„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Anul 2 / Numărul 27 / Săptămâna 1 – 7 august 2022


Comentariile mele de altădată…

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 125, anul I, sîmbătă, 14 noiembrie 1992, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Întrebate, nu de mult, dacă vor vota Cabinetul Văcăroiu, partidele de opoziţie au declarat că nu se pot pronunţa pînă la prezentarea în Parlament a Programului guvernamental. Ele au  sugerat, astfel, că aşteaptă de la acest moment o limpezire în ce priveşte opţiunea politică o noului guvern. Aşteptare cu atît mainecesară, cu cît evenimentele premergătoare momentului de ieri, din parlament, nu reuşiseră să răspundă la întrebarea ce fel de guvern va fi, pînă la urmă, cel condus de dl Nicolae Văcăroiu.

Continuați lectura >
Jurnalul gîndurilor mele

Profit de plimbarea de după amiază pentru a face un popas la Anticariatul din Piața Universității. Data trecută voisem să cumpăr o Antologie de lirică proletcultistă, ceva consacrat, dacă nu mă înșel, „trecutului negru”, de care poeții ( noi!) mai ales se despărțiseră pentru totdeauna. O pusesem deoparte, dar ajuns acasă mi-am dat seama c-o uitasem acolo unde o pusesem. O găsesc ușor acum, pe raftul cu cărți la preț redus. Dau aici și peste Jurnalul lui Halder (cred că l-am descărcat de pe facebook), și peste cele trei volume din Memorialul lui Napoleon, tipărite la BPT.

Continuați lectura >
Minutul de istorie
Lumea văzută de un român rupt în fund

Nu numai Parisul, dar şi toate celelalte oraşe mai acătării ale lumii, oferă consumatorului din cafenele şi restaurante spectacolul pe gratis al străzii. Curios rămîne că proprietarii nu s-au gîndit să includă în preţ şi unele întîmplări urmărite de turist cu încîntare şi, în consecinţă, aduse acasă din călătorie în memoria pe post de geamantan. Eu, de exemplu, la Tel Aviv fiind, am beneficiat de două astfel de întîmplări neobişnuite, care nu m-au costat nimic.

Continuați lectura >
Proza

Pe cimentul podelei, acoperit parțial cu un covor înfățișînd un leu care-și suge laba din motive care ne scapă, doarme unul dintre cei doi dulăi ai prăvăliei. E o nădușeală groaznică. Nevasta proprietarului stă la tejghea și-și face vînt cu un maculator ieșit din uz. În fața ei, nițel mai la dreapta, un ventilator zbîrnăie din răsputeri pentru a arăta că e harnic și nu consumă degeaba curentul electric. Prin fața ușii scoase din țîțîni, pentru că numai astfel stă larg deschisă, trec fetele mari ale Orășelului, conștiente de sînii lor fără sutien.

Continuați lectura >
Serialul nostru

Cine a cunoscut pe Panu în intimitate știe că nici una din câte vietăți a făcut Dumnezeu de pe chipul și asemănarea sa nici una nu întrecea pe șeful radicalilor în impulsivitate și în egoism – deși de fenomenală cultură, spiritual și, când n-avea arțag, de comerț foarte agreabil. Irascibil, rebarbativ și personal foarte, șeful radicalilor nu  putea fi apropiat decât de familiari – și dintre aceștia nu-i intrau în voie decât meșteșugarii, cei care îl studiau pentru a-i găsi latura prin care să-l stăpânească.

Continuați lectura >
Cărțile de pe raft
Evenimentul istoric (nr. 53, 29 iulie – 26 august 2022)
Jurnal de călătorii

Barcelona – capitala Cataloniei (partea I)

PlayPlay