„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Marile inegalități din ghiduri

Ca să aibe cine să mă îndrume îndeaproape, dictatorial, după cum am mai scris, peste tot în călătoria din Germania am cumpărat ghiduri.

Cît mai multe ghiduri, firește. Asta deoarece, deși abordează aceeași realitate, ghidurile diferă între ele, mai ales în privința amănuntelor secundare, ținînd de realitatea de dincolo de principalele obiective turistice.

În cazul noii călătorii s-a ivit și faptul, deloc secundar, că la locurile popasului ghidurile într-altă limbă decît germana se găseau destul de rar. Limba preferată era engleza. La Köln însă, poate și pentru că orașului i se spune și Cologne, am descoperit multe ghiduri în franceză.

Nici una dintre localitățile cutreierate – Aachen, Liege, Maastricht, Düsseldorf,  Köln – nu beneficiază (cel puțin eu n-am dat peste așa ceva) de un ghid din seriile celebre, atent și la orașele care nu sînt faimoase.

Asta explică, de ce m-am grăbit să cumpăr, descoperit la Köln, ghidul Michelin Voyage dedicat Germaniei de Nord și Centru, Allemagne Nord et Centre: Berlin, Hamburg, Cologne, Dresda. Deși în titlu se deosebește, dintre orașele vizitate, doar Köln, totuși eu l-am cumpărat, pentru că la cuprins am dibuit și Aachen, Dusseldorf.

Ghidul mi-a confirmat viziunea mea asupra inegalității crase, revoltătoare, care guvernează Lumea turismului mondial. Ca și alte ghiduri, acesta avea pe prima copertă, în interior, harta teritoriului supus descrierii.

Diferitele localități însemnate pe hartă erau împărțite, prin culori diferite după importanță potrivit unei ierarhii a importanței.

Cele scrise cu litere mari pe fundal roșu închis precum Köln, aveau trei stele și se înscriau în categoria Trebuie o călătorie.
Așadar, Kölnul îmi era vîrît pe gît pentru ditamai călătoria.

Urma să nu-mi găsesc liniștea dacă nu făceam o călătorie la Köln.
Aachen și Dusseldorf fuseseră trecute la două stele, litere mici pe fond maro. Categoria: Merită un ocol.

Essen-ul și Bonn-ul, scrise cu litere mici pe fond galben, beneficiau de o stea și de sfatul Interesant.

În fine, pe ultimul loc fuseseră împinse localitățile fără dreptunghi, scrise cu litere mici, fără o stea, desemnate prin: De văzut.

În zona bîntuită de mine, n-am întîlnit pe hartă nici o localitate cu asemenea precizare. În alte părți, în zona Berlin exilată la De văzut era trecută localitatea Dessau.

Din teritoriul luat de mine în primire, erau trecute pe harta ghidului doar cinci localități, dacă plasăm și Essen printre ele, pus sub genericul Villes de la Ruhr.

Dacă te uiți pe o hartă – hartă, vei descoperi că un număr uriaș de localități nu sînt trecute pe harta din ghid.
Și dacă nu sînt trecute, ele nu există pentru turist.
Din nenorocire, pentru turist, mă grăbesc să precizez.

Wuppertal, de exemplu, absentă de pe harta ghidslui Michelin Voyage, merită vizitată, fie și pentru Neanderthal Muzeum, dedicat istoriei umanității, ridicat nu departe de locul în care a fost găsit Omul de Neanderthal, un Muzeu prezentat și drept culme a multimediei.

Lipsește de pe hartă localitatea Mönchengladbach, celebră pentru echipa sa de fotbal Borussia Mönchengladbach.

Am ajuns aici din greșeală, luînd trenul regional Köln-Mönchengladbach și nu Köln-Aachen. Cum aveam tren spre Aachen peste o jumătate de oră, m-am învîrtit prin gară și prin Piața din fața Gării. Dacă n-ar fi fost destul de tîrziu și dacă, poimîine nu s-ar fi încheiat călătoria în Germania, aș fi rămas în oraș măcar o jumătate de zi.

Se vede clar de aici că ghidurile sînt o culme a nedreptății în lumea turismului mondial.
Pentru cine crede în ghidul Michelin, cel puțin în Renania- Westfalia, nu există decît cinci localități care merită atenție.

Celelalte, poate importante, cum am arătat în cazul celor două localități, sînt îmbrîncite în neantul anonimatului.
De nedreptate e dominată și ierarhia de pe hartă și din ghid.

Pentru mine, Kölnul, văzut acum a doua oară, n-ar merita decît cel mult De văzut. Aachenul, în schimb, ar trebui trecut la Merită un voiaj. Pe hartă și în ghid însă, Kölnul se lăfăie la poziția întîi, Trebuie o călătorie, pe cînd Aachenul, o bijuterie turistică, e plasat pe locul al II-lea la Merită un ocol.

Cînd vine vorba de obiective turistice, ghidurile dovedesc mult mai multă sensibilitate. Muzee, catedrale, priveliști, case memoriale, statui, primării sînt ierarhizate altfel decît orașele, într-un chip căruia i-aș zice delicat.
Și anume prin prezentare în ordinea importanței.

Ghidul Michelin descrie obiectivele turistice din Aachen în ordinea următoare:

 • 1) Catedrala Notre-Dame
 • 2) Tezaurul Catedralei
 • 3) Primăria
 • 4) Centrul Charlemagne
 • 5) Hof
 • 6) Muzeul Couven
 • 7) Elisenbrunnen.

Alte obiective sînt prezentate sub genericul:

Dincolo de vechile fortificații.

Deoarece obiectivele de pînă acum au fost plasate sub titlul Descoperirea Centrului Istoric, teoretic, obiectivele de sub înfloritul Dincolo de…, țin doar de împărțirea în spațiu.

 Practic, e o plasare subtilă a acestora la și altele.

 • 1) Muzeul Suermondt Ludwig
 • 2) Ludwig Forum.
 • 3) Termele Carolus.

Sînt acestea toate obiectivele turistice din Aachen?
Firește că nu.

Ghidurile locale precum Aix-la-Chapelle en un coup dʼoeil 2016/2017 cu precizările:
Acces, vizite ghidate ale orașului, site-uri insolite, gastronomie, shopping și multe altele, ghiduri ce se dau pe gratis (se găsesc în camerele de hotel și la Oficiul de turism), desfășoară următoarea ierarhie la capitolul site-uri și muzee:

 • 1) Catedrala
 • 2) Tezaurul
 • 3) Centrul Charlemagne
 • 4) Rathaus
 • 5) Ludwig Forum
 • 6) Suermondt-Ludwig Museum
 • 7) Muzeul Couven
 • 8) Muzeul internațional al Presei (Internationales Zeitungsmuseum)
 • 9) Groshaus
 • 10) NAV
 • 11) Chio Aachen Museum.
 • 12) Tezaurul abației Sfîntul Ioan Botezătorul.
 • 13) Muzeul Vămii (Zolmuseum Friedrics)

Hîrtie (ghidul e pe print) consumată degeaba.
Multe dintre aceste 13 obiective n-au fost văzute nici de localnici. Au trecut pe lîngă ele dar nu le-au vizitat ca turiști.
Mai ales că intrarea costă.

Cum să crezi ca turist, care stă în Aachen nu o viață, nu un an, ci cîteva zile, va vizita și alte obiective decît primele trei?
Obiective pe care le hotărăsc Ghidurile.