La marginea dinspre Pădurea Statului, locuia Toader Chirilă. Un bărbat singur, venit în sat cu cîţiva ani în urmă din lumea largă. Cumpărase casele lui Apostolache – cel care plecase în America, la fiul său, ajuns mare gangster –, le renovase şi se închisese practic între cei patru pereţi. Era văzut foarte rar prin sat. La vot sau în împrejurări ciudate. Ca de exemplu, cu un an în urmă, cînd un grup de liceeni, întorcîndu-se de la discotecă, l-a întîlnit plimbîndu-se pe şosea la miezul nopţii cu aerul că o face în plină zi.
- XLVIII - Vînzătorii de la Poartă La Găgeşti, sus, în Deal. Bate cineva la poartă. Întreb de dincoace de gardul înalt, care nu lasă să se vadă dincolo, în uliţa năpădită de iarbă: – Cine-i? Mi se răspunde: – Noi, v-am adus păturile! Deschid poarta. Niţel intrigat. N-aştept nici o pătură. În uliţă, doi inşi, bărbat şi femeie, în veşminte de fluieraşi coborîţi parcă de pe scena unui concert de muzică populară dat în cinstea înalţilor oaspeţi.
De la Taormina i-am adus Pisoiului un cățel mecanic. L-am cumpărat de la un magazin de pe pătură, deschis (dacă putem spune așa) pe Corso. Mergeam cu Doina în sus și-n jos pe strada nu prea lungă (astfel că din doi timpi și trei mișcări am dat gata magazinele, toate cu îmbrăcăminte și deci total neinteresante pentru mine, interesat doar de device-uri) , cînd în aglomerația de articole disparate de pe pătură am văzut cățelul. Vînzător și proprietar totodată era un negru.
(Din Istoria literaturii proletcultiste, în pregătire pentru tipar) O complexă mînuire a trecutului în realizarea scopurilor prezentului are loc şi în cazul tezei potrivit căreia clasicii secolului al XIX-lea au fost falsificați de regimul burghezo-moșieresc. În primul rînd, ea este alături de teza prigoanei o lecţie menită a stîrni ură faţă de lipsa de scrupule a burgheziei. Potrivit articolului Cum a fost falsificat Eminescu de şcoala burgheză, semnat de Ion Manole în Gazeta învăţămîntului, 9 decembrie 1940, atitudinea burgheziei faţă de Eminescu poate fi utilizată în prezent ca material didactic:
Editorial publicat în Evenimentul zilei nr. 267, anul II, joi, 13 mai 1993, la rubrica „Evenimentul zilei văzut de Ion Cristoiu“ Dl Adrian Năstase a trimis recent conducerii FDSN o scrisoare pe care domnia-sa a numit-o, punînd cuvîntul între ghilimele, închisă. Dl Adrian Năstase nu e numai președinte al Camerei Deputaților. Domnia-sa e şi prim-vicepreședinte al FDSN. Dată fiind această a doua calitate, surprinde formula prin care domnia-sa a găsit de cuviință să se adreseze colegilor săi de partid. Boala scrisorilor trimise tovarășilor de luptă o avea Lenin.