„Sunt nu numai ziarist, ci și prozator, eseist, istoric, reporter de călătorie.” (Ion Cristoiu)

Yearly Archives: 2025

Bătălia primăriţei cu participanţii la trafic

Primăriţa din Floreşti candidează la un nou mandat. În orăşel nu s-a făcut nici un sondaj de opinie. Nu pentru că n-ar fi bani pentru a comanda unul, Doamne fereşte! ci pentru că nu se pot face. Înaintea scrutinului anterior, un institut de la Bucureşti, primind comanda de la partidul primăriţei, a încercat să realizeze un sondaj de opinie. A fost un dezastru. Toate femeile oprite pe stradă şi întrebate Dacă duminica viitoare ar fi alegeri, dumneavoastră cu cine aţi vota? au refuzat categoric să răspundă.

Continuați lectura >

Tik-tok-uri pe sărite

- XLIX - Săptămînal Mihăiță Ciumpu a debutat în primii ani postdecembrişti cu afacerea săptămânalului intitulat Draga mea. Scris de ziarişti care lucraseră mai înainte la Femeia, Săteanca, Rebus şi Viaţa sindicală, săptămînalul tipărea cu precădere sfaturi date tinerilor care-şi începeau viaţa sexuală. Jumătate din publicaţie se referea la componenta sentimentală a relaţiei bărbat-femeie. Adolescenţii şi tinerii erau învăţaţi cum să-i spună fetei c-o iubeşte în condiţii ieşite din comun cum ar fi: fata era supravegheată straşnic de părinţi, fata era surdo-mută sau – şi mai grav – cu înclinaţii lesbiene fără s-o ştie încă.

Continuați lectura >

Cum l-am jignit la telefon pe Tzontzy

Am plecat în vacanță lăsînd pisoiul singur în apartament. Era pe vremea cînd în viața noastră nu apăruse Motty. Prin urmare pisoiului îi spuneam Pisoiul și nu Tzontzy. Nevoia de a-l boteza a venit în clipa cînd în casă zburdau doi pisoi și trebuia să-i deosebim. Contracost, o femeie din bloc a venit din cînd în cînd și i-a dat de mîncare. De fiecare dată, respectiva i-a trimis un beep Doinei, și Doina a sunat-o imediat, ca să aflăm amănunte despre pisoi. Sîntem la Nisa, pe legendara Promenade des Anglais.

Continuați lectura >

Clasicii – folosiți ca material de propagandă și agitație

(Din Istoria literaturii proletcultiste, în pregătire pentru tipar) Cum are lor, practic, în cazul clasicilor, mînuirea trecutului literar-artistic în scopurile prezentului? În primul rînd, prin intermediul istoriei şi criticii literare. Sub semnul partinităţii înţelese ca opusă obiectivităţii ştiinţifice şi al valorificării moştenirii literare înţelese ca restabilire a Adevărului, articolele de istorie literară apar ca simple texte de propagandă şi agitaţie polemizînd simplist cu trecutul. Propunîndu-şi ca principal scop să evidenţieze ostilitatea societăţii burgheze faţă de marii scriitori și falsificarea acestora de către critica din trecut...

Continuați lectura >

De ce am publicat dezvăluirile dlui Gheorghe Florică

Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 270, anul II, sîmbătă, 15 mai 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Acum, cînd se încheie publicarea în serial a documentului prezentat de dl Gheorghe Florică în faţa Comisiilor parlamentare de apărare, ordine publică şi siguranță națională, ne simțim datori cititorilor noştri cu o explicație. Cu atît mai mult se impune asta, cu cît pe seama iniţiativei noastre publicistice s-au spus și s-au scris în aceste zile numeroase fantasmagorii. Între acestea, la loc de frunte se situează presupunerea că ne-am fi înscris în strădaniile unor forţe interesate în a stopa mersul cercetărilor în Afacerea Ţigareta.

Continuați lectura >