„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 3 / Numărul 30 / Săptămâna 14 – 20 august 2023


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 174, anul II, joi, 21 ianuarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Nu sînt un admirator al dlui Ion Iliescu. E un adevăr pe care-l probează prestatia mea de jurnalist din ianuarie 1990 şi pînă acum. De-a lungul acestor trei ani, l-am criticat în numeroase rînduri pe dl preşedinte. Chiar dacă nu de puţine ori n-a lipsit ironia, pot spune că niciodată n-am fost tentat de atacul la persoană. Pot fi criticate, batjocorite chiar, greşelile, ticurile şi clişeele unei personalități publice. Nu e permis să ne legăm de datele sale fizice, de familia sa. Nici un om – oricit de strîmb ar fi în plan politic sau moral – n-are vreo vină că e înalt sau scund, slab sau gras, tînăr sau bătrîn. Acestea sînt lucruri lăsate de la Dumnezeu.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Printre teoriile conspiraționiste în circulație planetară despre moartea lui Kennedy se numără și cea care-l implică pe Fidel Castro. În mai multe rînduri, El Comandante en Jefe a dezmințit zvonurile. Dintre aceste momente în care Fidel Castro se pronunță despre moartea lui Kennedy găsesc de cuviință să transcriu pe cel creat de Maria Shriver, marea reporteriță de la NBC, care-l întreabă pe Fidel Castro despre relația cu Kennedy și despre teza implicării Cubei în asasinat. Dialogul e cu atît mai valoros cu cît Maria Shriver e nepoata lui Kennedy. Interviul a fost luat pentru NBC în noaptea de 24 spre 25 februarie 1988 și a fost difuzat de Havana Televizion Service în 28 februarie 1988:

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

Occidentalii, dar  mai ales englezii, nu suportă ca statul să le pună interdicții. Orice constrîngere trebuie, deci, ambalată într-o politețe perfectă. Și avansată în așa fel încît să se înțeleagă că el, statul, n-are nici un amestec în asta. Altfel, cetățeanul se supără pe loc și, dacă prin preajmă sînt și alți cetățeni, supărați sau nu, din toată tărășenia asta poate ieși o grevă sau chiar o demonstrație de protest. Un anunț de pe ușa uneia dintre lojile cunoscutei Royal Albert Hall din Londra sună astfel: „În interesul spectatorilor deja așezați pe scaune, intrarea în sală nu este permisă după ce dirijorul a ridicat bagheta. Semnat: General manager”

Continuați lectura >
Proza

E vineri, dimineața, și trebuie să plecăm la Sinaia. Doina a decis să-i luăm cu noi pe amîndoi motanii. De obicei îl luăm cu noi doar pe Motty. Din mai multe motive. Motty suportă ușor călătoria cu mașina. Motty e un tip pașnic. Noaptea se așează, pisicește, la capătul canapelei pe care doarme Doina și se trezește doar pentru a mai mînca boabe din recipientul pus în bucătărie și mereu umplut. Tzontzy e însă al dracului. L-am luat o dată la Sinaia și a fost un dezastru. Mai întîi și-a înfipt ghearele în canapeaua nou-nouță pentru a vedea dacă o poate sfîșia. Apoi pe la trei noaptea, sare din pat și se apucă să bîntuie prin apartament.

Continuați lectura >
Agentul CIA cu talpa ruptă. Proză satirică

Pe meleagurile satului și-a făcut apariția Brigada de combatere a traficului ilicit cu păsărele. E alcătuită din polițiști, jandarmi, ornitologi, membre ale Organizațiilor Internaționale de protejare a zburătoarelor și din înțelepți trași la sorți. La o simplă intervenție, e drept, în forță, au fost salvați cincizeci de scatii, zece mugurari, trei cintezoi, un cînepar și o jumătate de sticlete, dat fiind că pe cealaltă jumătate o mîncase o pisică hoață. Potrivit postului de radio local, operațiunea stă sub semnul Convenției de la Berna, la care a aderat, recent, și țara noastră.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Familia Cartier
Jurnal de călătorii

Arles și amfiteatrul lui roman impresionant

PlayPlay