pentru că am terminat The Last Kingdom și pentru că sînt interesat de vikingi, m-am gîndit să reiau serialul Vikingii, de data asta cu avantajul de a ști cît de cît ce se întîmplă din punct de vedere istoric. Nu mai țineam minte pe vremea cărui Rege de Wessex are loc atacarea Angliei de către vikingi. Și am descoperit că pe vremea lui Ecgberht, regele Wessexului, cel preocupat de moștenirea romană. Următorul la tron e Æthelwulf, fiul său. Alfred cel Mare e cel de-al cincilea fiu al lui Æthelwulf. Prin urmare, acțiunea din The Last Kingdom se petrece la cîteva decenii de la acțiunea din Vikingii.

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

O apariţie interesantă în materie de ghiduri ale New Yorkului e broşura New York City, din colecţia Insight Pocket Guides. Publiser-ul seriei deschide cartea cu tradiționala scrisoare către cititor, aici prezentat ca Dear Visitor! Epistola se vrea o cîntare nu a New Yorkului ( din cîte-mi dau seama americanii cred că nu e nevoie de așa ceva), ci a autorului, John Gattuso: „John Gattuso, corespondentul Insight la New York, îmbrățișează atât oamenii, cât și locul, ducând cititorii către toate obiectivele de succes, dar celebrând personalitatea unică a orașului pe drum.

Continuați lectura >
Proza

Din cînd în cînd, încercați de o vitejie care-i apucă dintr-o dată și fără motiv, cei doi căței (unul viitor cîine lup) încep să latre la motanul din mijlocul ogrăzii. Acesta stă ghemuit, în postura unuia care și-a terminat treburile și acum se relaxează. Cine știe ce-i trece prin cap. Uneori, cei doi, tot din motive care-mi scapă, se apropie de motan. Acesta nu le dă nici o atenție. Nici măcar nu ridică privirile spre ei. Prestație de persoană matură, serioasă, care nu ia în seamă tembelismul unor năpîrstoci. La un moment dat, motanul se ridică, se arcuiește de parcă s-ar întinde a căscat, și se mută mai încolo.

Continuați lectura >
Agentul CIA cu talpa ruptă. Proză satirică

De pe vremuri Din autocritica Clubului Petrolul, reprodusă în Scînteia: „Sistemul de joc defensiv pe care-l utilizează echipa nu corespunde concepției noi, muncitorești, în fotbal.“ Fraudă electorală Biroul Electoral Central a primit o plîngere conform căreia la supermarketul din Corabiștea s-au pus în vînzare televizoare contrafăcute. Circuitele sînt astfel asamblate încît jurnalele de știri înclină tendențios în favoarea partidului de guvernămînt. Petiția, dinadins pătată cu cerneală, pentru a fi credibilă, e în­soțită de o schemă a circuitelor falsificate.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Evenimentul istoric, nr. 65, 28 iulie – 25 august 2023
Jurnal de călătorii
Anvers – cel mai populat oraș belgian
PlayPlay