„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 3 / Numărul 46 / Săptămâna 11 – 17 decembrie 2023


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 192, anul II, joi, 11 februarie 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Într-un editorial tipărit pe prima pagină, cotidianul Azi, oficiosul mascat al FSN, acuză Evenimentul zilei de a fi „principalul instrument de manipulare a opinie publice dirijate de Cotroceni“. Scrisă cu seriozitate, cu încrîncenată se riozitate chiar, afirmaţia e de tot hazul. Presa dui Ion Iliescu şi-a făcut un drapel din a ne denunţa vînduţi total – de la titlul de pe prima pagină pînă la anunţul de pe ultima – dlui Petre Roman. Iată presa dlui Petre Roman învinuindu-ne, la rîndu-i, că ne aflăm în solda dlui Ion Iliescu.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Universul din 11 februarie 1941, prima pagină, dreapta sus, la locul de cinste al presei tipărite de pe vremuri:„M. S. REGELE A AVANSAT PE D. GENERAL ANTONESCU LA GRADUL DE GENERAL DE ARMATĂ D. General Antonescu a primit din partea Majestăţii Sale Regelui următoarea scrisoare: «Sinaia, 5 Februarie 1941 SCUMPE DOMNULE GENERAL, Prin nestrămutata hotărîre de ostaş şi curaj de adevărat luptător, aţi readus liniştea şi ordinea în Ţară. Socotesc a răspunde simţămintelor tuturor românilor înfăptuind dorinţa ce o am, de a vă acorda o bine meritată recompensă ostăşească.

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Jurnalul gîndurilor mele

De la Otopeni cu avionul de Frankfurt merg și niște americani, alcătuind un grup lipsit de organizare. Cum îți dai seama că sunt americani și nu japonezi? 1) N-au ochi oblici. 2) Au printre ei un negru și o negresă. De cînd America a fost lovită de curentul Black Lives Matter, nu numai la televiziuni sau în filme, dar și în realitate, unde sunt americani trebuie să apară și un negru. Îmi imaginez ce s-a întîmplat. Potrivit unui Ordin Executiv al Casei Albe, nici un grup de turiști americani nu se poate îmbarca în avion dacă n-au făcut rost și de un negru.

Continuați lectura >
Proza

Nu știu cum s-a făcut dar pe 1 decembrie 2023 m-am numărat printre cei pe care site-ul Primăria Sinaia îi definea drept numeroși turiști care au asistat la Parada organizată la Sinaia cu prilejul Zilei Naționale alături de sinaioți. (Așa le-a zis concetățenilor Primarul Sinaia concetățenilor săi în Mesajul din deschiderea Paradei). La Sinaia, primarul e un președinte de republică, deși nițel mai mic. Prin urmare, ca și Președintele de la București, la Parada la nivelul țării, primarul de la Sinaia a trecut în revistă Garda de Onoare constituită cu ocazia Zilei Naționale.

Continuați lectura >
Agentul CIA cu talpa ruptă. Proză satirică

Autoservire, pe frig Sutele de picioare au adus pe tălpi zăpada noroioasă de afară. Mozaicul în picățele, ca un costum de ginerică, e tot numai o mo­cirlă. Sub lumina chioară, pe la mesele pătate de untură, lume puțină, vîrîtă în căciuli și cojoace. Pe tejghea stau înșirate degeaba halbele de bere. Cine să bea bere pe frigul ăsta? În spatele lor, tropăie ca să se încălzească vînzătorul, care și-a îmbrăcat peste palton uniforma de serviciu. Cu gîtul înfășurat în două fulare, cu căciula cu clape și, mai ales, cu cojocul vîrît pe sub halat, casierița pare mai degrabă un butoi decît o salariată.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Noii martiri ai Rusiei
Jurnal de călătorii

Verona – orașul unei mult prea mediatizate și fictive iubiri

PlayPlay