„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 4 / Numărul 2 / Săptămâna 15 – 21 ianuarie 2024


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 197, anul II, miercuri, 17 februarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Întemeiată pe filosofia bergsoniană, literatura modernă şi-a făcut o obsesie din ceea ce ea a numit drama cuvîntului. Adică imposibilitatea cuvîntului de a surprinde exact stările sufleteşti ale personajului. Cuvîntul trădează!, au exclamat marii analişti ai profunzimilor individuale, de la Stendhal la Camil Petrescu. El nu va putea reda niciodată cu adevărat ceea ce simte şi vrea personajul. Primarul general al Capitalei, dl Crin Halaicu, nu e un personaj de roman.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

În urmă cu zece ani, în toiul Cuceririi de către ruși a Crimeii, am publicat în Evenimentul zilei (ediția din 22 martie 2014) comentariul intitulat  Cînd va izbucni al treilea Război Mondial?  prin care încercam să deslușesc ce se ascunde dincolo de invadarea Crimeii. A urmat, în 2022, invadarea Dombasului și Donețului, alte două teritorii ucrainene. Recitind textul de acum 14 ani mi-am dat seama că e de o actualitate nebănuită. De aceea îl și republic acum. Un cititor mai nou al Bibliotecii şi, prin asta, deloc obişnuit să dea ochii cu unul pe care-l vede la televizor…

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

La Meiji, cel mai mare templu șintoist din Tokio, totul e făcut în așa fel încît să te simți ca în religia japoneză: Călugări în straie de pînză albă, o fîntînă la care, dacă ești șintoist, trebuie să-ți clătești gura înainte de a te ruga, porțile care vin una după alta într-o măreție secretă. Un mic amănunt, printre altele, îți atrage atenția totuși că te afli într-o lume străveche pusă la lucru, însă, în scopuri turistice. Locul unde tradiția spune că, atîrnînd o tăbliță cu o rugă, aceasta ți se va îndeplini, e dominat de texte în limbi occidentale.

Continuați lectura >
Proza

Cei de la SPP s-au chinuit grozav să pună mîna pe maidanezul care intrase în chip ilegal, fără permisul necesar, în Parlamentul României democratice, fostă Casă a Poporului. Toate mijloacele la care apelară se dovediră inutile. Lucru perfect explicabil. Nici un manual din lume nu conţinea referiri la situaţia în care într-o instituţie de siguranţă naţională pătrundea un maidanez. În disperare de cauză, membrii echipei de la Parlament sunară la Centrală pentru a li se spune ce-au făcut omologii lor din alte ţări în astfel de situaţii.

Continuați lectura >
Povestiri din Vintileasa

Vestea se răspîndise cu iuţeală în tot satul. O companie străină vine să sape o groapă uriaşă pe locul unde ședea pe hartă Vintileasa. Se spuneau tot felul de lucruri despre asta. Unii ziceau că specialiştii de la NASA găsiseră un mijloc de a pune la lucru miezul fierbinte al Pămîntului. Dacă se găseau acele puncte de pe glob în care miezul era aproape de scoarţă, se săpa o groapă uriaşă, se umplea cu apă, apa dădea în clocot şi, evident, dînd în clocot, făcea aburi, iar aburii, la rîndul lor, puneau în mişcare turbinele.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Fantomele trecutului
Jurnal de călătorii
Capri – insula împăratului roman Tiberiu
PlayPlay