„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 4 / Numărul 3 / Săptămâna 22 – 28 ianuarie 2024


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 198, anul II, joi, 18 februarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ La ora trecerii sale prin Parlament, guvernul Văcăroiu s-a înfățișat în Dealul Mitropoliei mai mult cu o idee de proiect de guvernare decît cu un program. Pornind de aici, guvernul Văcăroiu a făcut, mult timp, obiectul unor critici şi ironii de tot felul pe tema incapacității de a elabora un program de guvernare. Faptul că guvernul n-a răspuns la aceste provocări i-a atîţat şi mai tare pe adversarii săi.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Lucru de zor la măsurile luate în cadrul Stabilizării din 1947. De ce trudesc la această paranteză la Istorie? Greu de răspuns. Cred că m-a furat peisajul. Fişez Monitorul Oficial din august 1947 pentru legile şi deciziile date cu acest prilej. Nu mi-e greu să observ că e vorba chiar de un hei-rup extraordinar în plan naţional, fără nici o legătură cu politica PCR. Pentru a reuşi o reformă monetară într-o Românie secătuită de Război…

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

America trece, şi pe drept cuvînt, drept ţara transparenţei absolute. Cu un minim de efort, orice cetăţean poate obţine de la Autorități informaţii pe care noi, europenii, le considerăm ca fiind secrete. Dacă o instituţie sau o persoană refuză să ofere informaţii i se dă în cap cu Amendamentul I la Constituţia SUA. Alături de altele, Amendamentul nr. 1 a fost notificat de Congres în 15 decembrie 1781. De atunci, el şi-a spus atît de mult cuvîntul în aşezarea Americii, încît puţine sînt realităţile de azi din SUA care să nu fie într-un fel concretizări ale faimosului Amendament.

Continuați lectura >
Proza

Loialitate?! Trecînd de Piaţa Victoriei, pe străduţa care duce în cartierul de lux al Bucureştiului, dau de o încăierare inegală, în care un căţel e luat la întrebări de cinci maidanezi vînjoşi. Contrar obiceiului cîinesc, victima făcea faţă cu demnitate asaltului celor cinci. Nu se ştie cît ar fi durat rezistenţa-i eroică, dacă n-aş fi pus mîna pe un băţ şi nu l-aş fi scos din mijlocul haitei. Am mers mai departe şi, cînd m-am întors, căţelul mă urma tiptil-tiptil, e drept la o distanţă prudentă.

Continuați lectura >
Povestiri din Vintileasa

Construirea uriașului Combinat din Florești avea să schimbe din temelii viața Vintilesei. Cu alambicurile sustrase din combinat, întreg satul se puse temeinic și entuziast pe fabricarea ilegală de rachiu. În consecință, cîțiva ani în șir, toamnă de toamnă, timp de o lună, cît alambicurile duduiau în plinătatea puterii lor de alamă, întregul sat plutea în mirosul îmbătător al țuicii ilegale și, în consecință, timp de o lună, toamnă de toamnă, totul în jur căpăta un optimism mai mult decît necesar.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Marile civilizații
Jurnal de călătorii

Malta – insula căreia grecii i-au spus că e dulce ca mierea

PlayPlay