„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 3 / Numărul 14 / Săptămâna 3 – 9 aprilie 2023


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 146, anul I, vineri, 11 decembrie 1992, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Începute cu o lună în urmă, în 11 noiembrie, discuțiile pentru obținerea de licențe de emisie s-au desfășurat, un timp, într-un dulce anonimat. Termenii în care fusese anunțat concursul situau acest moment mai degrabă în sfera ultaspecializată a telecomunicațiilor, decît în cea de larg interes a emisiunilor radio și TV. Cetățenii ascultau posturile de radio independente, de la Vox T pînă la Fun Radio, fără să-și pună vreo clipă problema că existența acestora depindea de discuțiile de la C.N.A.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

„Quand la Chine sʼéveillera… / le monde tremblera” (Cînd Cina se va trezi / Lumea se va cutremura). Plecînd de la acest dicton, atribuit lui Napoleon, cunoscutul sinolog Alain Peyrefitte a scris și publicat în 1973 volumul Quand la Chine sʼéveillera. Cum ne sugerează titlul, cartea se vrea un șir de ipoteze despre ce se va întîmpla în clipa cînd China se va trezi. 23 de ani mai tîrziu, în 1966, Alain Peyrefitte va scrie și tipări volumul La Chine sʼest éveillée (China s-a trezit). Titlul n-are nevoie de prea multe lămuriri. China s-a trezit. Altfel spus, imperiul Dragonului s-a pus în mișcare. Țara cunoaște un ritm de dezvoltare amețitor

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

Timp de vreun deceniu, ori de cîte ori ajungeam în Găgești-Deal, n-apucam să închid porțile, după intrarea cu mașina, că și vedeam în mijlocul ogrăzii, o pisică despre care nici acum, cînd nu mai apare, deoarece a murit, nu știu a cui e. Va fi fost acolo, în mijlocul ogrăzii, cînd am trecut cu mașina pentru a o parca mai încolo? Dacă da, nu s-a temut idioata, c-o s-o calc? – Nu! îmi spune cineva, priceput la mîțe, cînd îi destănui dilema, pentru că nu știu dacă știi, dacă nu, ți-o spun eu: Curiozitatea omoară pisica. Eu aș adăuga, din propria-mi experiență izvorît: Curiozitatea poate să omoare și omul.

Continuați lectura >
Proza

Negrulici, astfel alintat de persoanele de sex feminin din instituție, deși e ditamai dulăul, a sărit din greșeală în bazinul gol al fîntînii arteziene. În Parcul vast, cu aspect de pădure lirică din filmele rusești, a fost construită o fîntînă arteziană sugerînd drapelul național și chiar trimițînd la el cînd mecanismul funcționează, deoarece apa țîșnește în sus în trei culori. Fîntîna în activitate e mai mult decît costisitoare. Astfel că i se dă drumul doar în anumite momente, stabilite de Consiliul de administrație: Ziua Națională, Ziua Instituției și, evident, cînd vine Președintele. Pînă atunci bazinul fîntînii e gol și, cum are ceva adîncime, periculos pentru ființele necuvîntătoare, mai ales dacă acestea sînt, precum Negrulici, greoi.

Continuați lectura >
Agentul CIA cu talpa ruptă. Proză satirică

A plouat abundent. De o parte și de alta a carosabilului, pe Marele Bulevard, s-au ivit ditamai lacurile de acumulare. Mașinile trec în viteză prin ele, rupînd fîșii mari de lichid și aruncîndu-le, generoase (e vorba doar de apă chioară!), pe trotuarul mărginit de un gard, în spatele căruia nu s-a construit nimic. Cînd te duci spre Piața Palatului, te stropești pînă la brîu pe stînga. Cînd te întorci, te faci leoarcă pe partea cealaltă. Poliția Județeană a declanșat o investigație de amploare pentru a da de bicicleta lui John Foster, furată în timp ce acesta încerca să deschidă ușa WC-ului public din oraș, fără să-și dea seama că era bătută în cuie dinainte de Revoluția din decembrie 1989.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Evenimentul istoric – 31 martie – 28 aprilie 2023
Jurnal de călătorii

O scurtă plimbare prin Golfo di Napoli

PlayPlay