„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 3 / Numărul 12 / Săptămâna 20 – 26 martie 2023


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 155, anul I, vineri, 25 decembrie 1992, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ La hărmălaia televizată din 22 decembrie, pe care Mihai Tatulici a avut generozitatea de a o numi dezbatere, dl Dan Iosif s-a dedat ameţitoarei plăceri, pînă acum refuzate, de a polemiza cu subsemnatul. Spun ,,a polemiza“, conştient că verbul nu reuşeşte să surprindă exact activitatea depusă marți seara, în faţa camerelor de luat vederi, de fostul senator, actualmente consilier de Cotroceni.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Despre marele cronicar. Poate și pentru că am fost aseară la tv, pentru o emisiune a nu știu cîta oară inutilă, în dimineața asta, venit la Bibliotecă, m-a apucat lehamitea de a mai scrie. Ia să citesc eu ceva, de dragul de a citi! Dacă tot m-a pisat la cap Sadoveanu cu Ion Neculce, să recitesc, așadar, O samă de cuvinte. Dau de carte pe Google play. Prima pagină a Predosloviei mă aruncă în vremurile cînd Ion Neculce s-a apucat de scris Letopisețul…

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

Mă aflam la hotelul Saint Gregory din Washington. Ca să pierd timpul, ştiind că trebuia să mă culc cît mai tîrziu (ca să mă încadrez în ora Bucureştilor), m-am apucat să studiez toate cartonaşele întîlnite în cameră. Se făcuse deja miezul nopţii şi eu n-ajunsesem nici pe la jumătate cu parcurgerea textelor. Cartonaşul căzut în mînă deschidea seria avertismentelor mai mult sau mai puţin politicoase. Pentru a evita un posibil şoc asupra clientului, primul avertisment mai păstra ceva din amabilitatea textelor din prima serie, cea a drăgălăşeniilor absolute.

Continuați lectura >
Proza

Pe un coş de gunoi verde jigărit, culoarea denunţată şi de uniformă, a celor de la Rebu, cineva a lipit pe lat o coală A4. Sub poza unei pisici făcute cu telefonul mobil scrie, tras la şapirograf: „Pierdut pisică nebunatică. Răspunde la numele «Miţi» şi ne este tare dor de ea. Oferim recompensă”. Reproducerea nu lasă impresia unei persoane nebunatice. De ce i-or fi zis aşa autorii apelului?

Continuați lectura >
Agentul CIA cu talpa ruptă. Proză satirică

Pe șoseaua națională București-Bacău a fost găsit un porc. Se pare că a căzut dintr-un camion care a luat curba cu o viteză neadaptată la trafic. Proprietarul e rugat să se adreseze Fabricii de îngrășăminte chimice Mărășești, la care se află, de cîteva zile, porcul. Cît mai repede însă. Fabrica e în pragul falimentului și nu mai are bani nici pentru becul de la intrare, d-apoi să mai hrănească un animal de pripas, pentru care Bugetul pe anul în curs nu prevede nici o sumă.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Jaroslav Hašek – Serata abstineților
Jurnal de călătorii

Imperial War Museum din Manchester

PlayPlay