„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 2 / Numărul 14 / Săptămâna 25 aprilie – 1 mai 2022


Comentariile mele de altădată…

Cîteva gazete au dat drept sigură ieftinirea benzinei. În sprijinul ştirii, ele n-au produs nici o dovadă. Nici n-ar fi avut cum. Astfel de ştiri se bazează totdeauna pe un document la care ochiul indiscret al jurnalistului a avut acces fie şi preţ de câteva clipe. Or, în aceste zile dintre două guverne n-are cine să producă vreun document. Nu există, aşadar, nici un argument concret pentru a susţine zvonul, care se vrea ştire, că benzina se va ieftini. Există însă, după opinia mea, un alt argument, la fel de puternic, poate, în sprijinul acestui zvon:

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Și totuși Lord of the Rings, din care văd acum ultima parte a trilogiei e tare prin născocirea de basm. Copaci care merg și vorbesc, armate de orci, Orașul Regilor, dihănii înaripate. Nu sînt personaje puternice, nu sînt intrigi psihologice. Atmosfera însă a întregului serial ivită din privirea de sus asupra Lumii, atmosfera de Apocalipsă, impresionează. Cel puțin inși ca mine, dedați la basm, la fantastic.

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

Citesc în Programul vizitei oficiale în Thailanda: „Plecarea la Kanchanaburi pentru a vedea River Kwai Bridge şi a lua trenul ca să vizităm calea ferată a morţii”. Cum habar n-am de istoria Thailandei, mă intrigă trecerea în program cu atîta pompă a unui mers cu trenul, chiar dacă şinele aparţin „căii ferate a morţii”. Curios, mi-am făcut rost de un ghid general despre Thailanda, mai precis, volumul dedicat acestei ţări de colecţia „Lume şi voiajuri” a Editurii Larousse.

Continuați lectura >
Proza

La un moment dat, urmînd imboldului înscris în codul ei genetic, pisica mea didactică merge pînă la gard, în buruienile unde pisoii trîndăvesc. Dacă n-ar fi mîțe, aș spune că taie frunză la cîini. Mai are lapte doar în două țîțe. Cei trei se bat să apuce un loc fără respectarea minimelor reguli de confruntare între ființe vii. Curios lucru! Mama lor nu face nimic pentru a acorda tuturor drepturi egale la supt indiferent de constituția fizică și de gheare. N-au ajuns pînă la ea, Drepturile Omului.

Continuați lectura >
Am citit pentru dumneavoastră

7 septembrie 1913. Tratatul din București sfîrșește o lungă fază a chestiunii Orientului și determină noi îndrumări deosebiților ei factori. În Balcani, în Mediterana, în Adriatica, în Dardanele, vechile condiții ale echilibrului nu mai există sau nu mai corespund nevoilor europene. Statele balcanice și marile puteri văd în fața lor, dacă nu probleme noi, cel puțin noi înfățișări ale lor. România care are interese vitale…

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Jurnal de călătorii
Berlin – capitala cea mai populată din Uniunea Europeană
PlayPlay